Yaşam
  • 7.5.2006 00:28

TARTIŞMALI KONULARA DİYANET FETVALARI

DİYANET İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Saim Yeprem, tüp bebek, kök hücre, cinsiyet seçimi ve kürtaj gibi konulara İslam dininin nasıl baktığına şöyle açıklık getirdi:
TÜP BEBEK: İslam alimleri, normal yoldan çocuk sahibi olamayan nikahlı eşlerin mikroenjeksiyon ya da klonlama gibi yöntemlerle bu özlemlerini gidermelerinde, dini açıdan bir sakınca görmez. Ancak sperm ya da yumurtanın bir başkasına ait olmasını olumlu karşılamaz.
YUMURTA-SPERM BAĞIŞI: Tıbbı gereklilik nedeniyle dondurularak saklanan yumurta, yine aynı kadına verilecekse dini açıdan sakıncası yoktur. Saklanan sperm, erkeğin ölümünden sonra azami bekleme süresi içinde kadın tarafından kullanılabilir.
KÜRTAJA KESİNLİKLİ İZİN YOK
KÖK HÜCRE: İnsana, çevreye, ekolojik dengeye ve topluma zarar vermemek kaydıyla genler üzerinde biyolojik ve tıbbı nitelikli çalışma yapmak İslam açısından sakıncalı değildir.
CİNSİYET: Doğacak çocuğun cinsiyetinin belirlenmesi, cinsiyet dağılımındaki dengeyi bozacağı için, zorunluluk yoksa dinen uygun değildir.
KÜRTAJ: İstenmeyen durumlarda gebeliğe engel olmak mümkündür. Ancak gebelikten sonra annenin hayati tehlikesi gibi, kesin ve meşru bir zaruret olmaksızın bebeği aldırarak bir canlının hayatına son verilmesi, dinen kabul edilemez.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:05

İLGİLİ HABERLER