Şeker hastalığında bomba gelişme
Diyabet, pankreastaki ‘beta’ hücreleri yok olduğunda veya bu hücreler yeterli insülin hormonu salgılayamadığında ortaya çıkan sürekli yüksek kan şekeri seviyeleridir.
İsviçreli bilim insanları yaptıkları yeni bir çalışma ile pankreastaki diğer hücrelerin insülin üretmeye başlayarak hasar görmüş beta hücrelerinin yerini nasıl alabileceğini göstermeyi başardılar. Bu çalışmayla pankreastaki ‘alfa’ ve ‘delta’ hücrelerinin insülin üretimi görevini nasıl üstlendiğini keşfeden bilim insanları, bugüne kadar bilinmeyen bir ‘hücre esnekliği’ olgusunu buldu.
Pankreasta bulunan alfa hücreleri glukagon hormunu, beta hücreleri insülin hormonu, delta hücreleri ise hem alfa hem de beta hücrelerinin aktivitelerini kontrol etmek için bir lokal regülatör olarak görev yapan somatostatin hormonu salgılar. Glukagon, kandaki şeker seviyesini artırırken insülini azaltır.
Cenevre Üniversitesi (UNIGE) Tıp Fakültesi profesörü Pedro Herrera ve ekibi, birkaç yıl önce insülin üreten hücrelerin yeniden canlandırılması için doğal özellikler bulunduğunu ortaya çıkardılar. Herrera ve ekibi, beta hücrelerini kaybeden fareler üzerinde yaptıkları çalışmada insülin üreten yeni hücrelerin kendiliğinden ortaya çıktığını keşfettiler. Buna göre pankreastaki bazı hücreler işlevlerini yeniden programlayabiliyor ve insülin hormonu salgılamayı yeniden öğrenebiliyor. Profesör Herrera yaptığı açıklamada “Ancak bu olgu sadece alfa ve delta hücrelerinin yüzde 1 ila 2’sini kapsıyor. Bu yüzden amaç bu hücreleri uyarmak” ifadelerini kullandı.
Güncellenme Tarihi : 25.10.2018 00:21