Uzaylı malzemelerden yapılmış 3.000 yıllık hazine
Uzay hazinelerinden gizli şehirlere... 2024'te bilim adamlarını hayrete düşürecek eşi benzeri görülmemiş arkeolojik keşifler..
"Uzaylı" malzemelerden yapılmış 3.000 yıllık hazine
3.000 yıllık hazinede uzay mücevherleri ve olası silahlar…
İber Yarımadası'nda meteoritten elde edilen malzemeden yapılmış 3.000 yıllık hazine
Araştırmacılar, 1963 yılında arkeologlar tarafından keşfedilen ve içinde altın, gümüş, kehribar ve demirden yapılmış toplam 59 şişe, kase ve mücevher parçasının yer aldığı "Velena Hazinesi" olarak bilinen hazinenin, dünya ötesi metaller içerdiğini ortaya çıkardı. bizim dünyamız.
Araştırmaya göre eserlerden ikisinde kullanılan demir, yaklaşık 1 milyon yıl önce Dünya'ya düşen bir göktaşından kaynaklandı.
Bilim insanları, 60 yıl önce İspanya'da bulunan ve Villena Hazinesi olarak bilinen Bronz Çağı'na ait muhteşem koleksiyondaki bazı parçaların , yaklaşık bir milyon yıl önce Dünya'ya düşen bir göktaşından gelen demir içerdiğini keşfetti.
Villena Hazinesi, altın, gümüş, kehribar ve demir gibi değerli malzemelerden yapılmış eserler içerir. Bu koleksiyondaki her parça, MÖ 1400 ile 1200 yılları arasında Bronz Çağı'nda yaşamış insanların kültür, teknoloji ve geleneklerinin hikayesini anlatır.
Villena Hazinesi'nin kökenlerini ve yapısını daha derinlemesine inceleyen bilim insanları şimdi beklenmedik bilgiler ortaya çıkarıyor. Bazı nesnelerin dünya dışı materyalden yapıldığı sonucuna vardılar. Özellikle, uzaydan gelen bir materyal olan meteorik demir, bazı eserlerde tanımlandı.
Bu eski hazineyle ilgili dikkat çekici bir keşif yakın zamanda yapılan araştırmalarla mümkün oldu: Demir nesnelerden ikisi, milyonlarca yıl önce bir göktaşından Dünya'ya düşen demirden yapılmıştı. Altın kaplamayla kaplı içi boş bir küre ve C şeklinde bir bilezikten oluşan nesneler, tarih öncesi el işçiliğinin seçkin örnekleri olmasının yanı sıra dünyevi ve göksel alemler arasındaki bir bağlantının sembolleriydi.
Keşfedildiği dönemde, bazı demir elementleri, kurşunlu bir metali çağrıştıran, yer yer parlayan ve demire benzeyen bir oksitle kaplı belirgin görünümleri nedeniyle araştırmacıların ilgisini çekmişti. 30 Aralık'ta Trabajos de Prehistoria dergisinde yayınlanan araştırma , iki demir parçasını analiz etti.
Çalışmada, meteorit demirine benzer bir demir-nikel alaşımı tespit edilen spektrometrik kütle analizleri sayesinde, bu eserlerde kullanılan demirin gerçekten de bir meteoritten geldiği ortaya çıktı.
Araştırma ekibinin bulgularına göre, İspanyol hazinelerinden biri olan demir bilezik demir ve nikelden yapılmıştı. Bu önemlidir çünkü meteorik demir genellikle %5'ten fazla nikel içerir.
Tesoro de Villena hazinesinin bir parçası, meteordan yapılmış demirden yapılmış bir bilezik. Fotoğraf: MUSEO ARQUEOLÓGICO DE VILLENA
Bunlar İber Yarımadası'nda keşfedilen ilk ve en eski meteorik demir eserlerdir. Geç Tunç Çağı metalurji uygulamalarına ışık tutarken aynı zamanda bu kültürlerin yeni teknolojilerle nasıl yenilik yaptığını da gösterirler. Sonuç olarak, bu eserler yalnızca tarihi hazineler olarak değil, aynı zamanda geçmişe açılan pencereler olarak da hizmet eder ve yeni teknolojilerin gelişimi ve toplumsal evrim hakkında fikir verir.
Bu nesneler, İsviçre'de keşfedilen bir ok ucu ve Polonya'da bulunan bazı nesneler gibi, MÖ birinci binyıldan beri bilinen nadir meteorit demir eserlerine katılıyor.
Şimdiye kadar elde edilen veriler, İspanyol eserlerinin bileşiminin Avustralya'daki Mundrabilla meteoritinin bileşimine benzediğini gösteriyor. Ancak, şu anda eski toplumların bu değerli hazineleri yaratmak için bu özel meteoritin malzemelerini kullandığını kesin olarak söylemek imkansız. Araştırmacılar gelecekte ek araştırmalar yapmayı planlıyor.
Güncellenme Tarihi : 5.1.2025 09:30