Gündem
  • 16.8.2024 23:57

Rus topraklarında Rus esirler.. Şaşırtan görüntüler

Ukrayna medyası yakalanan Rus askerlerinin fotoğraflarını yayınladı. SBU, Kursk bölgesinde günde 102 kişinin yakalandığını iddia ediyor..
Ukrayinska Pravda , UNIAN ve  Hromadske'nin özel servisten bir kaynağa dayandırdığı habere göre , Ukrayna Güvenlik Servisi özel kuvvetleri Kursk bölgesinde 102 Rus askerini esir aldı  .

Ukrayna medyası ve “Yaşamak İstiyorum” projesi (Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Müdürlüğü tarafından denetleniyor) mahkumların fotoğraflarını yayınladı - bunların Rus Silahlı Kuvvetlerinin 488. Muhafız Motorlu Tüfek Alayı askerleri olduğu iddia ediliyor ve Akhmat birimi.

SBU muhatabına göre bu, tam ölçekli bir savaşın başlangıcından bu yana tek seferde gerçekleştirilen en büyük Rus askerlerinin yakalanması.

“SBU'nun Merkezi Güvenlik Servisi “A” savaşçıları, yeraltı iletişimleri ve personel konaklama tesisleri, kantin, silah odası ve hatta bir hamam ile her tarafta dallanmış, betonlanmış ve iyi güçlendirilmiş bir şirket kalesini ele geçirdi ve temizledi. Ukrayinska Pravda kaynağın aktardığına göre, düşman teslim olmayacaktı; gereğinden fazla yiyecek ve mühimmat vardı.

“Yaşamak İstiyorum” projesi ayrıca askerlerin elleri arkadan bağlı şekilde yerde yattığını gösteren bir video da yayınladı. İddiaya göre Ruslar komutanları tarafından terk edilmiş, dolayısıyla "doğru kararı vererek teslim olmuşlardı."

14 Ağustos'ta Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Alexander Syrsky, Ukrayna ordusunun "kursk bölgesinde günün başından beri 100'den fazla askeri personeli ele geçirdiğini" bildirdi 

Yakalanan Rus askerlerine dair kanıtlar, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Kursk bölgesini işgal ettiği 6 Ağustos'tan itibaren ortaya çıkmaya başladı. Daha sonra devlet sınırını koruyan erlerin yakalandığı bildirildi . Ayrıca 11 Ağustos'ta "Yaşamak İstiyorum",  birkaç düzine Rus mahkumun filme alındığı iddia edilen bir video yayınladı . Bunlardan üçü Groznili olduklarını söyledi. Bir mahkum, Kursk bölgesinin Ukrayna sınırındaki mevzilerde bulunan Akhmat özel kuvvetlerinde görev yaptığını söyledi. Daha sonra Akhmat özel kuvvetleri komutanı Apty Alaudinov , Kursk bölgesinde kendi birliğiyle ilgisi olmayan beş Çeçen savaşçının yakalandığını açıkladı .

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin taarruzunun gidişatını değerlendiren Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Kursk bölgesinde yüzlerce Rus askeri personelinin teslim olduğunu belirtti. Zelensky , "Ve hepsi insani muamele görecek; kendi Rus ordularında bile böyle bir muamele görmediler" dedi .

Verkhovna Rada İnsan Hakları Komiseri Dmitry Lubinets, Rus Ombudsmanı Tatyana Moskalkova'nın mahkumlar konusunda kendisiyle temasa geçtiğini söyledi . Ona göre , Ukraynalı askeri personel Cenevre Sözleşmesinin normlarına sıkı sıkıya uyuyor ve Rus askeri esirlerini "işkenceye veya kötü muameleye maruz bırakmadan" alıyor. Lubinets, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Kursk bölgesindeki yerel sakinlere insani yardım sağladığını ve tahliye koridorlarını açmaya hazır olduğunu da kaydetti.

Rusya Savunma Bakanlığı, Kursk bölgesinde yakalanan Ruslara ilişkin bilgiler hakkında resmi olarak yorum yapmadı.

