SURİYE'NİN ÇEKİLME PLANI 'YAKINDA AÇIKLANIYOR'...
Suriyeli yetkili, Rus yetkililerle yaptığı görüşmeler ardından, planın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde onaylanacağından emin olduğunu belirtti.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yarın Şam'da parlamentoya yapacağı konuşmada konuyu ele alması bekleniyor.
Suriye ve Lübnan kaynaklı haberlere göre Esad'ın, Suriyeli askerlerin bazılarının Lübnan'ın doğusuna çekileceğini ve bir kısmının da ülkeden tamamen ayrılabileceğini açıklaması ihtimali var.
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush, Beşar Esad'a bir kez daha seslenerek, ''yarım adımlar atılmasını istemediğini, Suriye'nin Lübnan'dan tümüyle geri çekilmesi gerektiğini'' söyledi.
Çağrı üzerine çağrı
Bölgedeki müttefikleri Suudi Arabistan ve Mısır'dan da Beşar Esad'a çekilmesi yönünde telkinler geliyor.
İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Suriye'nin zor bir stratejik seçimle karşı karşıya olduğunu söyledi.
BBC'nin sorularını yanıtlayan Straw, Şam yönetiminin ülkedeki askerlerini makul, hızlı ve aşamalı bir şekilde çekmesi gerektiğini söyledi.
İngiliz bakana göre, aksi halde Suriye sadece batılı ülkelerden değil, Arap komşularından da parya muamelesi görecek.
Suriye'nin üzerindeki baskılar, askerlerin çekilmesine yönelik siyasetiyle tanınan Lübnan'ın eski başbakanlarından Refik Hariri'ye yönelik suikast ardından arttı.
Uzmanlar kısa süre öncesine dek Suriye'nin Lübnan'daki varlığının son bulmasının 'düşünülemez' olduğunu, ancak şimdi bölge ülkelerinin de rüzgarın yön değiştirdiğinin farkına varıyor göründüğünü belirtiyorlar.
Güvenlik kaygıları
Suriye 1989'da imzalanan ve Lübnan'daki iç savaşı sona erdiren Taif Anlaşması ile ülkedeki askerlerini aşamalı olarak çekme sözü vermişti.
Ancak anlaşmanın koşulları şu ana kadar büyük oranda yerine getirilmedi.
Suriye yönetimi anlaşmayı uygulamak konusunda kararlı olduğunu söylüyor, ancak çekilmenin aceleye getirilmesinin bölgede iktidar boşluğu yaratacağı uyarısında bulunuyor.
Beşar Esad, Time dergisine verdiği bir mülakatta da 1976'dan bu yana ülkede bulunan askerlerin bir kaç ay içinde çekilebileceğini savunmuştu.
Almanya ve Rusya da katıldı
Amerika Birleşik Devletleri'nin başını çektiği çekilme çağrılarına Fransa ve İngiltere de destek veriyor.
Bu çağrılara Soğuk Savaş döneminde Suriye'nin başlıca müttefiki olan Rusya da katıldı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Suriye Lübnan'dan çekilmeli ancak bu çekilmenin Lübnan'daki hassas dengeleri bozmamasını sağlamalıyız" dedi.
Almanya Başbakanı Gerhard Schröder de Lübnan'ın egemenliğini ve kalkınmasını sağlayabilmesi için Suriye'nin ivedilikle çekilmesini öngören Güvenlik Konseyi kararına uyulması gerektiğini söyledi.
Lübnan'daki Suriye yanlısı çevreler hızlı bir çekilmenin bölgede istikrarsızlık yaratabileceği uyarısında bulunuyorlar.
BBC diplomasi uzmanı da Şam'da "Lübnan'ın kaybedildiği" gibi bir izlenim oluşmasının Esad rejiminin geçerliliğinin sorgulanmasına yol açabileceğine dikkat çekiyor.