"SBS'NİN KALDIRILMASINDA SIKINTI OLABİLİR"
Yeni uygulamaya göre bu yıl 6. sınıfa başlayacak olan öğrenciler Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) girmeyecek. Ancak bu yıl 6. sınıfta olup SBS'ye katılan öğrenciler önümüzdeki yıl yani 7. sınıfta SBS'ye girecek, 7. sınıfta olanlarda önümüzdeki yıl SBS'ye girecek. SBS iki yıl daha 2011 ve 2012 yılında uygulanmaya devam edecek. Yeni sistemin ilk uygulaması 2013 yılında yapılacak. Bu durumda yeni sistem üç yıl sonra görücüye çıkmış olacak.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, daha önce dershanelerin önerdiği sisteme benzeyen ancak önerilen sistemden farklı olarak yılsonu başarı puanı (YBP), okulları ölçülmesi ve okulların başarılarının değerlendirilmesi kısmını değiştirerek yeni bir lise giriş sistemi açıkladı.
Konuyla ilgili olarak Uğur Dershaneleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Polat, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun açıklamalarının genelde olumlu olduğunu ancak açıklamada birçok çelişkinin göze çarptığını belirterek şunları söyledi:
"Birinci çelişki kademeli olarak kaldırılan sistemin olumsuzluklarına rağmen neden bu yıl 6. sınıfta ve 7. sınıfta olan öğrencileri kapsamadığı ve bu öğrencilerin neden olumsuz olan sisteme tabi olmak zorunda oldukları. Bu konuda veliler ve öğrencilerin tepki gösterecekleri aşikardır. İkincisi ilköğretim müfredatının sarmal olduğu ve 8. sınıfın hepsini kapsadığı söylemi bir önceki bakanımızın açıklamaları ile çelişmektedir.
Bilindiği gibi bir önceki bakan Hüseyin Çelik SBS'nin her yılı kendi içinde değerlendireceğini müfredatın bağımsız olduğunu belirtmişti. Müfredat değişmediğine göre bu çelişkinin sebebini açıklaması gerekiyor."
SBS'nin uygulanma amacı olan okulları, müfredatı ve bölgesel farkları ölçmek ve ortaya çıkan sorunları çözme amacından vazgeçildiğinin belli olduğunu söyleyen Polat, "Bu durumda bu ölçme işlemi yapılmayacak mı? Bu durum geriye gidiş değil midir? Bundan sonraki süreçte okullar ölçülmeyecek mi? Yılsonu başarı puanı, sistemin en çok aksayan yanı olmasına rağmen bu probleme hiç çözüm getirilmiyor. Ama kamuoyu iyi biliyor ki, okullarda sübjektif not verme işlemlerinden dolayı öğrenciler ve veliler çok büyük sıkıntı yaşıyorlar bu duruma çözüm getirilmemiştir. YBP'nin kaldırılması şarttır. Ancak bu konuda herhangi bir açıklama yapılmaması manidardır" dedi.
2013 yılına kadar tüm genel liselerin Anadolu ve meslek liselerine dönüştürülmesinin çok iyi düşünülmesi ve planlanması gereken bir durum olduğunu belirten Polat, "Bu işlem yapılırken okulların tabelasının değiştirilmesi ve genel liselerin tamamının veya büyük çoğunluğunun Anadolu Lisesi yapılması sorunları çözmeyecektir. Eğer çözüm olacaksa tüm okullara fen lisesi tabelası asalım sorun çözülsün. Çözüm; üniversitelere göre genel lise statüsündeki okulların kontenjanlarının tespit edilmesi ve bu okulların dışında kalan okullar meslek lisesi yapılmasıdır. Aksi halde her okulu Anadolu Lisesi yapıp kontenjanlarını 800 bine çıkardığınızda sorunları daha da büyütmüş olacağız" diye konuştu.
SBS'nin değiştirilmesinin olumlu yanları olduğu kadar eksik yanları ile de yeni sistemin işleyişinde sıkıntı olabileceğini gösterdiğini ifade eden Turgay Polat, "6.ve 7. sınıfta yapılan SBS'lerin devam etmesi ve bu sınavların sonuçlarının YBP yerine kullanılması en sağlıklı sonuç olurdu. Ama OKS' ye geri dönmek son beş yılda yapılan çalışmaları çöpe atmıştır" dedi.