Uzmanlar piyasadan çekilen Coca Cola için uyardı.. Organ hasarına yol açıyor
Coca-Cola ürünlerinin piyasadan çekilmesinin ardından... işte vücuda etkileri!
Özellikle Coca-Cola'nın, kontaminasyon endişesi nedeniyle çok sayıda ürününü Avrupa pazarından çekme kararı almasının ardından, çok sayıda sağlık uzmanı gazlı içecek konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Son açıklama, suyun sterilizasyonunda kullanılan klor bazlı dezenfektanların parçalanmasıyla oluşan bir kimyasal kloratın, şirketin birçok ürününde yüksek seviyelerde bulunmasının ardından geldi. Coca-Cola tüketiciler için riskin "çok düşük" olduğunu söylese de beslenme uzmanları, şekerli veya şekersiz olsun, meşrubatların düzenli tüketiminin potansiyel sağlık riskleri konusunda uyarıyor.
Uzmanlar, şekerli meşrubatların obezite ve diyabet riskini artırdığı yönünde bilimsel çalışmalar yapıldığını, şekersiz içeceklerin ise tatlı isteğini artırarak kilo alımına neden olabileceğini açıkladı. Doktorlar ayrıca bu içeceklerin düzenli tüketilmesinin sindirim bozukluklarına, osteoporoza hatta organ hasarlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor.
Coca-Cola da dahil olmak üzere pek çok meşrubat, asitliği artırmak ve bakteri oluşumunu önlemek amacıyla kullanılan bir katkı maddesi olan fosforik asit içerir. Fosfor vücut sağlığı açısından önemli bir mineral olmasına rağmen aşırı alımı kalsiyum kaybına yol açarak osteoporoz riskini artırabiliyor. Nutrients dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, her gün meşrubat tüketen kişilerde kırık oluşma riski, tüketmeyenlere göre iki kat daha fazla.
Gazlı içecekler kemiklere olan etkilerinin yanı sıra kalp ve karaciğer sağlığını da olumsuz etkiliyor. Amerikan Kalp Derneği'nin yayınladığı bir araştırmada, düzenli gazlı içecek tüketiminin iyi kolesterolü (HDL) yüzde 98 oranında azalttığı, trigliseridleri ise yüzde 53 oranında artırarak kalp hastalığı riskini artırdığı ortaya çıktı.
Karaciğere gelince, yapılan bir araştırma, günlük olarak şekerli meşrubat içen kadınların karaciğer kanserine yakalanma riskinin %85, karaciğer hastalığından ölme riskinin ise günde 30 ml'den az tüketenlere kıyasla %68 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Aylık kutular.
Şekersiz meşrubatların karaciğer hastalıklarıyla bir bağlantısı bulunmamakla birlikte, başka riskler taşıyabilir. Tel Aviv Üniversitesi ve Johns Hopkins Üniversitesi'nin 2022 yılında yaptığı bir araştırma, yapay tatlandırıcı olarak kullanılan aspartam ve stevia tüketiminin, glikoz ve galaktoz emilimini bozarak şiddetli ishal, susuzluk ve kilo kaybına yol açabileceğini gösterdi.
Yapay tatlandırıcılar, özellikle Dünya Sağlık Örgütü'nün 2023 yılında aspartamı "olası kanserojen" olarak sınıflandırmasının ardından, kansere yol açma potansiyeli konusunda da endişelere yol açtı .
Uzmanlar, ister normal ister şekersiz olsun, gazlı içeceklerin diş sağlığına olumsuz etkileri konusunda uyarıyor; asitli içecekler diş minesini aşındırarak çürük riskini artırıyor.
Güncellenme Tarihi : 4.2.2025 10:13