
TELSİZ SATIŞLARINA DENETİM İSTEĞİ...
Polis ve jandarmanın terörle mücadele birimleri, terör örgütünün uzaktan kumanda olarak kullandığı telsizlerin satışına sıkı denetim istiyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’nca hazırlanan bir raporda, son zamanlarda PKK’nın güvenlik güçlerine yönelik uzaktan kumandalı bombalı eylemlerde Aselsan’ın ürettiği el telsizlerini “patlatma” mekanizması olarak kullandığı yer alıyor. Raporda, “Bayilerce kontrolsüz telsiz satışı yapılmaktadır. Bu satışların bir an önce kontrol altına alınması gerekmektedir. Zira, örgüt, bayilerden rahatlıkla satın aldığı el telsizlerini askerî birlik ve konvoyların geçtiği yol güzergahlarına ya da tren raylarına döşediği mayın, TNT, C-4 ve A-4 gibi patlayıcıların infilak ettirilmesinde kullanmaktadır. Tuzak bombaların ateşleme düzeneğinde özellikle telsiz kullanılıyor.” deniliyor. PKK’nın bu yılki bombalı saldırılarında Aselsan tarafından üretilen ve satılan el telsizlerinin kullanıldığı vurgulanan raporda, “Kontrolsüz telsiz satışı bir an önce önlenmelidir. Aksi halde tuzak bombaların patlatılmasında bu telsizler kullanılmaya devam edecektir.” ifadeleri yer alıyor.
PKK’ya dönük hazırlanan bir başka raporda ise örgütün yaşadığı ekonomik krizin had safhaya tırmandığı anlaşılıyor. Krizi aşmaya çalışan örgütün çabaları hüsranla sonuçlanmış. Raporda Kuzey Irak Kandil Dağı’ndaki kamplarının askerî ve lojistik ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan örgütün, darboğazdan çıkmak için Avrupa genelinde “para toplama” kampanyası başlattığına işaret ediliyor. Ancak sözde başkanlık konseyince alınan karar gereği başlatılan “umut” kampanyası boşa çıkmış. Örgüt, yürüttüğü Euro kampanyasında hedeflediği rakamın çok altında para topladığı raporda ifade ediliyor. Euro kampanyasının başarısız gerçekleşmesi örgüt yönetiminin moralini bozmuş. PKK’nın gelir elde etmek amacıyla bazı dernek ve vakıflarla birlikte Avrupa’da “moral geceleri” ve “festivaller” gibi etkinlikler düzenlemeyi planladığına da yer verilen raporda, terör örgütünün “bağış” ve “yardımları” artırmak için de Avrupa’daki sorumlularına tam yetki verdiği ifade edilmiş.
Patlayıcıyı ‘düğün’ izni için giren PKK’lılar bırakmış
Van’da 31 Ekim 2005 tarihinde bir polis merkezinde meydana gelen patlamanın ardında da terör örgütü PKK/Kongra-Gel çıktı. Örgüt militanlarının “düğün yapacağız” diyerek polis merkezine geldiği ve plastik patlayıcıyı gizlice karakol görevlilerinin masasının altına yerleştirdiği iddialar arasında. Van’ın İpekyolu Caddesi’ndeki Erek Polis Merkezi’nde meydana gelen patlamada ölen ya da yaralanan olmadı. Ancak patlamada üst katı da lojman olan polis merkezinin tüm camları kırıldı. Emniyet Müdürü Tacettin Kurt’un lojmanına 20 metre mesafedeki Erek Polis Merkezi’ndeki patlamanın ardından geniş çapta soruşturma açıldı. Erek Polis Merkezi’nde yapılan incelemelerde patlamaya terör örgütü PKK/Kongra-Gel’in son dönemde kullanmaya başladığı plastik patlayıcıların neden olduğu öne sürülüyor. Uzmanlar, plastik patlayıcının miktarının büyük olmamasının ise büyük bir faciayı önlediği görüşünde. Plastik patlayıcının polis merkezine hiç kimseye hissettirmeden nasıl sokulduğuna ilişkin yapılan araştırmada ise ilginç bulgular var. Kriminal incelemesinde patlayıcının merkezdeki polislerin kullanımındaki masanın altına yapıştırıldığı ve patlamanın burada gerçekleştiği belirlendi. Polis merkezindeki patlamanın “düğün yapacağız” diyerek polis merkezine gelen kişilerce yerleştirildiği sanılıyor.
/Sedat Güneç - Zaman
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:44