Gündem
  • 4.12.2023 12:30

Prof. Dr. Naci Görür : Fayın üstünde oturuyorlar 99 öncesi yapılan binalarda oturmayın

Marmara Denizi, Gemlik Körfezi'nde 5.1 ve 4.5 büyüklüğünde iki deprem gerçekleşti. Depremler, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Yalova, Çanakkale ve birçok şehirde hissedildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmaları için bölgeye sevk edilmiştir" ifadelerini kullandı. CNN TÜRK'e konuşan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, "Şu anda özellikle 99 depremi öncesi yapılan binalarda durulmamasını tavsiye ediyorum, dikkatli olmaları gerekiyor. Zorunluluk olmadıkça da evde kalmasınlar." çağrısında bulundu. Prof. Dr. Naci Görür depremin meydana geldiği noktaya dikkat çekti. Görür, '1999 depremlerinde tahmin ediyorum stres kaybına uğradı. Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayının üzerindedir.' dedi.

 

AFAD'dan aktarılan bilgiye göre; Marmara Denizi, Gemlik Körfezi'nde saat 10:42'de 5.1 ve 10:45'te 4.5 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremin derinliği 8.98 km olarak duyuruldu. Depremler, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Yalova, Sakarya, Çanakkale ve birçok şehirde hissedildi.

BAKAN YERLİKAYA'DAN İLK AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Marmara Denizi Gemlik Açıklarında 5.1 büyüklüğünde meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen depremde, başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmaları için bölgeye sevk edilmiştir. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun." ifadelerini kullandı. İstanbul Valisi Davut Gül ise olumsuz bir durumun olmadığını söyledi.

"YÜKSEK KATLI BİNALARDA CİDDİ HİSSEDİLDİ"

Depremin çok ciddi salladığını söyleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Çok ciddi salladı. Alçak katlı binalarda bile ciddi hissedildi. Herhangi bir olumsuzluk yok. Panikle telefonlar merkezlerime açılıyor ama herhangi bir yıkım söz konusu değil. Yüksek katlı binalarda ciddi hissedilmiş. Aynı anda arkadaşlarımız ilgili birimlerle irtibata geçtiler. Türkiye'de kentsel dönüşüm konusunda iddialı belediyelerden bir tanesiyiz ama hala gerekli binalar var. Dönüşüm imkanı olanların kesinlikle buradan rant gözetmeden kentsel dönüşeme girmeleri gerekiyor" dedi.

"HERKES KENDİSİNİ DIŞARIYA ATTI"

Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, depremin ardından sıcak gelişmeleri paylaştı. Başkan Sertaslan, "Şükür atlattık diye umuyoruz. Baya hissedildi, bütün sokaklar doldu. Herkes endişeyle kendisini dışarı attı. Depremin olduğu an herkes kaçışıyordu, sokağa çıkmıştı. 35 mahalle muhtarımızla irtibat halindeyiz. Şu ana kadar gelmiş hasara ilişkin bir kayıt yok. Şimdilik bir problem görünmüyor." ifadelerini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 4.12.2023 12:36

İLGİLİ HABERLER