Rusya suriyede olanlara şok olmuş.. Türkiye ile çalışıyoruz
Dmitriy Peskov, "Bölgedeki tüm ülkelerle diyaloğu sürdürmenin çok önemli olduğunu" vurguladı..
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın Suriye konusunda Türkiye ve diğer bölge ülkeleriyle diyalog halinde olduğunu söyledi.
"Suriye meseleleri de dahil olmak üzere Ankara ve diğer bölge devletleriyle diyalog halindeyiz. Gerçekten de Suriye'de şu anda çok zor bir dönem var, <...> istikrarsızlık nedeniyle," dedi Türkiye'nin Suriye'deki son gelişmelerdeki rolü sorulduğunda.
Sözcü, "Elbette, buradaki tüm bölge ülkeleriyle diyaloğu sürdürmek çok önemli," diye vurguladı. "Bunu kesin olarak yapmayı düşünüyoruz, durumu istişare edip analiz edeceğiz. Türkiye orada önemli bir ülke.." dedi Peskov.
Kendisi, "Astana formatının" Suriye'ye ilişkin hedeflerinin artık kaybolduğunu, ancak içinde yer alan ülkeler arasında istişarelerin yürütülmesine yönelik bir mekanizma olarak geçerliliğini koruduğunu belirtti.
Peskov, "Bu formatın amacı kaybolmuştur, ancak diğer yandan bu ülkeler arasında görüş alışverişi ve siyasi istişareler için bir mekanizma olarak her zaman günceldir ve bu istişareler şu veya bu şekilde devam edecektir" dedi. Rusya'nın bu durumda "Astana formatının" geçerliliğini yitirdiğini düşünüp düşünmediği sorusunu yanıtladı.
Peskov ayrıca Suriye'de ordu ve güvenlik güçlerinin Beşar Esad'a verdiği desteğin zayıflamasıyla ilgili olayların Rusya dahil "tüm dünyayı şaşırttığını" söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni ABD yönetiminin ilk aylarının tüm dünya için önemine ilişkin sözlerini değerlendiren Peskov, dünyada çatışma potansiyelinin yüksek olduğuna dikkat çekti. Ukrayna'daki duruma, konuyla ilgili çelişkili açıklamalara dikkat çekti ve "Ortadoğu'nun yanmakta olduğu söylenebilir".
Peskov'a göre uluslararası durum "çok çok çalkantılı" ve bu da Rusya'nın özel ilgisini gerektiriyor.
27 Kasım'da silahlı muhalif grupların üyeleri, Halep ve İdlib Valiliklerindeki hükümet güçlerinin mevzilerine karşı büyük çaplı bir saldırı başlattı. 7 Aralık akşamı Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın muhalifleri birkaç büyük şehri ele geçirdi: Halep, Hama, Deyr ez-Zor, Dera ve Humus. 8 Aralık'ta Şam'a girdiler ve ardından Suriye ordusu birlikleri şehirden çekildi. Suriye hükümet başkanı Muhammed Gazi el-Celali, ülkede iktidarın barışçıl bir şekilde devredilmesine hazır olduğunu ifade etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Esad Suriye cumhurbaşkanlığı görevinden istifa ederek ülkeden kaçtı ve iktidarın barışçıl bir şekilde devredilmesi talimatını verdi. Kremlin'den bir kaynak Pazar günü TASS'a yaptığı açıklamada, Esad ve aile üyelerinin Moskova'ya ulaştığını ve Rusya'nın onlara insani gerekçelerle sığınma hakkı verdiğini söyledi.