SEZER : STAR'IN TAMAMININ YABANCILARA SATIŞI ULUSAL ÇIKARLARA AYKIRIDIR
YUSUF ZİYA ERARSLAN
ANKARA - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 16 Mart 2005 gününde kabul edilen, "Bankalar Kanunu ile Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u' bir kez daha görüşülmesi için TBMM'ye geri gönderdi.
Sezer, hükümetin yaptığı düzenleme ile ulusal yayın kuruluşlarının yabancılara yönelik satış payının artırılmasının ulusal çıkarlar ve kamu yararı ile bağdaşmadığını bildirdi. Sezer, yabancı sermaye payına ilişkin yüzde 25'lik sınırın kaldırılmasının ise AB'ye uyum süreciyle bir ilgisinin bulunmadığını savundu.
Sezer, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu kanunu TBMM'ye geri göndermesinin gerekçelerini anlattı. Sezer, Bankalar Yasası'nın 15. maddesindeki düzenlemenin, yönetimin yargı kararlarını tüm sonuçlarıyla yerine getirme yükümlülüğünü ortadan kaldırdığını belirterek, bu nedenle yargı kararlarını etkisiz ve hükümsüz kılan içeriğiyle söz konusu düzenlemenin, Anayasa'nın 2. maddesindeki hukuk devleti ve 138. maddesindeki yargı kararlarının bağlayıcılığı ilkelerine uygun düşmediğini kaydetti.
Sezer, bugün için 24 olan ulusal ölçekli televizyon yayınlarının, kanal ve uydudan yayın olanaklarının artmasıyla çok yüksek sayılara ulaşmasının uzak bir olasılık olmadığını ifade ederek, gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:
"Televizyonlarla ilgili bu gerçeklere ulusal ölçekte yayın yapan radyolar da eklendiğinde durumun ülke yönünden sakıncaları daha da belirginleşmektedir. Kaldı ki, yabancı sermayeye yerel ve bölgesel yayın yapan radyo ve televizyon kuruluşları için getirilen yasağın, kamuoyunu etkileme gücü çok daha yüksek olan ulusal yayın yapanlar yönünden kaldırılmasının haklı bir gerekçesi de yoktur ve bu çelişki yaratmaktadır. Ulusal radyo ve televizyonlarda yabancı sermaye payına ilişkin yüzde 25'lik sınırın kaldırılmasının Avrupa Birliği'ne uyum süreciyle de bir ilgisi bulunmamaktadır. Bu yönden bakıldığında, AB üyesi ülkelerde farklı uygulamalar ve düzenlemeler olduğu görülmektedir. Bu nedenlerle, ulusal radyo ve televizyon yayın kuruluşlarının dörtte birinde yabancı gerçek ve tüzel kişilerin sahip olacakları payın yüzde yüz oranına çıkmasına, diğerlerinde yüzde 50'ye ulaşmasına olanak sağlayan ve böylece bu alana yabancıların egemen olmasının yolunu açan düzenleme anayasal kurallar, ulusal çıkarlar ve kamu yararı ile bağdaşmamaktadır"
Cumhurbaşkanı Sezer, açıklanan gerekçelerle uygun görülmeyen 5317 sayılı 'Bankalar Kanunu ile Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un', bir kez daha görüşülmesi için, Anayasa'nın değişik 89 ve 104. maddeleri uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne geri gönderildiğini bildirdi.