Savunma Sanayi Başkanı Demir : Biz SAMP-T savunma sistemini değil üretimini talep ettik
Türkiye’nin SAMP-T şartı.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, İtalya-Fransa ortaklığında geliştirilen SAMP-T füze sistemi konusunda tarafların doğrudan alım teklifini kabul etmeyeceklerini belirtti. Demir “Parasını verip bunu alalım, yıllarca size bağlı kalalım diyen Türkiye yok artık. Ancak teknoloji transferi ve ortak üretim olursa kabul ederiz” dedi.
BATILI ülkelerin savunma sanayi konusunda örtülü ambargolarının halen sürdüğünü belirten Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, “Uluslararası konularda artık hazır alımı kabul etmeyen bir Türkiye var. Savunma alanında kafamıza taktığımız bir projeyi yüzde 100 yaparız” mesajı verdi. Hürriyet Ankara büronun geleneksel kahvaltı konuğu olan Demir, şunları söyledi:
“(Rusya’nın İHA/SİHA teklifi) Olabilir bir şey diyemem. Bizim gündemimize gelmiş, işlemeye başlamış bir şey yok. Süreç, Türkiye Cumhuriyeti’nin politikaları çerçevesinde şekillenir. Biz meselenin teknik yönüyle ilgili çalışmaları yaparız.
CİDDİYET SORUNU
(SAMP-T) SAMP-T’de 2015 yılında net bir yol haritası hazırlamıştık. O süreç işlemedi. Diyelim ki Fransa’daki ve İtalya’daki bir sistem olduğu gibi Türkiye’ye gelip kurulacaktı. Biz bunu şart koşmuştuk. Buna ‘evet’ dedikleri halde gerçekleşmedi. Sonra bir tanımlama çalışması başlattık. ‘Alacaksanız alına’ doğru giden bir tartışma başladı. Nihayetinde bunu doğrudan alıma bağlayacaklarsa biz orada yokuz. Karşı taraf gelip ‘başlatalım’ derse orada ciddiyeti göreceğiz. Orada bir samimiyet ve ciddiyet sorununu gördüm. Mesele sonunda ‘satalım’a geliyor. Şunu anlatmakta zorluk çekiyoruz. ‘Biz gidip parasını verip bunu alalım, yıllarca size bağlı kalalım’ diyen Türkiye yok artık.
SAMP-T, İtalya ile Fransa’nın ortaklaşa kurduğu bir füze savunma sistemi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bir süre önce İtalya ve Fransa hükümet liderleriyle SAMP-T alımı konusunu görüşürken “Bir an önce imza safhasına gelmek istiyoruz” diye açıklama yapmıştı.
İHA VE SİHA’LARA YENİ SİSTEM
(İHA ve SİHA’lar) İnsansız Hava Araçları bir yolculuk. Her modelde yeni değişiklikler olacak. Yeni silah entegrasyonları olacak, SİHA’lar ve İHA’larla ilgili yolculuğumuz sürekli devam edecek. Çıkan modellerde sahadaki kullanımına göre değişiklik olacak şeyler göreceksiniz. Havada daha uzun süre kalma, daha hareketli olma, farklı silah sistemleri olabilir. Havadan yere, havadan denize, denizaltından havaya fırlatacağınız şeyler gelecek. Bunlar teker teker olacak şeyler. Türkiye’nin bir tehdit senaryosu var. Bunlara hazırlıklı olmamız gerekiyor.
YERALTI FİBER KABLOLAR
(Sınır güvenliği-yasadışı geçişler ve kaçakçılığın önlenmesi) Çok sistemler kuruldu. Durdurduğumuz kaçak geçişler o kadar çok ki. Yeraltı fiber kablolar var. Herhangi bir hareketi tespit ediyor. Hayvan mı insan mı geçiyor tespit ediyor. Kameramız var, balon var, mobil araçlar var, kara radarları var. Tehdit ve tehlike önceliğine göre sistemleri kuruyoruz. Yeraltı görüntü sistemleri var mesela, çalışıyoruz.”
YERLİLEŞME ORANI YÜZDE 70
İSMAİL Demir savunma sanayiinde yerlileşme oranının yüzde 70’lere çıktığını belirterek şöyle dedi: “Biz kafamızı taktığımız işte yüzde 100’e gideriz. Üstü örtülü ambargolar sürüyor. Çok kurnazca bir taktikle ‘sürecimiz sürüyor’ şeklinde oyalamalar sürüyor. Mesela gemi sistemlerinde bir sorunla karşılaşmıyoruz. Bir şart koşulmuyor ama süreç uzatılıyor. (Milli Muharip Uçak) Kapımız açık arkadaşlar buyurun. Pakistan’la eleman bazında ortak çalışma grubu var.”
Güncellenme Tarihi : 29.7.2022 10:39