Dünya
  • 27.1.2025 00:37

PKK/YPG Şam'ın teklifini reddetti

SDG Şam'ın teklifini reddetti…

Kaynaklar teklifin ayrıca yerel konseylere vilayetlerin işlerini yönetmek için geniş yetkiler veren merkeze bağlı bir idari sistemi de içerdiğini doğruladı.

Şam'daki yeni yönetime yakın kaynaklar Al Jazeera Arapça servisine yaptıkları açıklamada, hükümetin Suriye'nin kuzeydoğusundaki krizi çözmek için PKK'nın Suriye yapılanması YPG'nin ana omurgaısnı oluşturduğu "Suriye Demokratik Güçleri"ne (SDG) bir teklif sunduğunu söyledi.

Teklif, Kürtlerin etnik kimliğe dayalı haklarının tanınması ve yeni anayasaya dahil edilmelerinin yanı sıra kendilerinin güvenlik ve askeri kurumlara katılmalarının önünün açılmasını da içeriyor.

Kaynaklar teklifin ayrıca yerel konseylere vilayetlerin işlerini yönetmek için geniş yetkiler veren merkeze bağlı bir idari sistemi de içerdiğini doğruladı.

Ancak aynı kaynaklara göre SDG teklifi reddetti ve kendi koşullarında ısrar etti:

- Suriye ordusuna entegre bir birlik olarak katılmak.

- Mevcut askeri konuşlanma alanlarını korumak.

- Petrol sahaları ve kuyularından elde edilen gelirden pay almak.

SDG bu tutum ve şartları, Türkiye'nin kendi bölgelerine saldırmasından ve farklı grupların Suriye Savunma Bakanlığı'na entegre olmamasından duyduğu endişeyle gerekçelendiriyor.

Suriye yönetimi ise SDG'nin önerilerini reddederek ordu içerisinde özerk bir varlığını kabul etmeyeceğini ve petrol dosyasını siyasi bir pazarlık kartı olarak ele almak istemediğini vurguladı.

Barzani'nin arabuluculuğu

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde iktidardaki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Suriye'deki bu krizin çözümü için arabuluculuk çabalarına dahil oldu. Bölgesel yönetimin başkanı Mesrur Barzani Ocak ayı başında Ankara'yı ziyaret etti, ardından da elçisi Abdülhamid Darbandi Kamışlı'da SDG'lilerle oturdu.

Bu çabalar SDG lideri Mazlum Abdi ile Mesud Barzani arasında Ocak ayı ortasında Erbil'de gerçekleşen görüşmeyi tertiplemede başarılı oldu.

Erbil'deki önde gelen kaynaklar Al Jazeera'ye Barzani'nin Abdi'ye özerklik talep etmeden siyasi çözüme katılmaya hazırlanmak için

Suriye Kürt Ulusal Konseyi ile anlaşarak Suriye'deki Kürtlerin pozisyonunu birleştirme çağrısında bulunduğunu doğruladı.

Abdi ise Barzani'den Türkiye ile ilişkilerini kullanarak özellikle Tişrin Barajı bölgesindeki askeri operasyonları durdurmasını ve böylece diyaloğun başlatılması için ilk adımı atmasını istedi.

Erbil, SDG ile Şam yönetimi arasında bir diyaloğa ev sahipliği yapmaya istekli ancak Şam bunun SDG ile bir tür siyasi eşitlik anlamına geleceğinden endişe ederek bu meseleye uzak duruyor.

SDG'ye bağlı medya kaynakları da Abdi ile Suriye yönetiminin lideri Ahmed Şara arasında yeni bir görüşme olasılığına işaret etti ancak kesin bir tarih belirtmedi.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

Güncellenme Tarihi : 27.1.2025 09:22

İLGİLİ HABERLER