Dünya
  • 19.8.2024 23:51

Putin'den Azerbaycan'a iki günlük sürpriz çıkarma

Putin iki günlük resmi ziyaret için Azerbaycan'a geldi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile uluslararası ve bölgesel gündemdeki güncel konuları görüşeceği iki günlük bir resmi ziyaret için Pazar günü Bakü'ye geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev Grigory Sysoyev/POOL/TASS
Başkan Putin, Bakü Uluslararası Havalimanı'nda Azerbaycan Başbakan Birinci Yardımcısı Yagup Ayubov, Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Samir Sharifov ve Azerbaycan'ın Rusya Büyükelçisi Polad Bülbüloğlu tarafından kabul edildi.
Rus lider, "Rusya" özel havacılık grubuna ait bir uçakla Bakü'ye geldi ve havaalanında kendisini, Azerbaycan'ın seçkin konuklarını ağırlamak için tasarlanmış geleneksel bir halı olan ve yanında bir güvenlik görevlisinin bulunduğu yeşil bir tören halısı bekliyordu. şeref sırasına dizildi.

Azerbaijani President: I am confident that President Vladimir Putin's visit  will be beneficial for bilateral relations - AZERTAC

Rusya Devlet Başkanı, alıcıları selamladıktan sonra halı kaplı koridor boyunca kendisini bekleyen Azerbaycan limuzinine doğru yürüdü ve havaalanından ayrıldı.

President of Russia Vladimir Putin arrives in Azerbaijan for state visit  VIDEO - AZERTAC

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mehriban Aliyev, Cumhurbaşkanı Putin'i Zogulba Sarayı'ndaki rezidansında resmi olmayan bir akşam yemeği için kabul etti.

Rusya liderinin çalışma takvimindeki ana resmi ve çalışma etkinlikleri 19 Ağustos Pazartesi günü planlanıyor. Geleneğe göre Başkan Putin, "Şeref Sokağı"nı ziyaret edecek ve Azerbaycan milli lideri Haydar Aliyev'in mezarına çelenk koyacak. Azerbaycan'ın bağımsızlığı uğruna ölen halkın anısına "Şehitler Türbesi"ni ziyaret edecek.

Devlet ziyareti programı, Putin ile Aliyev arasında resmi görüşme töreniyle başlayacak ve tören, Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın Hazar Denizi kıyısındaki "Zagulba" Sarayı'ndaki konutunda gerçekleştirilecek. Putin'in de katılımıyla 13 Ağustos 2013'te İlham Aliyev'le 10 Ocak 2001'de Haydar Aliyev'le Rusya-Azerbaycan zirvesi görüşmeleri yapıldı.

Putin, Rusya ile Azerbaycan arasındaki ekonomik işbirliğinin olumlu geliştiğini belirtti

Görüşmelerde karşılıklı yarar sağlayan ticari iş birliğinin artırılmasına özel önem verildiğini belirten Rus lider, şunları kaydetti:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Rusya ile Azerbaycan arasındaki ekonomik işbirliğinin olumlu dinamiklere sahip olduğunu ve daha da gelişmesi için iyi beklentilere sahip olduğunu söyledi.

"Azerbaycan pazarında faaliyet gösteren yaklaşık 1.300 işletmemiz, ekonomik durumumuzun olumlu yönde geliştiğini ve iyi gelişme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor" dedi.

Devlet Başkanı, Azerbaycan tarafıyla birlikte kabul edilen bildirinin, ikili ilişkilerin tüm yelpazesinin daha da dinamik bir şekilde geliştirilmesi için yeni büyük ölçekli görevler belirlediğini, bugün imzalanan belgelerin bu görevlerin çözümüne katkıda bulunacağını kaydetti.

Görüşmelerde karşılıklı yarar sağlayan ticari iş birliğinin artırılmasına özel önem verildiğini belirten Putin, şunları kaydetti:

 

"Bu doğaldır, çünkü Rusya ve Azerbaycan birbirleri için önemli ekonomik ortaklardır," diye sonuca vardı Rus lider. Rusya Devlet Başkanı'nın da belirttiği gibi, Rus şirketleri Azerbaycan pazarında kendilerini rahat hissediyorlar. Özellikle bu şirketler şunlardır: Lukoil petrol şirketi, montaj tesisi kuran Kamaz kamyon üreticisi, Sollers, UAZ. Putin ayrıca Transmashholding'in Şubat ayında Bakü metrosu için büyük miktarda Rus vagonu üretmek üzere bir sözleşme imzaladığını hatırlattı.

"Umarım kullananlar bu trenlerden memnun kalırlar," dedi. Rus lider, Birleşik Gemi İnşa Şirketi'nin Bakü Tersanesi ile birlikte petrol ürünlerinin taşınması için modern nehir-deniz tankerleri üretmeye başladığını da sözlerine ekledi.

Putin, "Gelişme umutları var, bunların faaliyete geçmesi (Rus şirketlerinin faaliyeti - TASS) için yaratılan koşullar için Azerbaycan makamlarına minnettarız" dedi.

Rusya Devlet Başkanı'nın Azerbaycan ziyareti hakkında

Putin 18-19 Ağustos'ta Bakü'de resmi bir ziyarette bulunuyor. Bu, Rusya Federasyonu Başkanı olarak Azerbaycan'a yaptığı sekizinci ziyaret. İlk resmi ziyareti 9-10 Ocak 2001'de gerçekleşti. Putin 27 Eylül 2018'de ülkeyi yedinci kez ziyaret etti. Dünya Judo Şampiyonası'na katıldı ve 9. Rusya-Azerbaycan Bölgelerarası Forumu'nun genel oturumunda konuştu.

 

Güncellenme Tarihi : 20.8.2024 00:06

İLGİLİ HABERLER