Gündem
  • 5.8.2024 09:14

Takasla kurtulan Rus tutuklu.. MİT ajanları çok havalıydı, ben onlardan çok etkilendim

2 Ağustos'ta Mediazona , gazeteci David Frenkel tarafından kaydedilen, sanatçı Sasha Skochilenko'nun bir öyküsünü yayınladı . Bu yazıda, Rusya ile Batılı ülkeler arasında geniş çaplı bir esir değişimine katılan eski bir siyasi tutuklu, takas için St. Petersburg'dan Moskova'ya, oradan Ankara'ya, oradan da Köln'e nasıl götürüldüğünü, tutukluların temsilcilerinin nasıl götürüldüğünü anlattı. güvenlik güçlerinin nasıl davrandığını ve serbest bırakıldıktan sonra nasıl hissettiğini. 

Rusya'dan Türkiye'ye uçuş hakkında

Vnukovo servis havaalanına vardık ve bu küçük, çok tuhaf uçağa yüklendik. Çok tuhaf, bilemiyorum, bir uçağın manzarası gibi. Orada uçuş görevlileri vardı, ama bilmiyorum daha çok uçuş görevlisi üniforması giymiş Federal Cezaevi Hizmeti çalışanlarına benziyorlardı - bir tür sarhoş yüzleri ve çok tehditkar yüzleri vardı.

 İlk başta içecek dağıtıyormuş gibi yaptılar ama bize yemek falan vermediler. Ama çocuklar her şeyi düşündüler - Rus Demiryolları trenindeki gibi her şeyi yanlarına aldılar: folyoda tavuk, haşlanmış yumurta, salatalık, sandviçler. Sandalyeyi yatırıp üzerine uzanmak istediler ama kahya bir masa önerdi. Bu arada, kahya yeleği ve tüm bu saçmalıkları gösterdiğinde, onun nerede şişirildiğini bile bilmiyordu. Yani bunların gerçek uçuş görevlileri olmadığı açıktı. Pilotun gerçek olması iyi oldu!

Ankara'daki değişim hakkında

Almanya'dan temsilciler geliyor ve internetteki fotoğrafları kullanarak bizi karşılaştırmaya başlıyorlar. Evet, o o değil. Peki ya bizim yerimize tuzak adamlar yerleştirilip yanlış olanlarla değiştirilirse ne olur bilemezsiniz? Aynı zamanda pencereden dışarı bakıyoruz ve Krasikov ile diğer herkesin uçağa bindirildiğini görüyoruz. Kendisini Ankara'ya getiren özel jetten sonra yemek bile verilmeyecek olan bu uçağa binmesinin yaşadığı şoku tahmin edebiliyorum. Ama umarım her şey yolundadır, Tanrı onun yargıcı olsun! İşte bu kadar, otobüse bindik ve karşılama bölgesine gittik. Oraya gittik, kahve, çay içtik, Alman temsilciyle konuştuk. Bize şöyle dedi: “İşte bu, özgürsün.” Herkes o anda özgür olduğumuzu, her şeyin, tehdidin geçtiğini, artık her şeyin yoluna gireceğini hissettiğini söylüyor. Kardeşler gitti, ben onlara pencereden gerçekleri gösterdim: güle güle, güle güle, defol git! Biri bana veda etti, ben de "Cehenneme git!" dedim. Ama duymamış gibi davrandı.

Rus tutuklu MİT personelinden etkilenmiş: ‘Çok havalıydılar’

Geçen hafta Ankara’da gerçekleşen tarihi tutuklu takası kapsamında Rusya tarafından serbest bırakılan savaş karşıtı Rus sanatçı Sasha Skochilenko, takas işleminin nasıl gerçekleştiğini anlatırken Türk istihbarat personelinden çok etkilendiğini söyledi.

Семь лет колонии за пять поддельных ценников. Дело петербургской художницы  Александры Скочиленко (цитаты)

Sürecin kendileri adına çok hızlı geliştiğini anlatan Rus sanatçı, kendilerine son ana kadar hiçbir açıklama yapılmadığını ve hapishaneden çıkarılıp bir otobüse bindirildiklerinde idam edileceklerinden korktuğunu anlattı. Tutukluları taşıyan uçak Ankara’ya indiğinde kendilerini karşılayan MİT görevlilerinin çok “havalı” olduğunu söyleyen Skochilenko, “Bizi karşılayan Türkler çok ciddiydi. Hepsi siyah takım elbiseler giymişti, Türk dizilerindeki karakterler gibiydiler” dedi. Rus sanatçı, MİT personelinden “Kulaklıkları ve havalı duruşlarıyla bizimkilerden çok farklılardı. Hepsi çok şıktı, parfüm kokuları etrafı kaplıyordu. Gerçekten etkileyici bir andı” sözleriyle bahsetti. Skochilenko, Rusya’da marketlerdeki fiyat etiketleri yerine savaş karşıtı mesajlar yapıştırdığı için geçen sene 7 yıl hapse mahkûm edilmişti.

Sasha Skochilenko Hakkında

Sasha Skochilenko, St. Petersburglu bir sanatçı ve müzisyendir. 2014 yılında daha sonra The Depression Book adını alacak eğitici bir çizgi roman yayınladı . Sasha, bu hastalıkla yaşama ve mücadele etme deneyiminden açıkça bahseden ilk Rus kadınlarından biriydi. Daha sonra bipolar bozukluğun belirtileri , kaygıyla yaşamak ve diğerleri hakkında çizgi romanlar çizdi. Sasha'nın çizimleri Masha Puşkina'nın "İki Kutuplu Bozukluk" kitabında, kar amacı gütmeyen kuruluşlar "Eşitlerin Ortaklığı" ve "Bipolar Derneği" gruplarında bulunabilir

. Sasha, savaşın ilk günlerinden itibaren yazdı, mitinglere gitti, pasifist yazılar yazdı, barışı koruma kartpostalları çizdi ve savaş karşıtı müzik etkinlikleri düzenledi.

Güncellenme Tarihi : 5.8.2024 09:32

İLGİLİ HABERLER