SAFURE CANTÜRK
ANKARA - Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Fatih Karaca, televizyonlarda topluma hiçbir şey vermeyen içerik olarak yoz programların Türk halkını eğitme imkanı olmadığını ve o nedenle gençlerden beklentileri olduğunu belirterek, ''Medyanın kötü eller tarafından yönetilmesini engelleyecek olan sizlersiniz'' dedi.
Türk Eğitim Derneği (TED) Ankara Koleji tarafından düzenlenen ''Söyleşi Günlerine'' kolejden 27 yıl önce mezun olan RTÜK Başkanı Fatih Karaca katıldı. Karaca, kendisinin 1977 yılında TED kolejinden mezun olduğunu hatırlatarak, o dönemde öğrenci yönetim kurulu başkanı ve gazetecilik kolu başkanı olduğunu söyledi. Medya dünyası ile ilk bağlantısın gazetecilik kolu başkanı olduğu sıralarda başladığı dile getiren Karaca, hiç planlamadığı düşünmedi bir dönemde TBMM'nin kendisini RTÜK başkanlığına seçtiğini ifade etti.
Türkiye'nin geleceğinden medyanın rolünün çok büyük olduğunu hatta 4. kuvvet durumundan önce medyanın 1. kuvvet olduğunun altını çizen Karaca, ''Tüm bunlara rağmen ben de medyadaki bazı haksızlıklardan şikayetçiyim. Medya son dönemde sınıfta kaldı. Kendinden bekleneni yapamadı ama bu sürekli böyle olacak değil kendisini çok iyi yetiştiren İletişim Fakültesi öğrencileri bu durumu değiştireceklerdir'' diye konuştu. Son dönemde teknik imkanlarında çok fazla geliştiğine işaret eden Karaca, teknik imkanlar sayesinde sadece internet üzerinden radya televizyon yayınlarının başlayacağını kendilerinin de RTÜK olarak hazırlıklarını yaptıklarını vurguladı. Televizyonlardaki yayın içeriklerinin basit programlar üzerine kurulduğunu ve bu programların Türk halkını eğitme imkanın olmadığına dikkat çeken karaca, medyanın kötü eller tarafından yönetilmesini engelleyecek olanın gençler olduğunun altını çizdi.
''TELEVİZYONLARIN PROTİFİNİN DEĞİŞMESİ REYTİNGLERE BAĞLIDIR''
Karaca, Türkiye'de en az televizyon izliyorum diyen bir insanın bile günde en az 30 dakika televizyon seyrettiğini anımsatarak, seviyeli programların prime-time denilen zamanın dışında insanların televizyon izlemedikleri zamanda yayınlanmasının reyting sisteminden kaynaklandığını belirtti. Karaca, yeni yasal düzenlemeyle bu görevin RTÜK'e verildiğini, ancak yasadaki diğer maddeler nedeniyle yasanın Cumhurbaşkanı tarafından geri gönderilmesi nedeniyle beklediklerini vurgulayarak konuşmasına şöyle devam etti: ''Bugünkü televizyonların protifinin değişmesi reytinglere bağlıdır. RTÜK Başkanı olarak bu konunun takipçisi olacağım. Özel olsalar bile tüm televizyonların kamu yararına yayın yapma zorunlulukları vardır. Yeni yasal düzenleme ile RTÜK sadece ceza veren bir kurum değil iyi şeyleri gören ve ödül veren bir kurum olacaktır''.
Karaca konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını cevapladı. Bir öğrencinin 'RTÜK'ün uygulamaları çok katı bunu önlemek için neler yapacaksınız' şeklindeki bir sorusuna Karaca, en çok tanıtıma ihtiyacı olan kurumun RTÜK olduğunu belirterek, ''Biz cezaya giden yolda biz son noktaya kadar bekliyoruz. Biz kanalların kendi otodenetimlerini kurmalarını istiyoruz ama tespitinize hak veriyorum'' diye cevap verdi. Bir başka öğrencinin, 'RTÜK sansürleme mekanizmasını 1 yıla tabii tutuyor' şeklindeki sorusuna ise Karaca, sansürün önceden denetime verilen bir isim olduğunu ancak RTÜK'ün programları yayınladıktan sonra değerlendirdiğini hatırlatarak, ''Kendi içdenetimlerini yapmayan kuruluşlar her zaman cezalarla karşılaşacaktır. Ama biz bunu keyfi değil yasalar çerçevesinde yapıyoruz. Aynı zamanda Türkiye bir hukuk devleti olması nedeniyle cezalar idari yargıya gittikten sonra veriliyor. Cezaların 1 yıldan sonra uygulanması Türkiye'de yargı sisteminin geç işlemesinden kaynaklanıyor'' dedi. Bir başka öğrencinin 'Öğrencilik yıllarınızda başka bir meslek düşündünüz mü?' sorusuna Karaca, okul yıllarında çok başarılı bir öğrenci olmadığının altını çizerek, ''Ailem doktor olmam için teşvik ediyordu ama benim o puanı alacak durumum yoktu. Ben sosyal ve insani münasebetlerle yakından ilgilenmem dolayısıyla ailemin isteği dışında bir mesleği seçtim'' şeklinde cevap verdi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:46