Medya
  • 2.3.2005 01:17

RTÜK. DOKTORU ARENA’YI RTÜK.’E ŞİKAYET ETTİ

R.T.Ü.K. Sağlık Ünitesi Doktoru Hayati Bice “VIOXX” adlı ilacın yol açtığı ölümcül etkileri konu alan ve  07 Şubat 2005 tarihinde yayınlanan ARENA programını R.T.Ü.K.’una resmen başvurarak şikayet etti. İlginç olan nokta Dr. Hayati Bice’nin itirazının program içeriğine değil, araştırmacı gazeteciliğin gereklerinin ‘tam olarak’ yerine getirilmediği konusunda olması.

Dr. Bice’nin araştırmacı gazetecilikle bağdaştıramadığı husus, “VIOXX” adlı ve Türkiye’de kısa sayılabilecek bir sürede (programda iddia edildiği miktarla) 4 milyon kutu gibi büyük bir satış rakamına ulaşan ilacın bu “ticari” başarısının ardındaki “ilişkiler”e hiç değinilmemesi ve tüm hekim camiasının şaibe altında bırakılması.

Bütün meslek hayatı “kirli çıkar ilişkileri”ni ortaya çıkaran başarılarla dolu Uğur Dündar’a yöneltilen bu eleştiri; Dr. Hayati Bice’nin R.T.Ü.K.’nda bazı ilaçların kurul personeline “kişisel menfaat” temini karşılığı yazıldığı iddialarını  içeren ve resmen işlemde olan başvurusu ile bir arada değerlendirildiğinde anlamlı bulundu. R.T.Ü.K.'ün kendi doktorunun başvurusuna nasıl bir yanıt vereceği merakla bekleniyor!

 

Uz. Dr. Hayati Bice’nin KANAL D ve CNNTURK’te yayınlanan “VIOXX” konulu  ARENA programını şikayet ettiği dilekçesinde şu ifadeler yer alıyor:

 

“24.01.2005 tarihinde R.T.Ü.K.’na  sunulan dilekçemle dile getirdiğim yazılan reçetelerle  “kamu zararına yol açması“ olarak özetlenebilecek konuda isimleri verilen  ON  ilaçtan VIOXX adlı ilaç konusunda son günlerde ciddi gelişmeler ortaya çıkmıştır.

                       

7 - 14 Şubat 2005 gecelerinde KANAL-D ve CNNTÜRK adlı televizyon kanalındaki ARENA adlı haber  programında yayınlanan ve VIOXX adlı ilacın ölümcül yan etkilerini işleyen programlar sonrası bana iletilen şikayetler üzerine 2004 yılında Üst Kurul personelinden bu ilacı kullanan ondokuz kişiyi uyarmak amacıyla yaptığım inceleme vahim durumları gözler önüne sermiştir.

 

Konu başlığında  bahsettiğim ARENA programlarında ülkemizde VIOXX adlı bu ilacın yol açtığı vahim ve öldürücü olabilen yan etkileri konusunda doktorlar tarafından hiçbir bildirimde bulunulmadığı ifade edilmiştir.

 

Bir vatandaş ve doktor olarak ilgi ile izlediğim ARENA programının aşağıdaki hususlar yönünden uyarılmasını ve bu konuda R.T.Ü.K.’nun gerekli işlemleri yapmasını talep ediyorum:

 

* Program nedeniyle halk arasında ; ilacı milyonlarca kişinin kullandığı göz önüne alınırsa büyük bir korku ve panik meydana gelmiştir. Bu durum görüştüğüm Sağlık Bakanlığı yetkillileri tarafından bana şifahi olarak iletilmiştir. Bu korkunun yansıması olarak “Türkiye halkının R.T.Ü.K. te personel olan kısmı” tarafından (ve bu ilaç Üst Kurul içerisinde oldukça ve 24.01.2005 tarihli resmi başvuruma konu olan ilaçlar içerisinde yer aldığı da gözönüne alınırsa  manidar olarak sıklıkla yazıldığı için) “kurum doktoru” olarak şahsıma Üst Kurul personeli tarafından korku ve endişe ve hatta öfke içeren  onlarca başvuru yapılmıştır.

 

* Programda “uzman görüşü” yansıtılırken bu ilacın yan etkilerine şahid olan Kardioloji (kalp) ve Nöroloji (beyin-sinir) doktorlarının değil sadece  bir Fizik Tedavi uzmanının görüşü verilmiş ve bu “uzman” da bu ilacın “midesi ağrıyan hastalar”a yazıldığını iddia etmiştir.  Bu tamamen yanlış bir veridir.

 

* Bu ilaca bağlı olarak Türkiye’de 4 milyon kutu satıldığı ifade edilen bu ilacı kullananlardan “4 bin kişinin ölmüş olabileceği”  Prof. Dr. Cankat Tulunay tarafından istatistiki bir hesap ile  “bir ihtimal olarak” ifade edilmesine rağmen sık sık sesli olarak ve alt yazılarla “Türkiye’de 4 bin kişi  ölmüş olabilir” gibi bir sunumla ekrana yansıtılmıştır.

 

* Üst Kurul’da, soruşturulması resmi başvurum ile istenen VIOXX adlı bu ilacın “yazılması” için bizzat kendimin de maruz kaldığım “çıkar eksenli baskı ve teklifler” gündeme getirilmemiştir. Tüm doktor camiası şaibe altında bırakılırken bu konuda yoğun bir bilgi birikimine sahip olan meslek kuruluşlarımız Ankara Tabip Odası ve İstanbul Tabip Odası’ndan uzman görüşü alınmamıştır.

 

* Bu ilacın Türkiye’de maalesef (ülkemizde sayıları ve oranları az da olsa) “işbirlikçi doktorlar” tarafından kolayca , her ağrısı olana yazılabilmesini sağlamak üzere , kullanıma sunulurken “her türlü ağrı” şikayeti ile başvuran hastalara yazılabilmesi için prospektüsüne (bkz. Ek:2) kullanılacağı yerler arasında “akut ağrı” gibi bir ibare konulmuştur. Bu ibarenin konulmasında rol oynayan “İlaç Prospektüs Onay Komisyonu”nun bu olaydaki kritik rolü programda gözardı edilmiştir.

 

 

 

BU DURUMLAR GÖZÖNÜNE ALINARAK: R.T.Ü.K. Yasasının Yayın ilkeleri ile ilgili 4. maddesinin

 

1.              “Kişilerin manevi şahsiyetlerine eleştiri sınırları ötesinde saldırıda bulunulmaması, cevap ve düzeltme haklarına saygılı olunması, soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan haberlerin soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olunmaksızın yayınlanmaması, saklı kalması kaydıyla verilen bilgilerin kamu yararı ciddi bir biçimde gerektirmedikçe yayınlanmaması.” şeklindeki ( ı )maddesi;

 

2.              “Suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmedikçe hiç kimsenin suçlu ilan edilmemesi veya suçluymuş gibi gösterilmemesi; kişileri suç işlemeye yönlendirecek veya korku salacak yayın yapılmaması.” şeklindeki ( k )  maddesi;

 

gereği sözkonusu ARENA programlarını yayınlayan KANAL-D ve  CNNTÜRK televizyonu  hakkında yasal takibat yapılmasını saygılarımla arz ederim.”

 

 

 

 

           18/2/2005

                                                                                                     

 Uz. Dr.   Hayati  Bice

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:12

İLGİLİ HABERLER