Rus topraklarındaki Rus mahkumlar

Ukrayna taarruzunun başlangıcında Kursk bölgesinde yüzlerce Rus askeri esir aldı..  Bu askerlerin birçoğu Rus yetkililerce kayıp olarak listeleniyor. Aynı zamanda diğer bölgelerden gelen askere alınanların ebeveynleri, oğullarının Kursk bölgesine nakledilme hazırlıklarına çoktan başladığını söylüyor . Bereg bağımsız gazeteciler kooperatifi, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin saldırısıyla ilk karşılaşanlardan biri olan 19 yaşındaki asker Vladislav Appel'in büyükannesi Natalia Appel ile konuştu . Appel artık kayıp kişiler listesinde; yakınları onun akıbeti hakkında hiçbir şey bilmiyor. 

Akrabalar Kursk bölgesinde asker arıyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin saldırısı sırasında bazı askerler öldü veya yakalandı, diğerleri ise kaçmaya başardı

9 Ağustos'ta Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Ukrayna birliklerinin saldırısının dört gündür devam ettiği Kursk bölgesindeki durumu federal acil durum olarak kabul etti. 
Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Kursk bölgesindeki atılımı sırasında,   birkaç düzineden birkaç yüze kadar asker esir alınmış olabilir. “Verstka” yayınından gazeteciler, Sudzha kenti yakınlarında askerlik yapan yedi askerin yakınları  ve erlere öğle yemeği hazırlayan gönüllülerle görüşerek , son dört günde askerlerin başına gelenleri öğrendi. 

“Herkesin kaderi farklı”

Dilyuza'nın Başkurdistanlı erkek kardeşi onu 5 Ağustos'ta aradı ve "teftiş bekledikleri" için komutanlığın telefonlarını aldığını söyledi. Dilyuza, Vestka'ya Mayıs 2024'te Sudzha'ya geldiğini, Nizhny Novgorod'daki "eğitim" sonrasında diğer askerlerle birlikte oraya gönderildiğini söyledi. Ona göre erkek kardeşi, Bryansk bölgesindeki 12721 numaralı askeri birliğe bağlıydı. Bulunduğu Sudzhinsky bölgesindeki mevkide 25-30 er ve sözleşmeli asker vardı.

“Kaç kez daha sessiz bir yere götürülmelerini istediler - hayır, onlara kahvaltı verdiler. 5 Ağustos'ta aradı ve 6 Ağustos'ta nihayet götürüleceklerini söyledi" diyor Dilyuza. 
Dilyuza, kardeşinin dışarı çıkarılıp çıkarılmadığını bilmiyor çünkü o aramadan sonra iletişim kurmayı bıraktı.

Sudzha'da bulunan Ekaterina, Irina ve Svetlana'nın askere alınan oğulları da birkaç gün önce iletişim kurmayı bıraktı. 
Svetlana'nın oğlu, 6 Ağustos akşam 7.52'de ona "takviye için" yola çıkacağını yazdı. “Sonuncular kaldı, geri kalanlar takviye için çoktan ayrılmışlardı. Yaralılar vardı” diye anlatıyor Svetlana oğlunun sözlerini.

2023 sonbaharında askerlik hizmetine çağrılan Novoaltaisk'ten Evgenia'nın yeğeni, en son 7 Ağustos öğleden sonra iletişime geçti. Mayıs-Haziran 2024'te Sudzha'ya geldi. Ukrayna ordusu Kursk bölgesindeki Rus mevzilerini bombalamaya başladığında, akrabalarına hayatta olduğunu ve yakalanmadığını ancak "çok sayıda askerin yakalandığını" söylemeyi başardı.

Evgenia’nın yeğeninin bulunduğu mevkide 30 er daha vardı. Ona göre şu anda öldürülmeyen veya yakalanmayanlar tahliye edilmeyi bekliyor. “Eğer buna öyle diyebilirseniz, güvenli bir yerde bekliyorlar. Artık hiçbir yer güvenli değil. Siviller hala sıradan iyi insanlar tarafından dışarı çıkarılıyor. Bazı insanlar kendi başlarına seçerler. Utanç verici. Ve hiç kimse askere alınanları hatırlamadı” diyor.

Kursk bölgesindeki sınırda askerlere öğle yemeği hazırlayan Gönüllü Yana da Vestka'ya bazı askerlerin tahliye edildiğini söyledi. "Bazı zorunlu askerlerle temas halindeyim. Hepsinin farklı kaderleri var. Bazıları tahliye edildi” dedi.

Güncellenme Tarihi : 18.8.2024 17:00

İLGİLİ HABERLER