REKTÖR BERNAY'A HAPİS TALEBİ
Maliye müfettişi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Bernay'ın “görevi ihmal” ve “üniversiteyi zarara uğratmak” suçundan bir yıla kadar hapisle yargılanması yönünde rapor düzenledi.Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof Dr Ferit Bernay’ın, "Maliye ve Sayıştay denetimlerinden temiz çıktık" açıklamalarını müfettiş raporları yalanladı.. Maliye Bakanlığı müfettişinin, şikayet üzerine OMÜ’de yaptığı denetim sonucu hazırlanan raporda, Bernay’ın "görevini ihmal ederek, üniversiteyi zarara uğrattığı" iddia edildi. Müfettiş, Bernay'ın, TCK'nın 230'uncu maddesi uyarınca bir yıla kadar hapisle yargılanmasını istedi.
MALZEMEYİ DE ÇIKARMIŞ
Maliye Bakanlığı Bütçe Kontrolörü Ali Sezer, 15 Aralık 2003 tarihli raporunda, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi inşaatını yüklenen müteahhidin işi bırakmasıyla ortaya çıkan zarar konusunda Rektör Bernay'ı şöyle suçladı:
"Ziraat Fakültesi inşaatında müteahhidin işi terk etmesi nedeniyle sözleşmeyi feshetmeyen, işin bitim tarihinin gecikmesi sebebiyle de şartname ve sözleşme hükümlerine uymayarak müteahhit hakkında gecikme cezası uygulamayan İta Amiri Rektör Ferit Bernay ve Yapı İşleri Teknik Daire Başkanı Barbaros Odabaş’ın görevlerini ihmal ettikleri tespit edildi. Malzemelerin şantiye dışına çıkarılmasından sorumlu olan müteahhit Hayrettin Küçük hakkında suç duyurusunda bulunmayan Ferit Bernay’ın bu konuda da görevi ihmal ettiği belirlendi."
MEMURİYETTEN İHRAÇ
Sezer’in raporunda, Bernay’ın, müteahhit firmaya 2001 yılında fazla ödeme yapıldığını belirlemesi üzerine, bazı personele disiplin cezası verdiği bildirildi. Ancak, söz konusu paranın müteahhitten tahsiline yönelik hiçbir işlem yapmadığına dikkat çekildi. Rapor şöyle:
“Tüm bu nedenlerden dolayı, İta Amiri Rektör Ferit Bernay, mevcut Yapı İşleri Teknik Daire Başkanı Barsaros Odabaş ve görevli inşaat mühendisi Sedat Şen hakkında TCK’nın 230'uncu maddesi uyarınca, Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanı Hüseyin Güzel hakkında ise TCK'nın 240'ıncı maddesi uyarınca soruşturma açılması gerekir. Bu nedenle raporun bir örneğinin YÖK’e gönderilmesi uygun olacaktır."
YASA NE DİYOR?
TCK'nın 230'uncu maddesi, “Görevi ihmal" ve “Devletin zarara uğraması karşısında girişimde bulunmama" suçlarına verilecek cezaları düzenliyor. Bu tür suçlarda, sanık, 3 aydan 1 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Bu maddeye göre suçlu bulunan devlet memurlarının geçici ya da sürekli olarak memuriyetten men edilmesi öngörülüyor. TCK’nın 240'ıncı maddesi ise, sanığın, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile yargılanmasını düzenliyor.
Kapıyı 40 kilo saymışlar
Maliye'nin yanı sıra Sayıştay’ın yaptığı incelemede de müteahhite fazla para ödendiği tespit edildi. Ödemesi yapılan alüminyum doğramanın fazla gösterildiğini belirleyen görevliler, şu raporu düzenledi: “Bir adet kapının ağırlığının 40 kilogram değil 16.5 kilogram olduğu kanaatine varılmıştır. Oysa bu hususun 24 No’lu kesin hak edişte de düzeltilmediği görülmüştür. İmalatın yeniden araştırılarak gerçek ağırlığın tespit edilmesi, aksi halde toplam 898 milyon 665 bin 747 liralık fazla ödemenin nedeninin açıklanması gerekir."
YÖK’ün izni gerekiyor
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) hakkındaki iddiaları incelemek üzere kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, tespit ettiği yolsuzluk iddialarıyla ilgili olarak savcılığa suç duyurusunda bulunacak. Savcılık, gerekli incelemeyi yaptıktan sonra YÖK’e başvurup onay isteyecek. Rektör Ferit Bernay ve raporda ismi geçen çalışanlar hakkında soruşturma yapılabilmesi için YÖK Genel Kurulu karar verecek. Karar savcılığın talebi doğrultusunda çıkarsa adli süreç işletilecek. YÖK izin vermediği taktirde Rektör Bernay hakkında soruşturma yapılamayacak.
(bugun) Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:08