Dünya
  • 5.3.2024 21:02

Tel Aviv Borsası başkanı : Gazze savaşı İsrail'i fakir bir ülke yapacak

İsrail “fakir bir ülke” haline gelebilir. 
Tel Aviv Borsası başkanı işgalin “korkunç ekonomik senaryosundan” örneklekler verdi..

Tel Aviv Borsası CEO'su Itai Ben Zeev'in, İsrail'deki Kamu Şirketleri Birliği'nin yıllık halka arz konferansında bir konuşmasında ekonominin alarm verdiğini söyledi.
 İşgalci devletin yöneldiği ekonomik durum ve İsrail'i korkutan ekonomik senaryo konusunda halkı uyardı.
Hükümete de tavsiyelerde bulunan Zeev, savaşı bırakıp İsrail'e yatırımın artırılması için harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

Ben Zeev, sözlerinin başında şunları söyledi: "İsrail bizi, istemeden de olsa, paramızı alıp yurtdışına göndermeye teşvik ediyor. Bunun halka faydası olur mu? Kesinlikle hayır. O halde neden girişimcileri ve yatırımcıları kucaklamıyoruz?" Burada yaşayan, ekonomiye destek veren kim? Nasıl ki önümüzdeki beş yılın iş planını yapan bir şirketse, neden biz de burada yapmıyoruz?"

Şöyle açıklıyor: "Birkaç yıl önce sermaye piyasası, zenginlerin yeridir diyorlardı. Sözleşmeli maaşı burada olmayan İsrail vatandaşı yok. On yıl sonra uyanırsak ve para burada olmazsa" Zengin bir ülkeden fakir bir ülkeye gideceğiz. Bu kaygan bir zemin.”

Ekonomik daralma 

İsrail İstatistik Bürosu tarafından 19 Şubat 2024 Pazartesi günü yayınlanan veriler,  Tel Aviv'in Gazze Şeridi'nde başlattığı savaşın ortasında yerel ekonominin 2023'ün son çeyreğinde %20 daraldığını gösterdi.

Ofis, verilerinde, son çeyrekte yıllık bazda kaydedilen daralmanın, "yatırım seviyesinin yüzde 70 oranında düştüğü bir dönemde" tüm sektörlerdeki bozulmadan kaynaklandığını belirtti. 

Özel tüketim dördüncü çeyrekte %27 daralırken, buna kamu tüketiminde de aynı dönemde yıllık bazda yaklaşık %90'lık bir daralma eşlik etti. 

İstatistik ofisi şunları söyledi: “Ekonominin 2023'ün dördüncü çeyreğindeki daralması, Gazze'de savaşın başlamasından doğrudan etkilendi... Yedek askerlerin yaygın seferberliği, alternatif ödemelerin ardından gayri safi yurtiçi hasılanın bileşimi değişti. Konut maliyetleri ve inşaat sektöründeki işgücü sıkıntısı.” 

Öte yandan İsrail ekonomisi 2023 yılının tamamında yüzde 2 büyüdü ancak bu, geçen yıl nüfus artışı nedeniyle kişi başına düşen GSYİH'de yüzde 0,1'lik negatif bir büyümeyi yansıtıyor. Bu rakam, İsrail ekonomisinin 2022’DEKİ yüzde 6,5 büyümesinin ardından geldi.

Corona virüsünün dünyayı vurduğu ve İsrail ekonomisinin %2,5 oranında küçüldüğü 2020 yılı hariç, ekonomi en son küresel mali krizin ardından 2009 yılında daralmıştı. 

2023 yılının tamamında ekonomiye en büyük darbe %2 oranında düşen yatırım seviyesi ve %2,8 oranında düşen kişi başına tüketim oldu.

İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde , çoğu çocuk ve kadın olmak üzere on binlerce sivilin kurban edildiği, benzeri görülmemiş bir insani felakete ve büyük altyapı yıkımına yol açan yıkıcı bir savaş yürütüyor. Tel Aviv, “soykırım” suçlamasıyla Uluslararası Adalet Divanı huzuruna çıkarılıyor.

Güncellenme Tarihi : 5.3.2024 21:51

İLGİLİ HABERLER