Gündem
  • 1.12.2024 13:01

Rusya'nın cevapsız bıraktığı soru... Esad nerede?

Esad'ın apar topar kaçtığı ülke belli oldu

Suriye'de Heyet Tahrir Şam öncülüğündeki silahlı muhalif gruplar kısa sürede Halep ve İdlib gibi iki büyük kenti rejim ordusundan alırken, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın son durumu netlik kazandı. Muhaliflerin ilerleyişini bir türlü durduramayan Esad'ın apar topar Rusya'ya kaçtığı iddia edildi.

Suriye'de birkaç gün içinde tüm dengeler değişti. Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) başını çektiği silahlı muhalif grupların başlattığı harekatta Suriye ordusu kısa sürede ağır kayıplar verdi. Muhalifler Halep ve İdlib'i ele geçirirken, rejim ordusu kentleri terk etmeye başladı.

"ESAD RUSYA'YA KAÇTI"
Muhaliflerin ilerleyişini durduramayan Beşar Esad'ın gittiği ülke de netlik kazandı. Bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden gazetecilerin aktardığına göre, Esad, apar topar Rusya'ya gitti.

RUSYA'DAN "ESAD NEREDE?" SORUSUNA YANIT VERİLMEDİ
Öte yandan Suriye lideri Beşar Esad'ın yardım umuduyla apar topar Moskova'ya geldiği söylentilerine Kremlin Sarayı'ndan "Yorum yok" açıklaması gelmişti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Suriye lideri Beşar Esad'ın Rusya'ya gelip gelmediği sorusunu yanıtsız bırakıyorum. Bu konuda yapacak bir açıklamam yok. Ancak Suriye'nin Halep şehri etrafında yaşanan son olayları Suriye'nin toprak bütünlüğü ve egemenliğine yapılmış saldırı olarak değerlendirdiğimizi belirtmek isterim. Beklentimiz Suriye güçlerinin bölgede kontrolü ele geçirmesi ve anayasal düzeni sağlamasıdır" diye konuşmuştu.

Suriye savaş gözlemcisi, isyancıların Halep kentinin çoğunu kontrol ettiğini söylüyor

Suriye'deki iç savaşı izleyen bir kuruluş, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, muhaliflerin Halep kentinin büyük bölümünü kontrol ettiğini ve Rus hava kuvvetlerinin 2016'dan bu yana ilk kez Suriye'nin ikinci büyük kenti Halep'in bazı bölgelerine hava saldırıları düzenlediğini bildirdi.

Suriye ordusu, muhaliflerin Halep'in "büyük bir bölümüne" girdiğini kabul ederek, "silahlı kuvvetlerimizden onlarca adamın öldüğünü, diğerlerinin de yaralandığını" söyledi.

Savaşçılar, Çarşamba gününden bu yana İran ve Rusya destekli Suriye hükümetine bağlı güçlere karşı yıldırım saldırısı düzenliyor. Bu aynı zamanda, iki ay süren topyekün savaşın ardından İsrail ile Şam'ın müttefiki olan İran destekli Hizbullah grubu arasında komşu Lübnan'da kırılgan bir ateşkesin yürürlüğe girdiği gün.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, "Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) ve müttefik gruplar... şehrin büyük bölümünü, hükümet merkezlerini ve hapishaneleri ele geçirdi" dedi.

Hükümet karşıtı savaşçılar, yıldırım hızıyla saldırı düzenledi ve Halep'in simgesel kalesi önünde fotoğraf çektirdi.

El Kaide'nin eski Suriye kolu tarafından yönetilen cihatçı bir ittifak olan HTŞ, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib bölgesinin büyük bir bölümünü ve komşu Halep, Hama ve Lazkiye illerinin bazı kısımlarını kontrol ediyor. Müttefik Türkiye destekli isyancı gruplar da saldırıya katılıyor.

Suriye içindeki kaynaklara dayanan Gözlemevi, Rus savaş uçaklarının "2016'dan bu yana ilk kez Halep kentinin bazı bölgelerine saldırılar düzenlediğini" ekledi.

AFPTV görüntüleri hava saldırılarından sonra şehrin bir bölümünde yangınların çıktığını gösterdi. Sokaklar büyük ölçüde boştu ancak AFP görüntüleri isyancıların bir Suriye Telekom binasının ve tarihi kalenin dışında olduğunu gösterdi.

