Gündem
  • 4.12.2023 09:25

Savaş Kızıldeniz'e sıçradı.. İki İsrail gemisi ve Amerikan Savaş gemisi vuruldu

Savaş Kızıldeniz'e sıçradı: ABD savaş gemisi ateş açtı! WSJ ABD’nin İsrail yardımını tek tek açıkladı..Bölgedeki çatışmalar devam ederken Kızıldeniz'den gelen haber dünyanın gündemine birinci sıradan giriş yaptı. Bölgedeki yardım çağrısına yanıt veren ABD savaş gemisi 3 drone'u düşürdü.

Yetkililer bir ABD savaş gemisinin de meşru müdafaa amacıyla ateş açtığını söylerken, gemiler Kızıldeniz'de Husilerin iddia ettiği saldırıyla karşı karşıya kalıyor

DUBAİ, Birleşik Arap Emirlikleri (AP) — Yetkililer, Pazar günü Kızıldeniz'de ticari gemilerin insansız hava araçları ve füzelerle saldırıya uğradığını ve oradaki bir ABD savaş gemisinin, Yemen'deki Husi isyancıların üstlendiği saatler süren saldırının bir parçası olarak meşru müdafaa amacıyla ateş açtığını söyledi.

Saldırı, Ortadoğu'da İsrail-Hamas savaşıyla bağlantılı bir dizi deniz saldırısında büyük bir artışa işaret etme potansiyeline sahipti; zira birden fazla gemi, çatışmada ilk kez kendilerini tek bir Husi saldırısının hedefinde buldu.

Savunma Bakanlığı Associated Press'e, "USS Carney'e ve Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılara ilişkin raporların farkındayız ve bilgi geldikçe size bilgi vereceğiz" dedi.

Carney, Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze destroyeridir ve savaşta şimdiye kadar Husilerin İsrail'e ateşlediği çok sayıda roketi zaten düşürmüştür. Askeri operasyonun ilk ayrıntılarını görüşmek üzere isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan ABD'li bir yetkili, saldırıda hasar görmediğini ve gemide herhangi bir yaralanma bildirilmediğini söyledi.

Yetkili, Carney'nin Bahamalar bayraklı dökme yük gemisi Unity Explorer'dan füze saldırısı altında olduğunu duyduktan sonra yanıt verdiğini söyledi. Yetkili, Carney'nin saldırı sırasında biri nefsi müdafaa amaçlı, diğeri Unity Explorer'ı kontrol ettikten sonra olmak üzere iki İHA'yı düşürdüğünü söyledi.

Unity Explorer üzerinde değerlendirmeler halen yapılıyordu.

İngiliz ordusu daha önce Kızıldeniz'de şüpheli bir insansız hava aracı saldırısı ve patlamalar yaşandığını açıklamıştı ancak detay vermedi.

Savunma Bakanlığı, yangının nereden geldiğine inandığını belirtmedi. Ancak Husi askeri sözcüsü Brig. Saldırıları Orgeneral Yahya Saree üstlendi ve ilk geminin Kızıldeniz'i Aden Körfezi'ne bağlayan Bab el-Mendeb Boğazı'ndayken füzeyle, ikinci geminin ise insansız hava aracıyla vurulduğunu söyledi.

Saree, saldırıya herhangi bir ABD savaş gemisinin karıştığından bahsetmedi.

Saree, "Yemen silahlı kuvvetleri, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki kararlı kardeşlerimize yönelik saldırısı duruncaya kadar İsrail gemilerinin Kızıldeniz'de (ve Aden Körfezi'nde) seyretmesini engellemeye devam edecek" dedi. "Yemen silahlı kuvvetleri, tüm İsrail gemilerine veya İsraillilerle bağlantılı gemilere, bu açıklamada belirtilenleri ihlal etmeleri halinde meşru bir hedef haline gelecekleri yönündeki uyarısını yineliyor."

Saree ayrıca ilk geminin, İsrail'de yaşayan Dan David Ungar'ın da subaylarından biri olduğu bir İngiliz firmasına ait olan Unity Explorer olduğunu belirtti. İkincisi ise Bernhard Schulte Shipmanagement'e bağlı Panama bandıralı Number 9 adlı konteyner gemisiydi. Yorum yapmak için iki geminin yöneticilerine hemen ulaşılamadı.

İsrail medyası, Ungar'ın İsrailli denizcilik milyarderi Abraham "Rami" Ungar'ın oğlu olduğunu belirtti.

Husiler, savaşın ortasında İsrail'i hedef alan insansız hava araçları ve füzelerin yanı sıra Kızıldeniz'deki gemilere bir dizi saldırı düzenliyor.

İstihbarat konularını görüşmek üzere isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan başka bir ABD'li yetkili, saldırının Yemen'in Sanaa kentinde sabah saat 10 sularında başladığını ve yaklaşık beş saat sürdüğünü söyledi.

Ateşkesin kısa süreliğine çatışmaları durdurmasına ve Hamas'ın İsrail tarafından tutulan Filistinli mahkumlarla rehineleri takas etmesine rağmen, İsrail-Hamas savaşının daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşme tehdidi oluşturması nedeniyle küresel denizcilik giderek daha fazla hedef alınıyordu . Ancak ateşkesin bozulması ve İsrail'in cezalandırıcı hava saldırıları ile kara saldırılarının yeniden başlaması, deniz saldırılarının yeniden başlaması riskini artırdı.

Kasım ayının başlarında Husiler, Yemen açıklarında Kızıldeniz'de yine İsrail'e bağlı bir araç nakliye gemisine el koymuştu . İsyancılar hâlâ gemiyi liman kenti Hodeida yakınlarında tutuyor. Füzeler, silahlı kişiler tarafından kısa süreliğine ele geçirilen İsrail'e bağlı bir gemiye yardım ettikten sonra geçen hafta başka bir ABD savaş gemisinin yakınına da indi.

Ancak Husilerin bir süredir doğrudan Amerikalıları hedef almaması, büyüyen deniz çatışmasındaki riskleri daha da artırdı. 2016 yılında ABD, o sırada ABD Donanması gemilerine ateşlenen füzelere misilleme yapmak için Husi kontrolündeki bölgedeki üç kıyı radar alanını yok eden Tomahawk seyir füzelerini fırlattı.

___

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) bir Amerikan muhribinin, Kızıldeniz'de Yemen'deki Husi kontrolündeki bölgelerden yapılan saldırıların hedefi olan ticari gemilere yardım ederken insansız hava araçlarını düşürdüğünü söyledi.

CENTCOM yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

Bugün Kızıldeniz'in güneyinde uluslararası sularda faaliyet gösteren üç ayrı ticari gemiye dört saldırı düzenlendi. Arleigh-Burke Sınıfı muhrip USS CARNEY, gemilerden gelen imdat çağrılarına yanıt vererek yardım sağladı" ve gün içinde savaş gemisine doğru ilerleyen üç insansız hava aracını düşürdü.'

 

Güncellenme Tarihi : 4.12.2023 09:33

İLGİLİ HABERLER