Rus yanlısı Akile Salih'de Mısır'a sığındı
Hafter cephesinden Sirte açıklaması! 'O ülkeden talebimiz olacak'
Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter yanlısı Tobruk'taki Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, "UMH eğer Sirte'ye operasyon başlatırsa Mısır'dan askeri müdahale talebinde bulunacağız" dedi.
Akile Salih Libya'da Rusların en asğlam adamı olarak biliniyor. Bugüne kadar Rusların sözünden çıkmayan Salih aslında Hafter'den de memnun değil. Hafter'in kendi kendini Libya Devlet başkanı ilan etmesi üserine Hafter ile bütün bağlarını kopartmıştı. Rusların çabasıyla tekrar Hafter ile birlik oldu.
Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin kritik noktaları ele geçirmesinin ardından korkuya kapılan darbeci Hafter yanlısı isimler şer odaklarından yardım bekliyor.
Sirte ve Cufra'ya operasyonun her an başlaması beklenirken darbeci Hafter ve destekçileri olam Rusya, BAE, Mısır ve Fransa'da panik sürüyor.
Hafter yanlısı Tobruk Meclisi Başkanı Akila Salih, Türkiye ve Libya'nın meşru hükümeti ile ilgili panik dolu sözler sarfederek "UMH eğer Sirte'ye operasyon başlatırsa Mısır'dan askeri müdahale talebinde bulunacağız" dedi.
HAFTER'İN DARBESİNİ REDDETMİŞTİ
Libya'da darbeci Hafter yanlısı Temsilciler Meclisi'nden siyasi çözüme destek çağrısı
Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci Hafter yanlısı Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi, Hafter'in darbe girişimini reddettiğini, Meclis Başkanı Akile Salih'in siyasi çözüme ulaşmak için öne sürdüğü girişimi desteklediğini açıkladı.
Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci Hafter yanlısı Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi, Hafter'in darbe girişimini reddettiğini, Meclis Başkanı Akile Salih'in siyasi çözüme ulaşmak için öne sürdüğü girişimi desteklediğini açıkladı.
Meclis üyesi 11 milletvekilinin imzasıyla yapılan açıklamada, "Libya krizine nihai siyasi çözüm olarak Akile Salih'in girişimine tam destek veriyoruz." denildi.
Salih'in girişiminin, Libya krizine köklü çözümler sunduğu ve tarihi üç bölge (Trablus, Barka ve Fizan) temelinde bir yürütme organı oluşturulmasını öngördüğü aktarılan açıklamada, tüm taraflara girişimi kabul etme çağrısında bulunuldu.
Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Salih, Hafter'in askeri kayıplar yaşadığı nisan ayı sonlarında Libya krizinin siyasi çözümü için bir girişimde bulunmuştu. Söz konusu girişim, 9 üyeli Başkanlık Konseyi'nin 3 üyeli olarak yeniden yapılandırılmasını, ülkedeki her bölgenin kendi temsilcilerini seçmesini, Trablus ve Tobruk'taki meclislerin görev süresinin uzatılmasını öngörüyor.
Bu girişimin hemen ardından Hafter, BM himayesinde imzalanan "Suheyrat Anlaşması'nın hükmünü yitirdiğini ve ülkenin başına geçtiğini" öne sürmüştü.
Kendisine bağlı Libya Ulusal Ordusu isimli silahlı grubun "tüm ülkeyi kontrolü altına alacağını" ileri süren Hafter, daha önce de "yönetime el koyduğunu" açıkladığı darbe girişimlerinde bulunmuştu.
Hafter'in kendisini ülkeyi yönetmeye yetkili kişi olarak ilan etmesi, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih'i saf dışı etme hamlesi olarak değerlendirilmişti.
Libya'daki krizin aşılması için Fas'ın Suheyrat kentinde 2015 yılında gerçekleştirilen Libya konulu toplantıdan çıkan sonuçlar ve imzalanan anlaşma BM Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilmişti. Bu anlaşma gereği, Libya'da geçiş sürecini yürütmek üzere Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) görevlendirilmişti.
Anlaşmaya göre, yasama için Tobruk'ta Temsilciler Meclisi ve danışma kurumu olarak da Libya Devlet Yüksek Konseyi olmak üzere iki parlamento kanadı kurulmuştu.
Mısır destekli Arap Birliği'ne şok
Libya, Tunus, Katar ve Somali, Arap Birliği'nin "Libya krizi ve Etiyopya'nın inşa ettiği Hedasi Barajı" konularını görüşmek üzere dün dışişleri bakanları düzeyinde düzenlediği olağanüstü toplantısında alınan kararın bazı maddelerine itiraz etti.
Güncellenme Tarihi : 24.6.2020 11:48