Ekonomi
  • 28.9.2004 20:47

SERDENGEÇTİ: ''YTL KARARLILIĞIMIZIN GÖSTERGESİDİR''

İSTANBUL - Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, döviz kurunun enflasyon üzerindeki etkisinin giderek zayıfladığını belirterek, ''Son dönemde gözlendiği gibi döviz kurundaki hareketliliğin enflasyona etkisi beklenenden daha az, geçmiş kronik enflasyona göre daha düşük ve daha gecikmeli gerçekleşmeye başlamıştır'' dedi.
     Serdengeçti, 1 Ocak 2005'de yürürlüğe girecek Yeni Türk Lirası'nın (YTL), enflasyondaki düşüşün olduğu kadar, fiyat istikrarını sağlamadaki kararlılıklarının da bir göstergesi olduğunu söyledi.
     ''Düşük Enflasyon Ortamında Finans Sektörü ve Reel Sektör: Brezilya Deneyimi'' konulu konferansta konuşan Serdengeçti, henüz fiyat istikrarının sağlanmadığı ve uygulanan politikaların tam bir güvenilirlik kazanmadığı Türkiye'ye benzer göreli kırılgan ekonomik ortamlarda, ekonomik birimlerin bir bölümünün karar alırken, referans olarak döviz kuru, finansal büyüklükler ve faiz gibi farklı büyüklükler kullanabildiğine işaret etti.
     Alınan referans büyüklüğüne bağlı olarak, ekonomideki bekleyişler ve risk algılamalarının da farklılaştığını ifade eden Serdengeçti, ''ekonominin gerçekleriyle uyuşmayan referans büyüklükler sonucu kimi ekonomik birimler zarara uğramakta ve durumlarının kötüleşme nedeninin enflasyonun düşmesi olduğunu zannetmektedirler. İşte enflasyonla mücadeleye karşı en çok direnç gösteren birimler de, yeni sürece uyum sağlayamayan birimlerdir'' dedi.
     Fiyat istikrarının sağlanmasının, enflasyonun düşme sürecinde elde edilen tüm kazanımları kalıcı hale getireceğini vurgulayan Serdengeçti, şöyle devam etti:
     ''Şu anda böyle bir kalıcılıktan söz etmek mümkün değildir. Unutulmamalıdır ki, fiyat istikrarının sağlanmasıyla aynı zamanda sürdürülebilir büyüme ve istihdam artışı için olmazsa olmaz ön koşul yerine getirilecektir. İstikrar ortamında işgücü piyasası daha sağlıklı işleyecek ve insanlar daha kalıcı iş bulabileceklerdir''
     Serdengeçti, enflasyonda 2004 için tespit edilen yüzde 12 hedefine ulaşılması için, petrol fiyatlarına rağmen, bugün itibariyle ciddi bir sorun gözükmediğini ifade ederek, ''Ancak enflasyonun düşürülmesinde alınan bu mesafeye rağmen henüz nihai hedefimize ulaşmış olmadığımız gerçeğinin altını çizmek istiyorum. Ülkemiz, dünyada halen çift haneli enflasyon rakamlarına sahip az sayıda ülkelerden biri. Bizim nihai hedefimiz fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir'' dedi.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:59

İLGİLİ HABERLER