SABAH'IN YAYIN YÖNETMENİNE TOKAT GİBİ CEVAP... 'YÜZDE 5 FAZLA ÖDEMENİN' HUKUKİ TERCÜMESİ
Sabah gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sn. Ergün Babahan’ın 24.11.2004 tarihli yazısını üzülerek okudum. Müvekkilerim arasında gazeteci arkadaşlarımızda var ve onlar adına açtığımız bilinen ismiyle “Basın İş Davaları” devam ediyor. Elbette bu davalarda 5953 sayılı Kanun gereği günlük yüzde 5 fazla ödemelere ilişkin taleplerimizde mevcut. Ben sadece işin hukuki kısmını ve buna bağlı gerçekleri açıklamak istiyorum. İlgi gösterip yayınlarsanız sevinirim.
1) Günlük yüzde 5 fazla ödeme şartı 5953 sayılı yasada değişiklik yapan 212 sayılı yasa ile getirilmiş bir düzenlemedir. Bu düzenleme çok uzun yıllardan beri yürürlüktedir.
2) Günlük yüzde 5 fazla ödeme kuralı yasanın 14. ve ek 1. maddelerinde düzenlenmiştir. Kanun sadece GAZETECİYE MAAŞINI,FAZLA MESAİ ÜCRETLERİNİ VE ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİYLE, HAFTA TATİLİ GÜNLERİNDE ÇALIŞILARAK HAK KAZANILAN MESAİ ÜCRETİNİ ZAMANINDA ÖDEMEYEN İŞVERENLERİ YÜZDE 5 FAZLA ÖDEMEYLE SORUMLU TUTMUŞTUR.
3) Yani gazeteciye ücretini zamanında ödeyen, gazateciye fazla mesai yaptırıp (ki yasa gereği gazatecinin günlük çalışma süresi azami 8 saattir) zamanında fazla mesai ücretini eksiksiz ödeyen, gazeteciyi ulusal bayram ve genel tatil günleriyle hafta sonu tatilinde çalıştırıp, bu günlere ilişkin fazla çalışma ücretini eksiksiz ödeyen işveren günlük yüzde 5 fazla ödeme yaptırımıyla karşılaşmayacaktır.
4) Bu noktadan hareketle Sn. Ergün Babahan Sabah Grubunda çalışan gazetecilerin ücretlerinin eksiksiz ve zamanında ödenmediği, bu grupta çalışılan gazetecilere fazla mesai yaptırıldığını , bu grupta çalışan gazetecilerin ulusal bayram ve genel tatil günleri ile hafta sonu tatillerinde çalıştırıldığını ama bu günlere dair gazetecinin hak kazandığı bedellerin ödenmediği AÇIKÇA KABUL VE İKRAR ETMİŞTİR.
5) Çünkü aksi düşünülseydi Sn. Ergün Babahan’ın günlük yüzde 5 fazla ödemelerden şikayetçi olmaması gerekirdi. Tam tersine Sn. Ergün Babahan’ın “Bizim grubumuzda herkesin emeğinin karşlığı ödenmiş ve ödenmektedir. Bu nedenle yüzde beş ödemeler yönünden bir korkumuz yoktur, ödemeyen patronlar düşünsün” demesi gerekirdi. Ancak böyle bir beyanı yoktur.
6) Hiçbir ortamda dile getirilmeyen bir diğer gerçek ise Yargıtay’ın 1974 yılında verdiği İçtihadı Birleştirme Kararı sonucu gazetecilerin hak kazandığı günlük yüzde 5 fazla ödemelerden mahkemeler tarafından yüzde 80 yüzde 90 arası kesinti yapılmasıdır. Yani yargılama sonucu 50 milyar günlük yüzde 5 fazla ödeme alacağına hak kazanan bir gazetecinin eline kesinti sonucu sadece 5 milyar ile 10 milyar arası bir bedel geçmektedir. İçtihadı birleştirme kararına göre kesintinin gerekçesi kabaca gazetecinin çok uzun süre alacaklarını işverenden talep etmeyerek yüzde 5 ödemelerin artmasına yolaçması ve buna bağlı olarak kötüniyetli kabul edilmesidir. Gerekçe dışarıdan doğru görünebilir. Ancak ülkemizde hangi gazetecinin işverenine “bana fazla mesai yaptırdın veya tatil günü çalıştırdın, karşılığını ver” diyebileceği ve bu haklarını talep edebileceği, talep etse bile işine devam edebileceği hususunun takdirini size bırakıyorum.
7) Ayrıca günlük fazla ödeme kuralı sadece gazetecilere tanınmış bir hak değildir. 625 sayılı Kanunla aynı hak özel öğretmenlik yapan kişilere de tanınmıştır. Tek fark oranın %1 olmasıdır.
8) Sn. Ergün Babahan kendisininde çok iyi bildiği bazı gerçekleri gözardı ederek bu yazıyı kaleme almıştır. Hukuku göreve çağırırken diğer taraftan hukukun getirdiği kuralların çiğnendiği gerçeğini görmezden gelmiştir. Keşke bu yazıyı yazarken kendi grubunun hukuk departmanına danışsaydı. Hem bilgi sahibi olurdu hem de açık bir ikrar içeren bu yazının kendi grubuna karşı açılan davalarda aleyhlerine delil olarak kullanılacağını öğrenmiş olurdu.
(MEDYATAVA)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:21