SEDAT ERGİN, ATEİSTLERİ TERÖRİSTLERLE EŞDEĞER GÖREN FETHULLAH GÜLEN'İ ELEŞTİRDİ...
Sedat ERGİN
Dikkat, Fethullah Hoca ateistlere cihat açıyor
YAKLAŞIK beş yıldır ABD'de yaşamakta olan Fethullah Gülen, uzun süren sessizliğini Zaman Gazetesi'nden Nuriye Akman'a verdiği mülakatla bozdu.
Fethullah Gülen, hafta başından bu yana tefrika edilen mülakatında, AKP'ye bakışından Usame bin Ladin'e kadar uzanan çok geniş bir gündem üzerinde görüşlerini açıklıyor.
Gülen, mülakatın 23 Mart tarihinde yayımlanan bölümünde, teröre bakışını anlatırken, teröristler ile ateistleri bir tutan bir yaklaşım sergileyerek şöyle diyor:
‘‘Kuran-ı Kerim, bir insanı öldürmenin bütün insanları öldürmek gibi olduğunu söylüyor. İbn-i Abbas, insan öldürenin ebediyen cehennemde kalacağını söylüyor. Bu hüküm, káfirler için söz konusudur. Demek ki, insan öldüren, káfirin maruz kalacağı aynı şeye maruz kalıyor. Yani, ateist, Allah'ı kabul etmeyen insan ne ise, insan öldüren de onunla eş değerdir. Şimdi dinin temel esprisi buysa, o zaman bunun eğitimle verilmesi lazım. Onu vermiyorlar.’’
ÇOK TALİHSİZ BİR AÇIKLAMA
Bugüne dek İslam'ın ılımlı sesi olarak tanıtılan, hoşgörüsü ile çok geniş kesimlerin övgülerine ve hayranlıklarına mazhar olan Fethullah Gülen'in bu açıklamalarına bakılırsa, ateist insanlarla teröristler arasında hiçbir fark bulunmuyor.
Bu çerçevede ateist olan, ama kendine ait bir değerler sistemi içinde kimseye kötülük etmeyen, iyilik timsali bir insanla İkiz Kuleler'e saldırı emrini veren Usame bin Ladin'in bir tutulması gerekiyor.
Ve bu ateist insanı bekleyen son, Fethullah Gülen'in buyurduğu üzere ‘‘ebediyen cehennemde yanmaktır’’.
Tam bir hoşgörülülük hali sizin anlayacağınız...
ODTÜ Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Ahmet İnam, Milliyet'e verdiği demeçte, Gülen'in sözlerini ‘‘çok talihsiz bir açıklama’’ olarak nitelendiriyor.
Prof. İnam, ‘‘Gülen'i yakından tanıdığını, bu açıklamanın toleranslı görülen tavrına uymadığını’’ da belirterek, şöyle devam ediyor:
‘‘Ateist, Gülen'in sandığı gibi biri değil; belli bir yerleşik dinin insanı olmayan demektir. Hiçbir değeri, inancı olmayan anlamına gelmiyor. Ateist olup da çok yüksek değerlere sahip birçok insan var tarihte.’’
BU ZİHNİYETLE İSLAM DÜNYAYI KUCAKLAYAMAZ
Prof. İnam, daha da ileri giderek ‘‘ateistlere nasıl bakılacağını öğrenemediğimiz sürece İslam'da terörün devam edeceğini’’ kaydediyor.
Tersinden okunduğunda, galiba Gülen'in temsil ettiği bakışın aslında terörü meşrulaştıracağını ima ediyor Prof. İnam.
Kuran'ın pek çok suresinde yer aldığı üzere müşriklere, yani Tanrı'ya ortak koşanlara, Allah'a inanmayanlara karşı cihat meşru kılındığına göre, pekálá ateistlere karşı açılacak cihat da meşru sayılmalıdır.
Kuran'ın bu dar yorumundan yola çıkıldığı zaman da, ateistlerin hedef haline gelmesi kaçınılmazdır.
Prof. İnam, Gülen'in sözleri için şu değerlendirmeyi yapıyor:
‘‘Anlaşılıyor ki, bizden olmayan káfirdir anlayışı devam ediyor. Bu anlayış ortadan kalkmadığı sürece gizli ve açık terör sürer. Çünkü terör her zaman açık olmaz. İnsanların kafalarında da devam eder. Müslüman'ın Müslaman olmayana, dindar olmayana ve ateiste saygısı olmadığı sürece İslam kültürünün dünyayı kucaklama şansı yoktur.’’
GÜLEN’İN MÜRİTLERİ LAİK OLABİLİR Mİ?
İslam'ın hoşgörülü yüzü olarak tanıtılan ve çok geniş kesimler üzerinde manevi otoritesi bulunan bir şahsın en azından çağın gereklerine uygun bir tefsir getirmesi beklenirdi.
Oysa bir kez daha görülmüştür ki, Fethullah Gülen, son tahlilde ‘‘bizden olmayan káfirdir’’ anlayışının ötesine henüz geçemiyor.
O zaman bütün kardeşlik, insanları kucaklama ve hoşgörü mesajları ne yazık ki, kozmetik birer söylem olarak kalıyor.
Zaman'daki açıklaması, Fethullah Gülen'in sahici duruşunun öğrenilmesi açısından göz açıcıdır. Fethullah Gülen, bu yaklaşımı ile içtihat kapısından içeri adım atamamaktadır.
Ayrıca, ateistin yerini cehennem olarak gösteren bir İslam düşünürü, laik de olamaz.
Laikliği, en yalın tanımıyla ‘‘insanların inançlarında serbest olması’’ şeklinde tanımlarsak, Fethullah Gülen olmasa bile, müritlerinin ‘‘laikliğe saygılı oldukları’’ yolundaki açıklamalarını şüpheyle karşılamak gerekir.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:54