'SERSERİLİK' ASLINDA BİR HASTALIKMIŞ!..
Çocuk yaşlarda belirti veren ve ruhsal bir sorun olan antisosyal kişilik bozukluklarının okul çağında belirlenerek önlem alınması gerektiği bildirildi.Adana Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Psikiyatrist Dr. Bülent Demirbek, sadece biyolojik rahatsızlıklarda değil ruhsal sorunlarda da erken teşhis ve tedavinin hayati önem taşıdığını söyleyerek aileleri uyardı.
TEDAVİ ŞART
Çocukluk döneminde en yoğun görülen ruhsal sorunun antisosyal kişilik bozukluğu olduğunu, bu sorun zamanında giderilmediğinde ilerleyen yaşlarda bireyin bütün yaşantısını etkilediğini ifade eden Demirbek, şu bilgileri verdi: "Türkçe karşılığı 'serseri' olan antisosyal kişilik bozuklukları okul okul gezilerek tespit edilip, bu durumdakilerin 18 yaşını doldurmadan tedavileri tamamlanmalı. Ancak, bu teşhisi koyduğumuzda hakaret gibi algılanıyor. Oysa, tedavi edilmeyen bu hastalık ilerleyen yaşlarda kişinin karakteri haline geliyor ve tedavisi mümkün olmuyor. Antisosyal kişiliğe sahip çocuklar başkalarının haklarına sürekli olarak saygısızlık ederler; saldırgan, bencil ve başkalarını umursamayan davranışlarda bulunurlar. Genelde erkek çocuklarda görülen bu rahatsızlık ilerleyen yaşlarda bireyi suça yönlendirir.
2 MİLYON VAR
Evinde eşya çalıp satan, hırsızlık yapan, ailesine şiddet uygulayan bu çocuklar uyuşturucu bağımlısı olmaya da yatkındır. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de toplumun yüzde 2-3'ünde bu rahatsızlık söz konusu. Bir başka ifadeyle 2 milyon 100 bin civarında antisosyal kişiliğe sahip birey var. Bu, küçümsenmeyecek bir rakam.''
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:12