Gündem
  • 19.10.2024 09:32

Sünni müftü ile Şii imam omuz omuza cenaze namazı kılIp İsrail'e lanet etti

Lübnan İsrail'e karşı omuz omuza: Mezhepsel ve etnik farklılıklar birliğe engel değil

İsrail ordusunun 14 Ekim 2024 tarihinde Lübnan'ın kuzeyinde yer alan el-Measara bölgesine düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden Lübnanlılar için düzenlenen cenaze törenine yüzlerce kişi katıldı. Hayatını kaybedenler arasında kadınlar ve çocuklar da bulunuyordu. Törende Şii imam ile Sünni müftünün omuz omuza cenaze namazı kıldığı, hemen yanlarında ise Maruni bir Hristiyanın dua ettiği görüldü. Onlarca etnik kimliğe ve dinsel-mezhepsel farklılıklara sahip Lübnan halkı, Siyonist İsrail'in zulmüne karşı tek yürek olmaya devam ediyor.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 8 Ekim 2023'ten bu yana Lübnan'a yönelik devam eden saldırılarında ölenlerin sayısının 2 bin 412'ye yükseldiğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada son 24 saat içinde İsrail saldırılarında 45 kişinin öldüğü, 179 kişinin de yaralandığı ve yaralı sayısının 11 bin 267'ye çıktığı kaydedildi.

İsrail, 23 Eylül'den bu yana Lübnan'da Hizbullah'a ait olduğunu iddia ettiği hedeflere karşı büyük bir hava harekâtı düzenleyerek 1,34 milyondan fazla insanı yerinden etti. Hava harekâtı, İsrail'in çoğu kadın ve çocuk 42 bin 400'den fazla kişiyi öldürdüğü Gazze Şeridi'ne yönelik saldırısının başlamasından bu yana İsrail ve Hizbullah arasında bir yıldır devam eden sınır ötesi savaşın tırmanması anlamına geliyor.

Etnik yapı birliğe engel değil

Lübnan, Ortadoğu'nun en karmaşık etnik ve mezhepsel yapılarından birine sahip olan küçük bir ülke. Yaklaşık 6 milyonluk nüfusu, uzun yıllardır süren iç savaşlar ve siyasi gerilimler nedeniyle derin mezhepsel ve etnik bölünmelere tanıklık etti. Ülkede genel bir nüfus sayımı yapılmamasına rağmen, çeşitli kaynaklar ve araştırmalara dayanarak tahminler ortaya konuluyor. Lübnan nüfusunun yaklaşık yüzde 54’ünü Müslümanlar oluştururken, bu grubun içinde Şii Müslümanlar yüzde 25, Sünni Müslümanların ise yüzde 29 civarında olduğu tahmin ediliyor.

Bunun yanı sıra Dürziler, Lübnan'ın üçüncü büyük mezhebi olarak yüzde 5 oranında nüfusa sahip. Bu üç ana Müslüman grup, Lübnan siyasetinde ve toplumsal yaşamında önemli rol oynuyor.

Hristiyanlar ise Lübnan nüfusunun yüzde 40'ına yakın bir bölümünü oluşturmakta. 
En büyük Hristiyan mezhebi olan Maruniler, nüfusun yaklaşık yüzde 21'ini temsil ederken, Rum Ortodokslar yüzde 8,5, Rum Katolikler ise yüzde 5 civarında bir oranla yer alıyor. 
Lübnan'ın farklı mezheplerden oluşan bu toplumsal yapısı, ülkedeki siyasi sistemin de temelini oluşturan bir güç paylaşımı modeline dayanıyor. Zira 1943'te yapılan Ulusal Pakt'ta, cumhurbaşkanının Maruni, başbakanın Sünni ve meclis başkanının ise Şii olması kararlaştırıldı.

Lübnan'daki bu etnik ve mezhepsel yapı, ülkenin toplumsal dokusunu geliştiren kültürel bir çeşitlilik sunuyor. Halk, Siyonist İsrail'in saldırılarına karşı mezhepsel ve etnik farklılıklarını bir kenara bırakıp tek yürek olarak hareket ediyor.

Cenazede omuz omuza

İsrail ordusunun Lübnan'ın kuzeyinde yer alan el-Measara bölgesine düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden Lübnanlılar için düzenlenen cenaze törenine yüzlerce kişinin katılması da bu birliğin önemli örneklerinden biri.

15 Ekim'de düzenlenen cenaze töreninde Sünni müftü ile Şii imamın omuz omuza cenaze namazı kıldığı görülürken, hemen yanlarındaysa Maruni Katolik bir papazın dua ettiği gözlemlendi. Burası Lübnan; Siyonist İsrail'e direnen Lübnan.

Güncellenme Tarihi : 19.10.2024 09:43

İLGİLİ HABERLER