Dünya
  • 23.11.2024 18:00

Putin Amerika ve İngiltere'yi tehdit etti.. Çekilin yoksa Oreshnik ile vururum

Putin'in Batı'ya füze mesajı: 'Geri çekilin'

"Rusya'ya yönelik bu saldırılar savaşın sonucunu değiştirmeyecek olduğundan tüm gücümüzle karşılık vermiyoruz"

Vladimir Putin'in hipersonik füzesi, Batı'ya Ukrayna üzerinde basit bir mesaj iletti: geri çekilin ve geri çekilmezseniz Rusya ABD ve İngiliz askeri tesislerini vurma hakkını saklı tutar.


Rusya, Perşembe günü Ukrayna'ya "Oreshnik" veya Hazel Tree olarak bilinen yeni bir orta menzilli hipersonik balistik füze fırlattı; Putin, bunun Ukrayna güçlerinin ABD ve İngiliz füzeleriyle Rusya'ya yaptığı saldırılara doğrudan bir yanıt olduğunu söyledi.
Kremlin'den yapılan özel bir açıklamada, Rusya Devlet Başkanı, nükleer söylemlerden kaçınmasına rağmen, savaşın küresel bir çatışmaya doğru tırmandığını söyledi.


Putin ayrıca, şimdiye kadar Batı'ya saldırmaktan kaçındı; bu adım, Rusya ile NATO ittifakı arasında doğrudan bir çatışmaya yol açabilir ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Mart 2022'de söylediği gibi, bu çatışmanın Üçüncü Dünya Savaşı olacağını söyledi.


Kremlin şefi açıklamasında, Batı'ya Rusya'nın Ukrayna'nın füzelerini Rusya'yı vurmak için kullanmasına izin veren ülkelerin askeri tesislerine saldırma hakkını saklı tuttuğunu bildirdi; şimdiye kadar sadece ABD ve İngiltere.

Putin, Oreşnik füze sisteminin Sovyetlerin yan ürünü değil, Rusya'nın son teknoloji yeniliği olduğunu söyledi

Rusya Savunma Bakanlığı, ülkenin son Oreshnik orta menzilli balistik füzesinin, MIRV savaş başlıklarıyla Dnepr'deki (Dnepropetrovsk) büyük bir Ukrayna askeri-endüstriyel işletmesindeki tüm hedefleri vurduğunu duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Oreşnik hipersonik orta menzilli balistik füze sisteminin Sovyet döneminden kalma önceki versiyonların geliştirilmiş bir versiyonu olmadığını, son ve modern gelişmelerle uyumlu olduğunu söyledi.

Putin, "Oreşnik sisteminin eski Sovyet sistemlerinin modernizasyonuyla hiçbir ilgisi yok" dedi.

Putin, "Hepimiz Sovyetler Birliği'nin çeşitli sistemlerini izleyerek büyüdük, hepimiz önceki nesillerin neler yaptığını öğrendik ve bir ölçüde onların sonuçlarını kullandık" dedi.

Putin, Savunma Bakanlığı Yürütme Kurulu, askeri-endüstriyel kompleks temsilcileri ve füze silahı tasarımcılarıyla yaptığı toplantıda, "Ancak bu sistem gerçekten de sizin çalışmalarınızın, Rus döneminde, yeni Rusya koşullarında yapılan çalışmaların en önemli sonucudur; bu çalışma, modern, son gelişmeler temelinde yürütülmüştür" dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı, ülkenin son Oreshnik orta menzilli balistik füzesinin, MIRV başlıklı füzeleriyle Dnepr'deki (Dnepropetrovsk) büyük bir Ukrayna askeri-endüstriyel işletmesindeki tüm hedefleri vurduğunu duyurdu.

"21 Kasım 2024'te, Amerikan ve İngiliz yapımı uzun menzilli füzelerin Rus topraklarındaki tesislere karşı kullanılmasına yanıt olarak Silahlı Kuvvetler, Dnepropetrovsk'taki Ukrayna askeri-endüstriyel tesislerinden birine ortak bir saldırı düzenledi. Saldırıda ilk kez, nükleer olmayan bir yüke sahip Oreshnik hipersonik orta menzilli balistik füzesi muharebe koşullarında kullanıldı. Saldırının amacına ulaşıldı. Tüm savaş başlıkları tesise isabet etti," dedi bakanlık bir açıklamada.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 19 Kasım'da ülkenin güncellenmiş nükleer doktrini olan Nükleer Caydırıcılık Alanında Devlet Politikasının Temelleri'ni onaylayan bir kararname imzaladı.

Doktrinin temel ilkesi, nükleer silah kullanımının ülkenin egemenliğini korumak için başvurulacak son çare olduğudur.

Yeni askeri tehditlerin ve risklerin ortaya çıkması, Rusya'yı nükleer silahların kullanımına ilişkin koşulları netleştirmeye yöneltti. Özellikle, düzeltilen doktrin, nükleer caydırıcılığa tabi olan ülkelerin ve askeri ittifakların yelpazesini ve bu tür caydırıcılığın karşı koymayı amaçladığı askeri tehditlerin listesini genişletiyor.

Ayrıca belgede, Rusya'nın artık nükleer olmayan bir ülkenin nükleer bir güç tarafından desteklenen herhangi bir saldırısını ortak bir saldırı olarak göreceği belirtiliyor. Moskova ayrıca egemenliğini tehdit eden konvansiyonel bir silah saldırısına, Rus topraklarını hedef alan büyük ölçekli bir düşman uçağı, füze ve insansız hava aracı fırlatılmasına, bunların Rus sınırını geçmesine ve müttefiki Belarus'a bir saldırıya nükleer yanıt verme hakkını saklı tutuyor.


Eski bir Kremlin danışmanı olan Sergei Markov, Reuters'a "Putin Batı'ya durun - durun - geri çekilin diyor" dedi.


"Putin'in dünyaya gönderdiği mesaj, bu saldırıları ABD ve İngiltere'nin Rusya'ya karşı doğrudan bir savaşa girmesi olarak görmemizdir" dedi. "Ancak şu anda tüm gücümüzle karşılık vermiyoruz çünkü Rusya'ya yönelik bu saldırılar savaşın sonucunu değiştirmeyecek." Bir Rus, Putin'in tırmanıştan uzak durmak istediğini ima ettiğini, ancak Rusya'nın nükleer silah kullanma olasılığının oldukça yüksek olduğunu söyledi.
Kaynak, taktik savaş alanı silahlarından mı yoksa uzun menzilli nükleer füzelerden mi bahsettiğini açıklamadı.


 

 

 

Güncellenme Tarihi : 23.11.2024 17:43

İLGİLİ HABERLER