SAHTE İNTERNET ŞEYHİ HAKİM KARŞISINDA
YILMAZ UZUN
BALIKESİR - Balıkesir'de, yaklaşık 8 ay önce polisin gerçekleştirdiği bir operasyonla yakalanan ve internet üzerinden birçok kişiyi müridi haline getirip dolandırdığı iddia edilen Hans Von Ayberg takma isimli şahıs ile öğretim üyesi ve tutuksuz yargılanan 5 sanık hakim karşısına çıktı.
Balıkesir Ağır Ceza Mahkemesi'nde 3 saat süren duruşmanın sonunda mahkeme, 2 çocuk annesi M.A.'yı ikametinin belli olması, hakkında ileri sürülen suçlarla ilgili yeterli delil bulunmaması gerekçesiyle tahliye ederken; internet şeyhi olduğu ileri sürülen B.A.'nın ise deliller tam olarak toplanmadığı için tutukluluk halinin devamını kararlaştırdı.
Balıkesir Cezaevi'nde 7 aydır tutuklu bulunan B.A., mahkemede yaptığı savunmasında, kendisinin kimseyi dolandırmadığını ileri sürerken, eşiyle ortak hesabında tespit edilen paraları sevenlerinin kendisine yardım için karşılıksız olarak gönderdiğini anlattı.
60 yaşında olduğunu ve bugüne kadar 19 kitap yazdığını belirten B.A., internetin gelmesiyle beraber yazılarını internet ortamına aktardığını, fikir ve düşüncelerini paylaşan bir düşünce ortamında sohbet grubu oluştuğunu söyledi. B.A.'nın kendisinden 26 yaş küçük olan eşi M.A. da, kimseyi dolandırmadığını, kimseyi tanımadığını, sadece eşiyle ortak hesaplarının bulunduğunu, eşinin bu hesaba gelen paralarla muhtaç kişilere yardım ettiğini söyledi. M.A., eşiyle güvenlik sebebiyle 4 yıldır ayrı yaşadıklarını da söyledi. B.A., gizli örgütlerin kendisini izlediğini, ailesinin sürekli tacize uğradığını, bunun için mobil bir yaşam sürdüğünü, bu sebeple de sürekli nakit para ihtiyacı olduğunu söyledi. Aylık gelirinin 3-4 bin YTL olduğunu belirten M.A. da bin 900 YTL maaş aldığını belirtti.
Mahkemeye mağdur sıfatıyla davet edilen 12 kişi ise, söz konusu çiftten şikayetleri olmadığını, B.A.'ya daha rahat ve iyi bir yaşam sürmesi için karşılıksız olarak düzenli şekilde para yardımında bulunduklarını belirtti. Öte yandan B.A.'dan, onunla birlikte tutuksuz olarak yargılanan müşteki sanıklar H.Ü., A.T., E.B., K.Ü.A. isimli şahıslar, dolandırıldıklarını iddia ederek şikayetçi oldu. B.A., mahkeme heyetinin sorusu üzerine mesleğini, 'Araştırmacı gazeteci-yazar ve müzisyen' olarak yazdırdı. Şahıs, bazı büyük gazetelerde genel yayın yönetmenliği yaptığını da ileri sürdü.
B.A., mahkeme başkanının Bursa'dan getirilen ve Balıkesir girişinde eşi M.A.'ya teslim edildiği ileri sürülen 100 bin dolar ile ilgili sorusuna, bu parayı kendisine ev almak için borç aldığını söyledi. B.A.'nın daha önce bu parayı sevenlerinin bağış olarak kendisine verdiği şeklindeki ifadesini, borç aldığı şeklinde değiştirdiği kayıtlara geçti.
Hakkında çıkan haberlere de tepki gösteren B.A.'nın avukatlarından Emrullah Özer, iftiraların yer aldığını ileri sürdüğü gazeteler hakkında tazminat ve ceza davaları açacaklarını belirtti.
Akşam geç saatlerde biten mahkemeden sonra tahliyesini değerlendiren M.A., bu kararı zaten beklediğini söyledi. Avukat Emrullah Özer, internet üzerinden toplanan para miktarının 500 bin YTL olmasının sadece bir iddia olduğunu, ispat edilmesi gerektiğini söylerken, 100 bin dolarınsa borç olarak alındığını, müvekkilinin bu parayı geri ödeyeceğini söyledi.
Mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmanın 26 Ocak 2007 tarihinde yapılmasını kararlaştırdı.