REYTİNG ÖLÇÜMÜ KÖKTEN DEĞİŞİYOR
RTÜK, manipülasyon yapıldığı tartışmalarına neden olan reyting sorununu sonlandıracak yeni bir sistem üzerinde çalışıyor. Mevcut sistemin tamamen reklam pastasına endeksli olmasından şikâyet eden RTÜK Başkanı Zahid Akman, televizyon yayınlarını esir almaya başlayan bu sistemin yakında değişeceğini söyledi. Reyting ölçümlerinin reklam veren firmaların, ürettiği malları alan kişilerin neyi izlediğini bilmek amacı ile anlaştıkları AGB ajansı tarafından yapıldığını hatırlatan Akman, mevcut sistemin televizyonların kendi aralarındaki rekabeti, malzeme olarak kullandığı nesnel olmayan bir platforma dönüştüğünü belirterek şunları söyledi: "Şu anki reyting ölçümleri Türkiye'deki reklam pastasının kime ne şekilde paylaştırılacağı, içeriklerinin ne olduğunu ortaya çıkaran çarpık bir yapıya dönüştü. Tabii insanların çok büyük paralar harcayarak yaptığı bir yayıncılığın karşılığını alabilmek için reytinglerde çok iyi sonuçlar elde etmesi gerçeği ortada olunca reyting ölçümlerinin yapıldığı haneler tespit edilip gayrimeşru ve manüplatif ölçümler yapıldığı iddiaları ortaya çıktı. Bu, ölçümleri tek başına yapan ya da yaptıranların sorumluluğunda olan bir durum değil. Siz bütün bu reklam pastasının ölçümünü bu ölçümlemeye bağlarsanız insanlar daha fazla pay alabilmek için bu tür haksız baskıları ya da etkileri yapabilirler." Akman, reyting ölçümlerine dayalı bu anlayışın yayınların içeriğini etkiler hale geldiğini bu nedenle sağlıksız yürüyen bu sistemden RTÜK'ün de son derece rahatsız olduğunu söyledi. Ölçümü yapan şirket yetkilileri ve Televizyon İzleme ve Araştırma Kurulu (TİAK) ile bu konuda temasları olduğunu anlatan Akman, "Bu tartışmalara son verecek bir altyapı değişikliğini önerdik. Hatta değişimi birlikte yapalım, mali yönden destekte bulunalım dedik. Önce reddettiler. Ancak, son altı aydır kabul ettiklerini ifade ediyorlar. Fakat bu kadar tartışılan ve güven yitiren bu yapıya maddi destekte bulunmanın doğru olmadığını artık düşünüyoruz" dedi.
YAYINLARI ETKİLİYOR
Reyting tartışmalarına son verecek bir çalışma yürüttüklerini anlatan Akman, yapılan çalışmaları kısa bir süre içinde kamuoyuna açıklayacaklarını, reyting ölçümlerinde tekel olmak istemediklerini ama kimsenin itiraz etmeyeceği bir sistemi de uygulamaya koyacaklarını söyledi.
REYTİNGLER NASIL ÖLÇÜLÜYOR?
AGB bir ön anketle ölçüm yapılacak haneleri belirliyor. Hanelere uzaktan kumanda, frekans dedektörü ve hafıza kayıt kutusundan oluşan cihaz yerleştiriliyor. Hangi kanalın izlendiğini kaydeden kutudaki bilgiler gece 02.00 ile 06.00 arasında evlerden merkez bilgisayara aktarılıyor.
Fuat Uğur (atv Haber Genel Yayın Yönetmeni): Deneklerin evlerindeki people metre denen aletlerden veriler merkeze gidiyor. Veriler merkezde bir takım deşikliklere uğruyor. Bunları kâğıt üzerine döküldüğünde görüyoruz. En somut örneği, en son Can Tanrıyar'ın ortaya çıkardığı durum. Parayı verip AGB sistemine üye olan yayıncı kuruluşlar dahi ham verilere ulaşamıyor. Bazı programların gizli anlaşmalar yaptığından şüpheleniyorum.
İbrahim Şahin (TRT Genel Müdürü): AGB şirketinin ölçümlerine itirazımız var çünkü ölçümler düzgün yapılmıyor, veriler şeffaf değil. Deneklerin gizli olması gerekiyor, adresleri elimizde. İllerin gizli olması gerekiyor, illerin isimleri elimizde. Altı aydır AGB'den bir yanıt bekliyoruz. Bu durumda gerekirse AGB'den çıkacağız, reklamlardan vazgeçeceğiz. RTÜK bu işe el koymalı, ya denekleri kendi seçsin ya da güvenilir bir noter marifetiyle seçim yapılsın.
Yayın tarihi: 21 Kasım 2008, Cuma
Web adresi: http://www.sabah.com.tr/2008/11/21//haber,B93C1E7420E94733A1AF2D96BEE30752.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.