Medya
  • 13.5.2005 09:33

PROF. MÜFTÜOĞLU, NASIL DOMUZ TUZAĞINA DÜŞTÜ?...

'SIK SIK DOMUZ PASTIRMASI, DOMUZ YAĞI VE PİŞERKEN ETTEN AYRILAN YAĞI' TÜKETİR MİSİNİZ?

 Bir kere, bu "domuz" meselesinin de ortaya açıkça koyduğu gibi, Hürriyet gibi Türkiye'de yayımlanıp Türkiye'de yaşayanlar tarafından okunan bir gazetede oradan buradan derlenmiş onca bilgiye ve "test"e yer verilmesi (hem de bir tam sayfa) ne derece yerinde bir karardır?

Başlığımız oluşturan soruyu nasıl buldunuz? ! Çok münasebetsiz bir soru değil mi? "Yaşasın Hayat" formülünü slogan edinmiş (aslına bakarsanız bu formül kendi içinde epeyce komik de kaçıyor.. "Hayat" dediğimiz zaten "yaşamak" değil mi?!) ve bütün dikkatini elindeki tahlil sonuçlarında yer alan kolestrol seviyesine teksif etmiş bir neslin "pişerken etten ayrılan" domuz yağını atıştırıp atıştırmadığı bu zamanda sorulacak soru mu? Meselenin imandan kaynaklanan yasaklar faslını hatırlatmıyorum bile...

Ama bu soru, yani okumakta olduğunuz yorumun başlığını oluşturan soru, 10 Mayıs tarihli Hürriyet'in Prof. Osman Müftüoğlu tarafından hazırlanan "Yaşasın Hayat" sayfasında basbayağı yer alabilmişti. Sorunun kaynağı olarak "Nutrition for life" adlı bir yayın gösteriliyordu.

Prof. Müftüoğlu, Hürriyet'in 13 Mayıs tarihli sayısında bizim de de gözümüzden kaçan bu müthiş soruya ("Gözümüzden kaçması" normal karşılanacaktır herhalde; her gün gazeteleri takip ediyoruz dedik diye, Müftüoğlu'nun her gün oradan buradan derleyip önümüze attığı "Yaşam kalitesi testleri"nin sorularının de sadık okurları olduğumuz yönünde bir kaanat oluşmamıştır herhalde!) ) ilişkin bir düzeltme de yayımladı. Okuyoruz:

"DÜZELTME: Salı yazımızda yer alan 'Yaşam kalitesi testi' içinde, 'domuz pastırması ve domuz sucuğu' ibarelerine orijinalindeki haliyle ve sehven yer verilmiştir. Bu besinlerin yerine 'sucuk ve pastırma'yı koyarak testi kullanabilirsiniz. Düzeltir, özür dilerim."(!)

Bize sorarsanız, bu "Düzeltme" notu da düzeltilmeye muhtaç! Bir kere herşeyden önce sorunun "orijinal" halinde, "düzeltme" metninde geçtiği gibi "domuz sucuğu"ndan bahis yok; gazetede yer alan soru (bkz başlık) "domuz yağı ve pişerken etten ayrılan yağ"dan söz ediyor!

Ayrıca, Prof. Müftüoğlu'nun "testi" gönül rahatlığıyla kullanabilmemiz için domuz ürünleri yerine "sucuk ve pastırma"yı önermesi de yerinde bir davranış değil doğrusu... Haksız mıyız; bizim bildiğimiz (ve hele de evde yapılan yağsız ve bez torbalar içine doldurulanı!) "sucuk" ve "pastırma"nın (hele de yine evde yapılan ve 'kuşgömü' tabir edilen yağsız-sinirsiz cinsi!) soruda adları geçen "domuz pirzolası" ve hele de "domuz yağı" ve "pişerken etten ayrılan" domuz yağı ile ("kolestrol" açısından!) ne ilgisi var?

Eğer doktorun tavsiyesine uyarak söz konusu "Yaşam kalitesi testi"ni "sucuk ve pastırma" ile yenileyecek olursak, test sonuçları pek tabii ki yanlış çıkmayacak mıdır?

(Görüyorsunuz, nelerle uğraşıyoruz!)

Hadi madem ki söz Prof. Müftüoğlu'nun "Yaşasın Hayat" sayfasından açıldı, sırası gelmişken bu sayfanın geneline ilişkin de birkaç laf edelim:

Bir kere, bu "domuz" meselesinin de ortaya açıkça koyduğu gibi, Hürriyet gibi Türkiye'de yayımlanıp Türkiye'de yaşayanlar tarafından okunan bir gazetede oradan buradan derlenmiş onca bilgiye ve "test"e yer verilmesi (hem de bir tam sayfa) ne derece yerinde bir karardır?

Tamam, Müftüoğlu tabii ki sağlık konusunda insanların tamamını ilgilendiren yararlı bilgiler de veriyor, ama ya bu bilgilerin yanında verilen ve hem de sayfanın büyük bölümünü dolduran "test" ve önerilere ne demeli? Bu testler ve önerilerin büyük bölümü bu memleketin insanlarına o kadar yabancı ki... Çoğu zaman ne tavsiye edilen ürünleri bulmak mümkün, ne de tavsiye edilen "hayat tarzı"nı.

Bakın mesela, "domuz"lu testte yer alan şu sorulara bakın:

"Dışarıda yemek yediğiniz zaman aşağıdakilerden hangisini tercih edersiniz?

a- Izgara, fırınlanmış veya buharda pişirilmiş yemekler
b- Domates soslu veya deniz ürünlü makarna.
c- Rosto edilmiş et, biftek, dana, koyun eti veya krema soslu makarna.
d- Pizza, sosis, burgerler ve derin yağda kızarmış besinler."

Hadi bakalım, kolaysa cevap verin!

Tamam "yararlı" bir "Yaşam kalitesi testi" ile karşı karşıyayız ama bu soruyu kimlere yönelttiğimizin farkında mıyız? "Dışarıda yemek yediğiniz zaman.." da ne demek? "Fırınlanmış veya buharda pişmiş yemekler" de neyin nesi? "Rosto edilmiş et.."den ne haber?

Ve de üstüne üstlük, sayfaya bir genel başlık:

"Hayat tarzınızı değiştirin"(!)

Olur, değiştiririz, "Dr. Danwin Deen"i ve bu arada Prof. Müftüoğlu'nu mu kıracağız! (K.B.)

(YENİ ŞAFAK-KRONİK MEDYA)

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:05

İLGİLİ HABERLER