KAYNAK : Haber Vitrini
Ali Mesut Oktay (50), evli iki çocuk babası bir bankacı. 25 yıl çalıştıktan sonra kredi servis şefliğinden emekli oldu. İki çocuğu ve eşiyle dilediğince vakit geçirebilecekti. Sarıyer’de Boğaz’ı gören evinin balkonunda keyifle içkisini yudumlayabilecekti. İş çantasını dolabın en arka tarafında bir yerlere attı. Ailesi ile çıkacağı tatilin planına başladı.
Ertesi sabah kalktığında yıllardır binlerce evrakı imzaladığı sağ eli ve kolu değil imza atmak, yerinden bile kalkmıyordu. "Uyuşma" deyip geçti. Ertesi gün sol, sonra her iki bacağı tutmadı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne götürüldüğünde iki günlük emekli bankacı Oktay, nefes bile alamaz olmuştu.
KARMA’YI 100 KERE DİNLEDİ
Kısa sürede teşhis kondu. Nadir görülen, birçok doktorun ismini bile duymadığı "Guillan barre sendromu"na yakalanmıştı ve uzun süre yoğun bakım tedavisi alması gerekiyordu. Acıbadem Bakırköy Hastanesi’ne sevk edilen Oktay, günlerce sadece gözlerini hareket ettirerek yaşadı. Sağ parmağını oynattığında bütün hastane ve sevenleri bayram yaptı. 38 gün boyunca sırtüstü kıpırdamadan yoğun bakımda kaldı. Bu dönemde ona uygulanan en önemli tedavi müzik tedavisi, en yararlı sanatçı Tarkan oldu. Belki 100 kere Tarkan’ın "Karma" albümünü dinledi. Bir de Türk Sanat Müziği parçalarını. Yoğun bakımın ardından 1.5 ay boyunca kaldığı odada da en büyük desteği müzikten aldı.
MÜZİK HER ŞEYİN GIDASI
Oktay, müzik tedavisinin de olumlu etkisiyle yeniden hayata dönen onlarca hastadan biri. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Yoğun Bakım Servisi Sorumlu Hemşiresi Ayşin Kayış, müzik tedavisinin modern tıpta da yerini aldığını belirterek, şunları söyledi:
"Tüm araştırmalar, yoğun bakımda müzik dinletilen hastalarda olumlu sonuçlar alındığı yönünde. Üniversitelerde artık müziğin hastalıklar üzerindeki olumlu etkilerini inceleyen bölümler açılıp uzmanlar yetiştiriliyor. Hatta Avusturya gibi kimi ülkelerde yoğun bakım ünitelerinde canlı müzik yapılıyor. Ölüme çok yakın olduğunu, bilinci kapalı olsa da hisseden yoğun bakım hastaları stres altındalar. Müzik tedavisi kafa travmaları, beyin operasyonları ve kanamaları, anevrizma, kronik akciğer hastaları, alkolizmde etkin olabiliyor."
Başka örnekler de var
• Beyninden kurşun yaralanması ile hastaneye getirilen N.Ö. (26), 12 gün bilinci kapalı olarak yoğun bakımda kaldı. Yakınları bilinci kapalı olan hastaya sürekli onunla geçirdikleri günleri ve onu ne kadar sevdiklerini anlattılar. Dördüncü günden itibaren günde üç kez Sertab Erener dinletildi. Gözünü açıp kapamaya başladı. Bir süre sonra Bach ve Beethoven’a geçildi. Bu şekilde N.Ö.’nün bilincinin açılması hızlandı.
• Bir başka erkek hastanın en çok Trakya türkülerini sevdiği öğrenildi. Bir hafta boyunca türkü kasedi dinletildi. Olumlu sonuç alındı.
Günlerce hiç kıpırdayamadı
Şimdi gayet sağlıklı bir halde, kızıyla bize poz veren Ali Mesut Oktay, 38 gün boyunca sırtüstü kıpırdamadan yoğun bakımda kaldı. Yoğun bakımın ardından 1.5 ay boyunca kaldığı odada her gün Tarkan’ın şarkılarını dinledi ve zoru başarıp yeniden eski sağlıklı günlerine döndü.
Guillan barre nedir?
Grip, nezle gibi viral enfeksiyon sonrası ortaya çıkıyor. Beyin ve omirilikten çıkıp sinir uçları iltihabına ve beraberinde felçlere neden oluyor. Görülme sıklığı 100 binde 1 - 2. Kol ve bacaklarda başlayan felçler, üçüncü haftada kalp ve solunumu sağlayan kasları etkileyerek ölüme neden olabiliyor. Erken tanı önemli.
(Milliyet)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:13