Saç Ekimi Varken Saçsızlık Başa Bela Değil
Yapısal, genetik, hormonal ve saç derisi hastalıkları gibi nedenlerle kadın erkek ayrımı yapmadan dökülen saçlarınız nedeniyle en önemli estetik unsurlarından birini kaybettiyseniz ve kendinizi mutsuz hissediyorsanız, gelişen estetik dünyası sayesinde çözümü oldukça basit. Saçsızlığı kaderiniz olmaktan çıkaran saç ekimi sayesinde kaybettiğiniz özgüveninize yeniden kavuşabilir, aynalarla barışabilirsiniz. Günümüzde sıklıkla uygulanan saç ekim işlemlerine dair merak edilen tüm detayları Quartz Klinik Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Leyla Arvas açıkladı.
Saç ekimi nedir?
Saç köklerinin yoğun donör bölgeden çeşitli yöntemlerle alınan kıl köklerinin ihtiyaç duyulan saçların seyrekleştiği veya tamamen döküldüğü bölgelere transfer edilme işlemine saç ekimi denmektedir.
Saç ekim işleminin aşamaları nelerdir?
Saç ekim işlemi öncelikle kaliteli, dayanıklı ve ekim işlemiyle istenen sonucu verme ihtimali yüksek olan köklerin alınmasıyla başlar. Ardından saç ekiminin ihtiyaç duyulduğu bölgede alınan saç köklerinin yerleştirilmesi için kanallar açılır. Son olarak da açılan donör bölgeden alınan köklerin açılan bu kanallar aracılığıyla ekimleri gerçekleştirilir.
Saç ekiminde donör bölgeler nereleridir?
Saç ekim işlemi için alınan kıl köklerinin ekim için uygun kalitede ve dayanıklı kıl kökleri olması gerekmektedir. Genellikle bu tip saç kökleri, kişinin başının arka kısmı ile ense bölümünde yoğunlukta bulunmaktadır. Eğer erkek hastalar için bu bölgelerdeki kıl kökleri estetik ve plastik cerrah tarafından uygun bulunmazsa doktorun onayı eşliğinde hastanın sırt ve göğüs bölgesinden de alınabilmektedir.
Temel saç ekim yöntemleri nelerdir?
Saç ekim yöntemlerinin en başında en sık kullanılan FUT ve FUE yöntemleri gelmektedir. FUT, en eski ve en klasik saç ekim yöntemidir. Bu yönteme ait olumsuzlukların geliştirilerek giderilmesiyle ise FUE yöntemi meydana gelmiştir.
FUE (Foliküler Unite Ekstraksiyon) saç ekim yöntemi nedir?
Bu yöntem ile ekilecek olan saçlar hastanın ense kısmından alınmaktadır ve saçların alındığı bölgede herhangi bir iz kalmamaktadır. Ense bölgesindeki saç köklerinin kullanılmasının sebebi, bu bölgede bulunan saç köklerinin diğer bölgelerdeki saç köklerine kıyasla daha güçlü olmasıdır. Belirlenen donör bölgeden saç kökleri tek tek alınmakta ve ekimi yapılacak olan bölgeye yine tek tek ekilmektedir. Ortalama 2.500-3.000 greft arasında ekim yapılabilmektedir. İşlem esnasında herhangi bir kesi ve dikiş yoktur. Bu sayede iz de kalmaz. Ayrıca yaklaşık 5 saat süren saç ekim işlemi süresince hastanın konforlu olabilmesi açısından işlem öncesi lokal anestezi uygulanarak herhangi bir acı ya da ağrı hissedilmemesi de sağlanmaktadır. İşlem sonrasında genellikle bir günlük dinlenmenin ardından hasta günlük yaşamına rahatlıkla dönüş yapar. Ekilen saçlar yaklaşık 3 ay sonra çıkmaya başlarlar ve yaklaşık 9 ay sonrasında ise nihai görünüm elde edilmiş olur.
FUT saç ekim yöntemi nedir?
FUT saç ekim yöntemi ile ekimi yapılacak olan saç kökleri kulak arkasından veya başın arka kısmından alınır ve FUE yöntemi ile kıyaslandığında saç köklerinin alındığı bölgede az da olsa bir iz kalmaktadır. Bu yöntem esnasında hastanın başının arka tarafında saçların alınabileceği bölge şerit şeklinde kesilerek alınır. Kesilen şeridin çapı ihtiyaç duyulan greft sayısına göre değişkenlik gösterir. Ardından kesilerek alının bu şerit 1-4 arası kök bulunacak şekilde greftlere ayrılarak istenilen bölgeye transferinin gerçekleştirilmesi için hazır hale getirilir. Hasta işlemin ardından yaklaşık olarak bir hafta kadar dinlenmenin ardından günlük yaşamına dönüş yapar.
FUE ve FUT saç ekim yöntemlerinin belirgin farkları nelerdir?
FUE yöntemi ile yapılan saç ekiminin sonrasında herhangi bir iz kalmazken, FUT yönteminin sonrasında 2 kulak arasında bulunan başın arka kısmında iz kalma ihtimali yüksektir.
