REHİN KALAN MASTER ÖĞRENCİLERİNE MÜJDE
Eğitim için yurtdışına gönderilen ancak borçlarından dolayı gelemeyen lisansüstü öğrenciler için çözüm aranıyor. Borçların taksitlendirilmesi seçenekler arasında.
Yurtdışına geçmiş dönemde gönderilen öğrencilerin eğitim borçlarının çoğalması sebebiyle geri dönememeleri sorununa bakanlık el koydu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bekleyen kanun değişikliğinde, öğrencilerin birikmiş borçlarının taksitlendirilmesi ve akademik kariyerlerini tamamlamaları gibi seçenekler var. Milli Eğitim Bakanlığı kanun değişikliği ile ayrıca beyin göçünün de bu yolla önüne geçmeyi hedefliyor. Bakan Hüseyin Çelik, “Biz yurtdışına öğrenci gönderirken, birçok insan, bunun beyin göçü olduğunu söylüyor. Eğitim için yurtdışına giden ancak Türkiye’ye gelmeyen öğrencilere de taahhüt ve kefalet senedi imzalattığımız için bir şekilde gelip o parayı ödüyorlar. Yani devletin bir kaybı olmuyor. Harward’da, Michigan’da, Yale’deki birçok kürsüde Türk profesör var" dedi
BİN ÖĞRENCİ YOLCU
Bu arada Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim Genel Müdürlüğü’nün yetki ve sorumluluğunda bulunan 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun’da da bir takım güncellemeye dayalı değişikliklere gidilecek. Bakan Çelik, “1416 sayılı kanun maalesef eskimiş ve değişmesi gereken bir yasadır. 1929 yılında yapılmıştır” diye konuştu.
(bugün)
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:52