'ŞALVARLI, GÖZÜ AÇIK ADALET TANRIÇASI' TARTIŞMASI
Anayasa Mahkemesi’nin yeni hizmet binasına yaptığı heykeli ile gündeme gelen heykeltıraş Aslan Başpınar, “Anayasa Mahkemesi’nin kendisine iletilen eserleri değerlendirdiğini duydum. Birkaç maketle başvurdum. Eserim beğenildi. Adalet tanrıçasını düşünerek tasarlamadım. Heykeldeki kıyafeti 1922 tarihli bir puldan esinlendim. Alacağım ücret konusunda net bir şey konuşmadım. Ödenecek rakam önemli değil. Hiç ödeme yapılmasa da olur. Önemli olan eserimizin orada bulunması” dedi.
Gözleri açık
Anayasa Mahkemesi’nin 47. kuruluş yıldönümü ve yeni hizmet binasının açılış töreninde, binanın bahçesindeki heykel de ilgi çekti. Elinde kılıç ve terazi bulunan heykeli görenler önce adalet tanrıçası Themis’in heykelinin yapıldığını düşündü. Ancak, adaleti, kişilerin kimliğine bakmadan dağıttığını simgelemek için gözü bağlı tasvir edilen tanrıçanın aksine, heykeldeki kadının gözünün açık olması, şalvara benzer yerel bir kıyafet giymesi ve göğsünde ay yıldız bulunması dikkat çekti. Ziyaretçilere bilgi veren Anayasa Mahkemesi yetkilileri, heykelin adaleti temsil eden bir Anadolu genç kızının tasviri olduğunu belirtti.
Adalet tanrıçası değil
Eserin yaratıcısı Başpınar, Anayasa Mahkemesi’nden kendisine bir çağrı gelmediğini, yeni bina için bir arayış olduğunu arkadaşından öğrendiğini söyledi. Başpınar, “Bana sadece özgün bir eser olmasını istediklerini söylediler. Bu eseri ‘adalet tanrıçası’ olsun diye tasarlamadım. Adaleti temsil eden Anadolulu bir genç kızı tasarladım” dedi.
Heykeldeki kızın üstündeki kıyafetin şalvar değil, Cumhuriyet döneminde giyilen yerel bir kıyafet olduğunu söyleyen Başpınar, “1922 tarihli bir puldan esinlendim. Maket beğenilince gerçek boyutunu yaptık. Yapımı aşağı yukarı yedi ay sürdü ” diye konuştu.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, “Özel bir sipariş olmadı. Bize özel bir eser yapılmasını istedik. Yapılan eseri benim görüşüme sundular. Biz de başkanlık olarak uygun bulduk. Anadolu kültürüne uygun bir heykeli kabul ettik” diye konuştu.
Başpınar’ın diğer eserleri
İsmi daha önce, Yozgat Darıca köyüne 10 yıl önce ölen babasının heykelini yapmasıyla gündeme gelen Başpınar’ın diğer bazı çalışmaları şunlar:
- Anıtkabir Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde Atatürk’ün Samsun’a çıkışını simgeleyen rölyef,
- Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Harp Akademileri Komutanlığı için hazırladığı rölyefler,
- Zonguldak’ta Uzun Mehmed anıtı,
- Bartın’da özgürlük anıtı.