FUE yöntemi esnasında daha fazla greft alımına olanak tanınırken, FUT yönteminde alınabilen greft sayısı daha azdır.
FUE yöntemi ile yapılan saç ekim işleminde herhangi bir kesi ve dikiş yapılmadığından iyileşme süresi daha kısayken, FUT yönteminde şerit şeklinde kesim yapıldığından dolayı iyileşme süresi daha uzundur.
FUE yöntemi ile yapılan işlemin ardından hastanın ağrısı daha az olurken, FUT yönteminde ağrı biraz daha fazla olabilmektedir.
FUE yönteminin sonrasında hasta egzersiz programına kısa sürede dönüş yapabilir; ancak FUT yöntemi ile yapılan saç ekiminin ardından kişinin günlük egzersiz rutinine geri dönmesi biraz daha uzun zaman alabilir.
FUE yöntemi daha sıklıkla uygulanırken, FUT yöntemi daha nadir olarak uygulanmaktadır.
Saç ekiminin yan etkileri ve riskleri var mıdır?
Her estetik ve medikal uygulamada olduğu gibi saç ekim uygulamasının da bazı yan etkileri ve alanında uzman estetik ve plastik cerrahlar tarafından yapılmadığı takdirde de bazı riskleri bulunmaktadır.
Geçici yan etkilerinden bazıları;
Hafif şişlik ve morarma
Ekim yapılan bölgede geçici his kaybı
Kaşıntı
Saç köklerinin alındığı ve transfer edildiği bölgelerde hafif kabuklanma
Risklerinden bazıları ise;
Uygulama bölgesinde kanama
Saç köklerinin alındığı ve transferinin yapıldığı bölgelerde enfeksiyon gelişmesi
Dolaşım bozukluklarının meydana gelmesi
Saç ekim uygulamasından sonra hastayı nasıl bir süreç bekler?
Hasta özelinde uygun olan yöntemle saç ekiminin gerçekleştirilmesinin ardından hastanın ilk 3 gün boyunca duş almaması, uygulama bölgesine su değdirmemesi ve ilk yıkamanın doktorun belirteceği tarihte klinikte uzmanlar tarafından yapılması gerekmektedir.
İşlemin ardından ilk birkaç gün boyunca hastanın, uygulama bölgesine denk gelmeyecek şekilde yatması ve böylece ekimin yapıldığı bölgeyi koruması gerekmektedir.
Saç ekiminin yapıldığı bölgede meydana gelen hafif kabuklanmalar yaklaşık olarak 10 gün içerisinde tamamen geçer.
Saç köpüğü ve jöle gibi kimyasal içeren kozmetik ürünler saç köklerine zarar vereceğinden dolayı uzunca bir süre kullanılmamaları tavsiye edilir.
Saçlarda kırılma tarzı dökülmelerin meydana gelmesinin ardından yeni saçlar çıkar ve yaklaşık 9-12 ay içerisinde saçlar nihai görünümüne kavuşmuş olur.
Saç dökülmesi ve kellik önlenebilir mi?
Hastadaki saç dökülmesi ve kelleşme sorunu eğer bazı vitamin, mineral, enzim ve kan değerlerindeki eksikliklerden kaynaklanıyorsa, eksik olan maddeleri vücuda kazandırarak saç dökülmesinin ve kelleşmenin önüne geçilebilir. Yine kadınlarda çeşitli hormon bozukluklarından dolayı meydana gelen erkek tipi dökülmenin önüne ilgili hormonlarda düzenlemeler yapılarak geçilebilmektedir. Saç ekimi yapılmadan önce dökülme nedeninin tespiti için bir dahiliye veya endokrinolog tarafından detaylı bir muayenenin ve tetkiklerin yapılması oldukça önemlidir. Ancak genetik ve yapısal faktörlerden dolayı meydana gelen saç dökülmesinin ve kelleşmenin ise önüne geçilmesi mümkün değildir. Bu gibi durumlarda yalnızca uygun saç ekim yöntemiyle hastayı tatmin edecek sonuçların alınması sağlanabilmektedir.
Saç ekim uygulamasının fiyatı nedir?
Saç ekim uygulamaları Quartz Klinik’te Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanı Op.Dr. Leyla Arvas tarafından yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin haber ve internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Bunlara ek olarak saç ekim uygulamalarının fiyatları doktorun tecrübesine, kliniğin kalitesine, saç ekimi esnasında hangi yöntemin uygulanacağına, hastanın ne kadarlık bir ekime ihtiyacı bulunduğuna ve diğer pek çok faktöre göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle saç ekimi yaptırarak hayalini kurduğu gür saç görünümüne kavuşmak isteyen hastalarımız Quartz Klinik 0212 241 46 24 numaralı hattımızı arayarak randevu ve bilgi alabilirler.
Özel Quartz Poliklinik
Web Site: https://www.quartzclinique.com/
TEL: +90 212 241 46 24
Facebook:@quartzclinique
Instagram :@quartzclinique
YouTube: Quartz Clinique
Güncellenme Tarihi : 6.10.2022 09:34