Gündem
  • 21.1.2024 13:14

The New York Times : Hamas'ı dağıtma girişimi Yahudi tutukluların hayatına mal olacak

“The New York Times”: Hamas'ı dağıtma girişimi tüm İsrailli tutukluların hayatına mal olacak

Amerikan New York Times , 20 Ocak 2024 Cumartesi günü yayınlanan bir raporda, yüz günden fazla süren savaşın ardından İsrail'in Hamas'ı "parçalama" konusunda kaydettiği sınırlı ilerlemenin, üst düzey askeri liderlik içinde bu konuda şüphelere yol açtığını söyledi . Soruşturmanın yapılabilirliği İsrail'in kısa vadedeki savaştaki ana hedefi Hamas'ı ortadan kaldırmak ve Gazze'de kalan İsrailli esirleri serbest bırakmaktır. 

İsrail, savaşın bu aşamasında Gazze'nin, işgalin başlangıcından bu yana savaş planlarında öngördüğünden daha küçük bir kısmı üzerinde kontrol sahibi olmasına rağmen. Beklenenden daha yavaş olan bu ilerleme, bazı liderleri özel olarak hükümetin Gazze'deki stratejisinden duydukları hayal kırıklığını dile getirmeye ve 100'den fazla İsrailli mahkumun özgürlüğünün askeri yollardan ziyade yalnızca diplomatik yollarla güvence altına alınabileceği sonucuna varmalarına yol açtı. 

İsrail'in Gazze'deki krizi 

New York Times'ın, kişisel görüşleri hakkında kamuya açık konuşmalarına izin verilmediği için anonimlik koşuluyla konuşan dört üst düzey askeri komutanla yaptığı röportaja göre, tutukluları serbest bırakma ve Hamas'ı yok etme şeklindeki ikili hedefler artık birbiriyle uyumsuz. 

Ayrıca, İsrail'in Hamas'ı tamamen ortadan kaldırmasının ne kadar süreceği (yeraltı tüneli savaşında zorlu ve zaman alıcı bir süreç) ile İsrail'in müttefiklerinin sivil ölümlerinin arttığı bir ortamda savaşı bir an önce sona erdirmesi yönünde uyguladığı baskı arasında da bir çelişki var. 

Generaller ayrıca Hamas'ı tamamen dağıtmayı amaçlayan uzun savaşın muhtemelen 7 Ekim'den bu yana Gazze'de tutulan İsrailli mahkumların hayatlarına mal olacağını söyledi. 

Perşembe günü, savaş kabinesinde görev yapan eski ordu komutanı Gadi Eisenkot, bir televizyon röportajında ​​mahkumların askeri operasyonlar yoluyla canlı olarak kurtarılabileceğine inanmanın bir "illüzyon" olduğunu söyleyerek hükümet içindeki çatlağı ortaya çıkardı. Dört komutana göre bu stratejik çıkmaz, ordunun İsrail sivil liderliğinin tereddütlerinden duyduğu hayal kırıklığını daha da artırdı. 

Netanyahu'nun planında belirsizlik 

Komutanlar, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Gazze'ye yönelik savaş sonrası planına ilişkin belirsizliğinin, ordunun savaş alanındaki çıkmazından en azından kısmen sorumlu olduğunu söyledi. 

Netanyahu, savaştan sonra Gazze'nin nasıl yönetileceğini henüz açıklamadı ve liderler, Şeride yönelik uzun vadeli bir vizyon olmadan ordunun Gazze'nin bazı kısımlarının nasıl ele geçirileceği konusunda kısa vadeli taktiksel kararlar alamayacağını söyledi. İsrail kontrolü dışında kalıyor. Gazze'nin Mısır sınırındaki güney kısmının ele geçirilmesi Mısır'la daha fazla koordinasyon gerektirecektir. Ancak liderlerden üçü, İsrail'in savaş sonrası planla ilgili garantisi olmadan Mısır'ın katılmaya isteksiz olduğunu söyledi. 

Netanyahu'nun ofisi, yorum talebine yanıt olarak yaptığı açıklamada, "Başbakan, benzeri görülmemiş başarılarla ve çok kararlı bir şekilde Hamas'a karşı savaşa liderlik ediyor" dedi. Perşembe günü yaptığı konuşmada Netanyahu, İsrailli mahkumların kurtarılmasının yanı sıra "Hamas'a karşı tam zafer" sözü verdi. 

 

İsrail işgal ordusu başlangıçta komutanların yorumlarına yanıt vermeyi reddetti. Cumartesi günü internette yayınlandıktan sonra Ordu, New York Times'a konuşan komutanların kimliklerini bilmediğini ve görüşlerinin Ordunun pozisyonunu "yansıtmadığını" belirten resmi bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Tutukluların serbest bırakılması savaşın hedeflerinin bir parçası ve son derece önemlidir." ifadelerine yer verildi. 

Generaller, savaş sonrası bir planı olmayan uzun bir harekatın, İsrail'in müttefiklerinden kalan tüm desteği aşındıracağından ve ek mühimmat sağlama isteklerini sınırlayacağından korkuyor. 

Güncellenme Tarihi : 21.1.2024 13:43

İLGİLİ HABERLER