Asayiş
  • 17.9.2024 19:40

Santa Maria Kilise saldırısı planlayıcısı tutuklandı

Santa Maria İtalyan Kilisesi’ne gerçekleştirilen saldırının planlayıcıları arasında yer alan Viskhan Soltamatıov tutuklandı.

Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne 28 Ocak'ta kilisede ayin olduğu sırada maskeli iki kişi tarafından düzenlenen saldırıda Tuncer Cihan isimli vatandaş hayatını kaybetmişti. Saldırının planlayıcıları arasında yer alan ve eylemde kullanılan silahı temin eden Viskhan Soltamatıov, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ortak operasyonunda İstanbul'da yakalanmıştı.

TUTUKLANDI

Emniyette işlemlerinin ardından İstanbul Adalet Sarayı'na getirilen şüpheli, burada savcılığa ifade verdi. Soltamatıov, sevk edildiği Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nce "Tasarlayarak öldürme", "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından tutuklandı.

SEVK YAZISI ORTAYA ÇIKTI

Öte yandan savcılığın tutuklamaya yönelik sevk yazı ortaya çıktı. Şüphelinin 28 Ocak 2024 tarihinde gerçekleşen silahlı saldırı eylemi sonrası tutuklanan şüphelilerin bulunduğu Kayseri'ye giderek eylemini gerçekleştirmek üzere toplantı yapan grup içerisinde yer aldığı kaydedildi. Yazıda, şüphelinin her ne kadar Kayseri'ye gitme nedeninin define işleri için olduğunu söylese de suçtan kurtulmaya yönelik savunma yaptığı yer aldı.

KAYSERİ'DE EYLEM PLANLARININ KONUŞULDUĞU TOPLANTIYA KATILDI

Sevk yazısında, Soltamatıov hakkında istihbarat kurumunun düzenlediği bilgi notunda, 'Ebu Zer Eş Şişani' kod adını kullandığı, kilise saldırısının diğer failleriyle iltisaklı olduğu şeklinde bilgi notunun bulunduğu kaydedildi. Ayrıca şüphelinin kolluk ve savcılık ifadelerinde kiliseye saldırı gerçekleştirenler içinde yer alan İslam Magamedov'u Kayseri'de yapılan toplantı öncesinde tanıdığını söylediği, şüphelinin mail adresi üzerinden Ilman Dagiev isimli şahıs ile DEAŞ'a destek verecek şekilde dijital görsellerin paylaşıldığı tespit edildiği savcılığın yazısında anlatıldı.

ÖRGÜTE KATILMAK İÇİN MEKTUP YAZMIŞ

"Risale" olarak geçen bilgi notunda şüphelinin DEAŞ'a katılması yönünde bir mektup yazıldığı ve söz konusu mektupta şüphelinin doğum ve aile bilgilerinin paylaşıldığı ortaya çıktı. Bu mektupta şüpheliye referans olarak ise şahsın Ebu Ömer El Kahtani olduğu sevk yazısında belirtildi.

RUSYA YERLEŞİM KARTI İLİŞKİYİ ORTAYA ÇIKARDI

Şüpheli, Ebu Ömer El Kahtani'yi tanımadığını söylese de Kahtani'nin eşinin çantasında şüpheli Viskhan Soltamatıov adına düzenlenmiş Rusya Federasyonu yerleşim kartının bulunduğu yazıda yer aldı. Sevk yazısında son olarak her iki şahsın arasında açıklanamayan bir yakınlık ilişkisinin bulunduğu, şüphelinin bu yakınlığı örgütsel tutum gereği kabul etmediği anlaşıldığı ve şüphelinin DEAŞ terör örgütü üyesi olarak 28 Ocak 2024 tarihli menfur olayın planlayıcısı konumunda olduğu vurgulandı.

Güncellenme Tarihi : 17.9.2024 19:42

İLGİLİ HABERLER