Trafik ışıklarına muhalif bir bayrak asıldı.

- Şehirde dua etmek -

Görüntülerde bazı isyancıların şehir merkezinde dua ettiği ve kutlama amaçlı ateş açtığı, daha sonra Halep'in merkezinde yaya olarak devriye gezdiği görülüyor.

Diğer savaşçıların, üzerinde Esad'ın büyük bir posterinin bulunduğu bir polis binasının dışında isyancı bayrağıyla poz verdikleri ve cumhurbaşkanının kısmen yanan reklam panosunun altında durdukları görüldü.

Suriye ordusu, muhalif grupları tanımlamak için de kullandığı "silahlı terör örgütlerinin" "Halep ve İdlib cephelerine çok yönlü geniş bir saldırı başlattığını" ve "100 kilometreyi (60 mil) aşan bir şeritte" şiddetli çatışmalar yaşandığını bildirdi.

Gözlemevi, gece boyunca yapılan hava saldırılarının bölgeye "büyük (isyancı) askeri takviyelerin" gelmesiyle aynı zamana denk geldiğini söyledi. Savaş gözlemcisi ayrıca isyancıların kuzeyde düzinelerce kasaba ve köyü ele geçirdiğini bildirdi.

Suriyeli cihatçılar Halep sokaklarında

Çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 311'e yükseldi. Ölü sayısı 183'ü HTŞ ve müttefiklerinden, 100'ü asker ve hükümet yanlısı güçlerden, 28'i ise sivillerden oluşuyor.

Devlet medyası, HTS'nin yaklaşık iki milyonluk nüfusuyla Suriye'nin savaş öncesi üretim merkezi olan Halep'teki bir öğrenci yurdunu bombalaması sonucu dört sivilin öldüğünü bildirdi.

Hükümet yanlısı radyo istasyonu Sham FM, "Halep kentindeki bazı sokak ve mahallelerde silahlı grupların bulunduğunu, kentin batısındaki savaşçı mevzilerini hedef alan hava saldırılarının sürdüğünü" bildirdi.

"Sivillerin çoğu evlerinden çıkmaktan kaçınıyor ve şehirdeki kamu ve özel kurumlar neredeyse tamamen kapalı" ifadelerine yer verildi.

İran destekli gruplar, 2016 yılında Rus hava kuvvetlerinin desteğiyle Suriye ordusunun şehrin muhaliflerin elindeki bölgelerini geri almasına önemli kara desteği sağladıktan sonra Halep bölgesinde yoğun bir varlık gösteriyor.

Gözlemevi, "Halep valisi ile emniyet ve güvenlik şube komutanlarının şehir merkezinden çekildiğini" bildirdi.

Gözlemevi Direktörü Rami Abdurrahman, Cumartesi günü AFP'ye yaptığı açıklamada, muhalif savaşçıların Halep'in büyük bir bölümünü önemli bir direnişle karşılaşmadan ele geçirdiğini belirterek, "Rejim güçleri çekilirken hiçbir çatışma yaşanmadı, tek bir el ateş edilmedi" dedi.

Gözlemevi, cihatçıların ve müttefiklerinin kuzeyde başka ilerlemeler kaydettiğini, bunların arasında Halep'e giden yolun yaklaşık 40 kilometre (25 mil) güneybatısında bulunan stratejik konumdaki Serakib kasabasını ele geçirdiğini belirtti.

Rus ordusu Cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İdlib bölgesine yönelik bombardımanın durdurulmasını istemesi üzerine "aşırılıkçı" güçleri bombaladığını söyledi.

İdlib bölgesi, 2020 yılından bu yana Türkiye ve Rusya'nın arabuluculuğunda sağlanan ve tekrarlanan ihlallere rağmen büyük ölçüde sürdürülen ateşkese tabi tutuluyor.

Resmi haber ajansı SANA, Cumartesi günü Dışişleri Bakanı Bassam es-Sabbağ'ın Mısırlı mevkidaşı Bedir Abdelatty ile "Kuzey Suriye'deki son gelişmeleri" görüştüğünü bildirdi.

Güncellenme Tarihi : 1.12.2024 13:11

İLGİLİ HABERLER