ŞOK!... KIYMADA KOLİBASİLİ BULUNDU!
İçine sakatat, tavuk derisi, kemik havuç gibi ürünler katılarak hile yapılan hazır kıymalarda insan ve hayvan dışkısı bulunan eşerişya koli (koli basili) mikrobu da çıktı. Kasaplar Odası’nın 8 ilçe belediyesiyle yaptığı çalışmada skandal denilebilecek sonuçlara ulaşıldı. Milyonlarca kişinin yaşadığı 8 ilçeden alınan 116 numuneyle yapılan son araştırmada hazır kıymaların içinde koli basili ve bağırsak enfeksiyonuna yol açan staphylococcus aureus bakteriler ortaya çıktı. Alınan numunelerin yüzde 73’ü, yani 85 tanesinde insan sağlığını tehlikeye atacak düzeyde bozulma tespit edildi.
ÜSKÜDAR’DA YÜZDE 56
ARAŞTIRMA sırasında İstanbul’un Üsküdar, Bahçelievler, Zeytinburnu, Güngören, Bayrampaşa, Bağcılar, Tuzla ve Kartal ilçelerinden hazır kıyma örnekleri alınarak incelendi. Numunelerin ortalama yüzde 83’ünde böbrekleri iflas ettiren koli basili çıktı. Bunların yüzde 49’unda ise koli basili oranının kabul edilebilir sınırın çok üzerinde olduğu belirlendi. Üsküdar yüzde 56’lık oranla koli basilinin aşırı seviyede olduğu numunelerin en fazla görüldüğü ilçe oldu. Zeytinburnu yüzde 50, Bahçelievler ise yüzde 47 ile ilk üçte yer aldı. Yine numunelerin yüzde 49’unda staphylococcus aureus denilen zehirli bir bakteri çıkarken, bunların da yarısında aşırı oranlara rastlandı. Bu bakteride Bahçelievler yüzde 38’lik aşırı seviyedeki numune sayısıyla ilk sırada. Numunelerin yüzde 10’unda etle ilgisi olmayan yabancı türlere de rastlandı.
KOLİ BASİLİ EN ÇOK BÖBREKLERİ VURUYOR
E-coli basili: Enfeksiyonların birçoğunda etken E.coli basili olarak adlandırılan bakteri. Bu bakteri türü, büyük baş hayvanların bağırsaklarında yaşıyor. Kesme işlemi veya etin paketlenmesi sırasında, ete bulaşabilir. İdrar yolu enfeksiyonları tedavi edilmezse bakteriler böbreklere ilerleyerek böbrek iltihabına yol açabilir.
Staphylococcus aureus: İnsanların üzerinde, derilerinde, burunlarında, boğazlarında, enfekte olmuş yaralarda ve sivilcelerde bulunuyor. Oda sıcaklığında hızla ürer ve toksin üretir. Aşırı mide bulantısı, kusma, karında kramplar ve ishal, gıda yendikten 16 saat kadar sonra ortaya çıkıyor. Genelde 2-3 gün sonra belirtiler ortadan kalkar.
ETBİR: 1.100 YTL CEZA YETERLİ DEĞİL
Türkİye Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Başkanı Önder Ünlüer, hazır kıymada yaşanan sıkıntının denetimlerle çözümlenebileceğini, ancak bu konuda cezaların da caydırıcı olmadığını belirtti. Sağlığa zararlı maddeler içeren hazır kıyma ile yakalanan bir üreticiye miktarı ne olursa olsun 1.100 YTL ceza kesildiğine dikkat çeken Önder Ünlüer ‘Cezanın artırılması gerekiyor. Biz 3 kez bu cezayı alan bir işletmenin kapatılması gerektiğini düşünüyoruz’ diye konuştu.
SUCUK REKLAMI TEPKİ GÖRDÜ
Hukukun Egemenliği Derneği, çeşitli televizyon kanallarında gösterilen bir sucuk reklamını, etik kurallara uymadığı gerekçesiyle Reklam Özdenetim Kurulu ile Sanayi Bakanlığı Reklam Kurulu’na şikayet etti. Dernek Başkanı Erdem Akyüz ‘Reklamda, insanların, burunlarını havaya dikip havayı koklamakta ve sokaklara fırlayarak bir istikameye doğru tazılar gibi koşmaktadırlar. Ayrıca çocukların veya yetişkinlerin, durduk yere burunlarını havaya kaldırarak, bir başka canlı gibi havayı koklamaları ve daha sonra koşmaları toplumu yaralayıcı ve aşağılayıcı bir görüntü yaratmaktadır’ dedi.
İSTANBUL GIDADA EN SAĞLIKSIZ İL
Türkİye’de en gıda üretiminde ve satışında en sağlıksız il İstanbul. Türk Sağlık-Sen’in araştırmasına göre, Türkiye’de ruhsatlı 27 bin 628 gıda üretim yeri ve 393 bin 112 gıda satış işletmesi ve gıda toplu tüketim yeri bulunuyor. Geçen yıl, bunlardan 212 bin 186’sı denetlendi. Denetimlerde Türkiye genelinde gıda üretim işletmelerine toplam 3 bin 940 adet ceza kesildi, 347 gıda işletmesi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. İstanbul, bin 301 ceza ile başı çekiyor.
(STAR)