Dünya
  • 22.1.2025 09:48

Şam'dan PKK'ya ikinci ret... Teslim olun

Şam'dan YPG'ye ret

Suriye'de 14 yıldır süren savaşta yarı özerk bir bölge oluşturan ABD destekli YPG'ye bağlı güçler, 8 Aralık'ta Beşar Esed'i deviren Şam'daki yeni yönetimle görüşmeler yürütüyor.

Suriye'nin yeni yönetiminin Savunma Bakanı, ülkenin kuzeydoğusunda üslenen ABD destekli YPG güçlerinin, Suriye Silahlı Kuvvetleri içinde kendi askeri bloklarını muhafaza etmelerinin doğru olmayacağını söyledi.

Şam'da Reuters haber ajansına konuşan Murhaf Ebu Kasra Pazar günü yaptığı açıklamada PKK'nın Suriye yapılanması YPG liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) bu karmaşık meseleyi ele almakta geciktiğini söyledi.

Suriye'de 14 yıldır süren savaşta yarı özerk bir bölge oluşturan ABD destekli YPG'ye bağlı güçler, 8 Aralık'ta Beşar Esed'i deviren Şam'daki yeni yönetimle görüşmeler yürütüyor.

YPG'nin en üst düzey ismi Mazlum Abdi (Mazlum Kobani olarak da biliniyor) temel taleplerinden birinin merkeziyetçi bir yönetim olduğunu söyledi ve geçen hafta Suudi Arabistan'ın Asharq News kanalına verdiği bir röportajda SDG'nin Savunma Bakanlığı ile bütünleşmeye açık olduğunu ancak bunun “askeri bir blok” olarak ve dağılmadan yapılabileceğini söyledi.

Ebu Kasra Pazar günü söz konusu fikri reddetti.

21 Aralık'ta Savunma Bakanı olarak atanan Ebu Kasra, “Bakanlık hiyerarşisi içinde Savunma Bakanlığı'na bağlanacaklarını ve askeri bir şekilde nasıl gerekiyorsa dağıtılacaklarını ifade ediyoruz." dedi ve ekledi:

“Ancak Savunma Bakanlığı içinde askeri bir blok olarak kalmaları, büyük bir kurum içinde böyle bir blok doğru değil.”

Bakanın göreve geldiğinden beri önceliklerinden biri Suriye'deki çok sayıda silahlı grubu Savunma Bakanlığı bünyesi altında birleştirmek. Bu kapsamda uzun süredir söz konusu gruplarla birebir görüşmeler yürütülüyor.

Ancak bunu SDG ile yapmak işin en zor kısmını oluşturuyor. Amerika Birleşik Devletleri SDG'yi "IŞİD'e karşı kilit bir müttefik" olarak görürken, komşu Türkiye SDG'yi PKK ile bağlantılı bir ulusal güvenlik tehdidi olarak değerlendiriyor.

Ebu Kasra SDG liderleriyle görüştüğünü söyledi ancak onları entegrasyon görüşmelerini “ertelemekle” suçladı ve diğer eski gruplar gibi Savunma Bakanlığı'na dahil edilmelerinin “Suriye devletinin bir hakkı” olduğunu belirtti.

Bakan, geçiş hükümetinin iktidar süresinin sona ereceği 1 Mart'a kadar bazı üst düzey askeri isimlerin atanması da dahil olmak üzere entegrasyon sürecini tamamlamayı umduğunu kaydetti.

Bir geçiş konseyinin bu tür atamalar yapmaması ya da askeri altyapıda bu kadar kapsamlı değişiklikler gerçekleştirmemesi gerektiği yönündeki eleştirilere nasıl yanıt verdiği sorulduğunda, “güvenlik sorunlarının” yeni devleti bu konuya öncelik vermeye ittiğini söyledi.

Ebu Kasra, “Zamana karşı bir yarış içindeyiz ve her geçen gün geç kalıyoruz” dedi.

 

 

Güncellenme Tarihi : 22.1.2025 09:53

İLGİLİ HABERLER