Gündem
  • 15.8.2024 11:30

Rusya nükleer başlık taşıyan füzelerini Paris ve Londra'ya çevirdi

Rusya, güçlerini nükleer savaş başlığı taşıyabilen füzelerle Avrupa şehirlerini hedef alacak şekilde eğitti. Hedefler arasında Fransa ve İngiltere de vardı.

Russia Is Updating Their Nuclear Weapons: What Does That Mean for the Rest  of Us? - Carnegie Endowment for International Peace


İngiliz gazetesi Financial Times'ın 14 Ağustos 2024 Salı günü incelediği gizli dosyalar , Rusya'nın, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü ile olası bir çatışma durumunda deniz kuvvetlerini, nükleer savaş başlığı taşıyabilen füzelerle Avrupa'nın derinliklerindeki bölgeleri hedef alacak şekilde eğittiğini ortaya çıkardı. (NATO).

Fransa'nın batı kıyısı ve İngiltere'nin Barrow-en-Furness kasabası kadar uzaktaki hedeflerin haritaları, Ukrayna'nın tamamen işgal edilmesinden önce subaylara yapılan sunumun ayrıntılarını içeriyor.

Financial Times daha önce de aynı 29 gizli Rus askeri dosyası aracılığıyla, Moskova'nın büyük bir dünya gücüyle çatışmanın ilk aşamalarında taktiksel nükleer silah kullanma eğitimi aldığını bildirmişti.

Son dosyalar, Rusya'nın Batı ile, NATO ile olan yakın sınırlarının ötesine uzanan bir çatışmayı nasıl tasavvur ettiğini ve Batı Avrupa'ya bir dizi ezici saldırı planladığını gösteriyor. İngiliz gazetesi Batılı kaynaklardan gelen belgeleri inceledi.

2008-2014 yılları arasında hazırlanan dosyalarda, konvansiyonel savaş başlığı veya taktik nükleer silah taşıyabilen füzelere ilişkin hedef listesi yer alıyor. Rus yetkililer nükleer saldırıları erken aşamada kullanmanın avantajlarını vurguluyor.

Dosyalar ayrıca Rusya'nın yüzey gemilerinde nükleer silah taşıma kabiliyetini elinde tuttuğunu da gösteriyordu; uzmanlar bu kabiliyetin önemli ölçüde ilave tırmanma riski taşıdığını söylüyordu.

Güncellenme Tarihi : 15.8.2024 11:36

İLGİLİ HABERLER