Sağlık
  • 13.9.2023 14:00

Pfizer ve Moderna yeni Kovid-19 aşı fiyatlarını açıkladı…Tek dozun rakamı dudak uçuklattı

Pfizer ve Moderna yeni Kovid-19 aşı dozlarının fiyatlarını açıkladı…

HABERVİTRİNİ ÖZEL HABERİDİR

Pfizer-BioNTech , Moderna ve Novavax şirket yöneticileri, Salı günü Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ile yapılan bir danışma toplantısında güncellenmiş COVID-19 aşı dozlarının piyasa fiyatlarını açıkladı.
 Amerika fiyatı 130 dolar olan Tek doz BioNTech aşının Türkiye fiyatının 200 dolar civarında olacağı iddia edildi.

Gıda ve İlaç İdaresi, virüsün omikron XBB.1.5 suşunu hedef alan tek değerlikli bir aşı tavsiyesine dayanarak Pazartesi günü ilgili üç üreticinin COVID-19 aşıları için onay verdi .

Pfizer-BioNTech ve Moderna, mRNA aşılarının tek dozu için 120 ile 130 dolar arasında ücret talep edecek. Üretimi mRNA aşılarına göre daha basit olan Novavax aşısının doz başına maliyeti yaklaşık 72,50 dolar olacak.

Temmuz ayında Biden yönetimi , acil önlemler kapsamında ABD hükümeti tarafından aşının satın alınması ve dağıtılması yerine, aşının piyasaya sürülmesi için geleneksel pazar yolları oluşturarak, COVID-19 aşı dozlarının ticarileştirilmesine başlayacağını duyurdu.

Ancak CDC, sınırlı bir süre için 30 milyon sigortasız kişiye ve sigortaları aşı dozlarının masraflarını karşılamayan kişilere ücretsiz dozlar sağlayacak olan Kovid-19 aşı dozları için Köprü Erişim Programını yönetiyor.

CVS, Walgreens ve diğer eczaneler , CDC'ye göre aşıya adil erişim sağlamak için halihazırda Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı ile koordinasyon halindedir .

CDC Direktörü Mandy Cohen , "Sonuçta, aşıların para ve hayat kurtardığını biliyoruz. Sonbahar ve kışa girerken, aşı özellikle önemlidir; bu dönemde, COVID-19 ve diğer solunum yolu hastalıklarının dolaşımda olma ihtimali yüksektir." dedi . 

Halk sağlığı kuruluşları, yüksek düzeyde mutasyona uğramış BA 2.86 da dahil olmak üzere yeni varyantları izlese de, FDA Pazartesi günü yaptığı onay duyurusunda, yeni tek değerlikli aşıların "şu anda dolaşımda olan COVID-19 varyantlarına karşı koruma için iyi bir eşleşme" olacağını söyledi.

Salı günü CDC danışma toplantısındaki temsilciler, BA 2.86 ile ilgili endişelere rağmen, çeşitli omicron XBB türlerinin dolaşımdaki SARS-CoV-2 virüsleri arasında hala baskın olduğunu belirtti.

Güncellenme Tarihi : 15.9.2023 00:06

İLGİLİ HABERLER