ANKARA/Dinç Bilgin'in iki gazetesini birleştirerek Turgay Ciner'e satmasından kuşkulanan Hürriyet Gazetesi, "1.2 milyar dolar borcu olan Dinç Bilgin, Pas ve Fotomaç'ı Pasfotomaç adıyla birleştirerek Turgay Ciner'e devretme operasyonunu ‘hukuka uygun’ diye savundu. Bu açıklama, ‘‘Sabah Gazetesi'ni de aynı yöntemle alacaklılardan kaçıracaklar’’ yorumuna neden oldu" haberini verdi..
İŞTE HÜRRİYET GAZETESİ'NİN HABERİ
Etibank'ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilmesi sonrasında TMSF'ye ve diğer alacaklılara 1.2 milyar dolar borçlanan Sabah Grubu'nda mal kaçırma operasyonlarında sıranın hangi kuruma geldiği merak ediliyor. Geçmişte sahip olduğu gazete, dergi, şirket ve tesisleri tek tek Turgay Ciner'in kurduğu Merkez Grubu şirketlerine devretmeye başlayan Dinç Bilgin'in, elinde kalan Sabah Gazetesi'ni ne zaman ‘mal kaçırma’ operasyonlarına dahil edeceği de merak edilenler arasında yer alıyor.
Sabah Grubu'nda en son Pas ve Taraftar Fotomaç gazeteleri birleştirilerek Pasfotomaç gazetesine çevrilmiş, gazetelerin sahipliği de Turgay Ciner'e geçmişti.
Hürriyet'in ‘son kaçırma’ operasyonunu ortaya çıkarması ve bunu haber yaparak, kamuoyuna duyurmasından sonra Sabah Gazetesi, Turgay Ciner ile ortaklarının kurduğu ‘Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ ile Dinç Bilgin'e ait ‘Bilgin Yayıncılık A.Ş.’ imzalı bir açıklama yayımladı.
HUKUKA UYMUŞ
Açıklamada, ‘‘Pasfotomaç gazetesi, 21.03.2003 tarihinde yayın hayatına başlamış yeni bir mevkutedir. Yasal olarak ilgili mercilere gerekli belgeler verilmiş ve Pasfotomaç gazetesinin imtiyaz hakkı, Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş. adına Turgay Ciner tarafından alınmıştır’’ denildi.
Aynı açıklamanın devamında, ‘‘Pasfotomaç gazetesi, hukuki açıdan Pas ve Taraftar Fotomaç gazetelerinin birleşmesi suretiyle yayınına devam eden bir gazete olmayıp, yayın hayatına yeni başlayan bir gazetedir’’ de denilerek, aslında uygulamanın Hürriyet'in yazdığı gibi ‘iki gazetenin birleştirilmesi’ olduğu, ancak bunun ‘hukuka uygun’ şekilde yapıldığı itiraf edildi. Böylece, Sabah Grubu, ‘mal kaçırma’operasyonunun, ‘hukuka uygun mal kaçırma’ şeklinde gerçekleştiğini açıkladı.
GELİRİ KALDI MI?
Sabah Gazetesi'nin dünkü sayısında yayımlanan açıklamada, ‘‘Taraftar Fotomaç gazetesinin isim hakkı ise halen Bilgin Yayıncılık A.Ş. adına Dinç Bilgin'e ait bulunmaktadır. O bakımdan, haberde iddia edildiğinin aksine Bilgin Yayıncılık A.Ş.'den veya Dinç Bilgin'den Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye veya Turgay Ciner'e Taraftar Fotomaç gazetesinin veya başka bir mevkutenin isim hakkı devrinin söz konusu olmadığını kamuoyuna saygı ile duyururuz’’ denilerek, Pasfotomaç Gazetesi'nin yeni bir yayın olduğu ısrarla tekrarlandı.
Ancak, TMSF'ye, dolayısıyla devlete ve piyasalara toplam borcu 1.2 milyar dolar olan Dinç Bilgin'in, elinde tuttuğu Pas ve Taraftar Fotomaç gazetelerine ne olduğu dünkü açıklamada yer almadı.
1.2 milyar dolar borcu olan Bilgin'in, iki gazetesinin yayın hayatına devam edip etmediği açıklanmadı. Bu gazetelerin marka değerlerini, aynı isimleri taşıyan bir başka gazete çıkartarak kaybeden Dinç Bilgin'in, yüksek satış rakamlarına ulaşabilen bu gazeteleri neden kaybetmeye göz yumduğu açıklanmadı.
Dinç Bilgin'e ait olan Sabah Gazetesi'ni de bir başka uyanıklık ile terk etmesi halinde, mevcut 1.2 milyar dolarlık borcun nasıl ödeneceği de alacaklıların merakları arasındaki yerini korudu.
BDDK uyudu mu ‘mal kaçırma’ya izin mi verdi
Elindeki varlıkları tek tek Turgay Ciner'in kurduğu Merkez Şirketler Grubu'na terk eden Dinç Bilgin, Sabah Gazetesi'ni de benzer bir operasyonlar Merkez şirketlerinden birine devredecek mi?
Tesislerini, gazete ve dergilerini çok düşük kiralarla başkalarına devreden Dinç Bilgin borçlarını nasıl ödeyecek?
Pas ve Taraftar Fotomaç'ın dahil olduğu operasyon sonrasında hálá Dinç Bilgin'e ait olduğu iddia edilen bu gazeteler yayına devam ediyor mu?
Bu gazeteler kapatıldıysa, Dinç Bilgin'in maddi bir kaybı oluştu mu?
Dinç Bilgin bu operasyon nedeniyle maddi kayba uğradıysa Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bu operasyonu farkedemedi mi?
Eğer BDDK Pasfotomaç operasyonunun farkına vardıysa, böyle bir mal kaçırma işine nasıl göz yumdu?
Devlete ve piyasalara toplam 1.2 milyar dolar borcu olan, bu borçların ödemesi için de yüzyıllara yayılan ödeme planı yapan Bilgin, yapılan operasyon için alacaklılarına bilgi verdi mi?
Dinç Bilgin, Sabah Gazetesi'ni de devrederse veya hukuka uygun şekilde yeni bir ‘Sabah’ çıkartılmaya başlanır ve Bilgin'in elindeki ‘Sabah’ sahipliği değersiz hale gelir, Sabah Gazetesi gelirlerini kaybederse, TMSF o operasyona izin verir mi?
Sabah Gazetesi benzer bir ‘hukuka uygun’ operasyona uğrar ve o operasyon durdurulursa, mevcut operasyonun uygulanmasına veya devamına izin verilmesi, sessiz kalınması nasıl açıklanır?
Pasfotomaç gazetesi sonrasında Dinç Bilgin'in sahibi olduğu Pas ve Taraftar Fotomaç gazetelerinin gelir kaybı, Dinç Bilgin tarafından nasıl karşılanacak?
MAL KAÇIRMA İTİRAFI
Fotomaç ile Pas gazetelerini birleştirip, Pasfotomaç yaparak, künyesiyle doğrudan Turgay Ciner’e teslim eden Dinç Bilgin, dünkü Sabah Gazetesi’nde ‘mal kaçırma’ itirafında bulundu. Sabah’ta yayınlanan kısa açıklamada, ‘‘Pasfotomaç gazetesi, 21.03.2003 tarihinde yayın hayatına başlamış yeni bir mevkutedir. Pasfotomaç gazetesi, hukuki açıdan Pas ve Taraftar Fotomaç gazetelerinin birleşmesi suretiyle yayınına devam eden bir gazete olmayıp, yayın hayatına yeni başlayan bir gazetedir’’ denildi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:46