Gündem
  • 5.7.2024 21:54

Putin: Rus-Türk ilişkilerini kimin engellemeye çalıştığını biliyorum

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi iradesinin iki ülke arasındaki münasebetlerin geliştirilmesine olanak tanıdığına dikkat çekerken, “Bizi kimin engellediği çok iyi biliniyor, ancak Sayın Erdoğan'ın siyasi iradesi buna karşı geliyor” ifadelerini kullandı.

Başkent Astana'da düzenlenen ŞİÖ+ Devlet Başkanları 24. Zirvesi sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile karşılıklı ödeme, enerji, tahıl ve metal tedariki konularını görüştüğünü belirterek "tüm sorunların çözülebilir olduğunu" kaydettiği konuşmasını, "Daha az tahıl almaya başladılar. Örneğin, vergi kısıtlamaları metalürji endüstrimizle ilgili, ancak bunun dışarıdan gelen herhangi bir kısıtlamayla ilgisi yok. Bu sadece yerli üretimin dinamikleri ve ikili ilişkilerimizden kaynaklanıyor. Ancak tüm meseleler çözülebilir” diye sürdürdü.

Rus ve Türk taraflarının işbirliğini geliştirmeye ilgi duyduğunun altını çizen Putin, “Genel olarak her iki tarafta da ilgi var. Birilerinin bizi engellemesiyle değil, Türkiye'deki süreçlerin gelişimiyle ilgili objektif bir ilgi var" dedi.

Ukrayna ile çatışmanın arabulucular yoluyla sona ermesi imkansız

Rus lider, Ukrayna ile barış görüşmeleri başlamadan önce temas hattında bir ateşkesin mümkün olmadığını vurgularken, aynı zamanda devam eden ihtilafın arabulucular yoluyla sona ermesini ‘imkansız’ olarak niteledi.

Rusya’nın her zaman müzakerelerden yana olduğunu herkesin bildiğini kaydeden Rus lider, “Çatışmanın nihayetinde arabulucular yardımıyla ve sadece onlar aracılığıyla sona erdirilmesi meselesi bana pek olası görünmüyor. Her şeyden önce, bir arabulucunun nihai belgeleri imzalama yetkisine sahip olması pek olası değil" dedi.

Ateşkes için, Ukrayna'nın geri dönüşü olmayan ve Rusya tarafından kabul edilebilecek askerden arındırma adımlarını kabul etmesinin gerektiğine dikkat çeken Rus lider, Moskova'nın yalnızca karşı taraftan olumlu adımlar gelmesi umuduyla ateşkes ilan edemeyeceğini vurguladı.

Putin, 21 Mayıs itibariyle görev süresi sona eren Vladimir Zelenskiy’in tüm yetkilerinin anayasa gereği Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada'ya geçtiğini hatırlatırken, ancak müzakereler konusunda Ukrayna parlamentosuna doğrudan hitap etmenin anlamsız olduğunu, oradaki milletvekillerin çoğunluğunun Ukrayna'daki yasadışı otoritelere bağlı olduğunu ifade etti.

Güncellenme Tarihi : 5.7.2024 23:18

İLGİLİ HABERLER