Gündem
  • 2.12.2007 14:03

ŞAHİN: TORPİL MARJİNAL KALMIŞ SİYASİ PARTİLERİN İŞİ

ANKARA - Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, torpil, kayırmacılık, iltimasın, marjinal kalmış siyasi partilerin işi olduğunu belirterek, ''Bizim buna ihtiyacımız yok. Kim yazılıda, mülakatta başarılı olursa o hakim ve savcı olur, yargıya o hizmet eder'' dedi.
     Şahin, Hakim ve Savcı Kanunu'nda değişiklikle ilgili ortada eleştirilecek bir durum olmadığını ifade ederek, ''Yargıya müdahale etme imkanını daha da artıracak bir husus söz konusu değildir. Hatta bu daha da azalmıştır'' diye konuştu.
     Adalet Bakanı Şahin, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi'yi ziyaret etti. Ziyarette, Genel Müdür Yardımcıları Tahsin Aktı ve Ahmet Tek de hazır bulundu.
     Şahin, ziyaret sırasında gündemdeki konulara ilişkin soruları da yanıtladı.
     TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Hakim ve Savcı Kanun ile ilgili bir soru üzerine Şahin, hakim ve savcı atamalarıyla ilgili daha önce Danıştay ve Anayasa Mahkemesi'nin verdikleri kararlara göre düzenleme yaptıklarını belirtti. Şahin, mülakat sınavıyla ilgili komisyonun Danıştay kararına göre yeniden düzenlendiğini bildirdi.
     Danıştay kararında, komisyona Yargıtay ve Danıştay kökenli iki üye alınmasının yer aldığını anımsatan Şahin, Türkiye Adalet Akademisi'nde yer alan Yargıtay ve Danıştay üyelerinin de mülakat komisyonunda bulunmasının daha doğru olduğuna karar verdiklerini ifade etti. Daha önce böyle bir uygulama olmadığına işaret eden Şahin, ''Takdir edilmesi gereken bir konuda tenkit edilmeyi anlamakta zorluk çekiyorum'' dedi.
     ''Mülakat işlemini Adalet Bakanlığı bürokratlarının içinde bulunduğu bir heyetin yapmasına'' yönelik eleştirileri anımsatan Şahin, mülakatı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) veya bu Kurul'un oluşturacağı bir komisyonun yapması yönünde öneriler bulunduğunu kaydetti. Bu nedenle Danıştay'ın konuyu Anayasa Mahkemesi'nin önüne götürdüğünü söyleyen Şahin, Anayasa Mahkemesi'nin de bu istemin reddine ilişkin kararının gerekçesinin yayımlandığını anımsattı. Şahin, Anayasa Mahkemesi'nin gerekçesinde, Adalet Bakanlığı'nın kendi içinde oluşturacağı bir mülakat komisyonuyla adaylığa kabul işlemi yapmasında Anayasa'ya aykırılık olmadığına işaret ettiğini kaydetti.
     Daha önce yazılıda alınan puan ile mülakatta alınan puanın aritmetik olarak toplanarak ortalamasının alındığını ve adayların ona göre sıralamaya tabi tutulduklarını söyleyen Şahin, yapılan son düzenlemeyle yazılıya daha fazla ağırlık verdiklerini, yazılı sınavın yüzde 70, mülakatın yüzde 30 oranında sonucu etkilediğini ifade etti.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:24

İLGİLİ HABERLER