THY'DEN UÇAKLARDA CEP TELEFONU KULLANIMI MÜJDESİ
TUNCER CENGİZ
İSTANBUL - Demir, uçak içinde cep telefonu kullanımı için gerekli teknolojinin 2008 Eylül ayından sonra THY Teknik A.Ş. tarafından sağlanabileceğini bildirdi.
Türk Hava Yolları (THY) Teknik A.Ş.'de bir basın toplantısı düzenleyen Genel Müdür İsmail Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada Havacılık Bakım Onarım ve Modifikasyon Merkezi (HABOM) projesinin son aşaması hakkında bilgi verdi. Demir, HABOM'u 2006 yılında portföyüne dahil ettiklerini hatırlatarak, projenin Sabiha Gökçen Havalimanı'nda üç yeni şirketle birden 2009 yılı başında hayata geçeceğini açıkladı.
Demir, HABOM şemsiyesi altında Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 20 hektar arazi üzerinde 170 bin metrekare kapalı alanda yapılacak uçak bakım üssü için mart ayında inşaat çalışmalarının başlayacağını belirterek, "En son teknolojinin kullanılacağı bu üstte yapılacak hangarlardan birisinde geniş gövdeli üç uçak, diğerinde ise dar gövdeli 9 uçağa hizmet verilecek. HABOM şemsiyesi altında kurulan ilk şirket THY Teknik A.Ş. ve Pratt&Whitney Ortak Girişimi Motor Bakım Merkezi olacak. Bu şirket gerek THY filosundaki
uçakların gerekse yerli ve yabancı şirket filolarındaki uçakların CFM56 ve V2500 motor tiplerinin bakım ve onarımını yapacak. Bu şirket 250 kişiye istihdam sağlayacak. Yılda en az 200 motorun bakımı yapılabilecek. Bu ortak girişim 2012 yılından itibaren yılda 450 milyon dolar ciro hedeflemektedir" dedi.
Demir, ikinci şirketin ise ABD Fortune 500 şirketlerinden birisi olan Goodrich ile yapılan ve THY Teknik A.Ş.'nin bünyesinde olmayan motor kaportası ve ters tepki mekanizması bakım ve onarımını yapacak olan şirket olduğunu söyledi. Bu şirketin bakım ve onarım hizmeti dışında mühendislik, teknik destek, yedek parça desteği ve üretim desteği hizmeti de vereceğini belirten Demir, üçüncü şirketin ise kendi bünyelerinde uçak gövde bakım şirketi olacağını kaydetti.
HABOM'un 200 milyon dolara mal olacağını ve 2 ay içinde temeli atılıp 2009 yılı başında da hizmete gireceğini ifade eden Demir, HABOM projesinde gerekli insan gücü için mühendis ve teknisyen alımlarını yoğunlaştırdıklarını ve mühendis, teknisyen yetiştiren okulların öğrencilerini staja alarak, burs vererek desteklediklerini de dile getirdi.
THY Teknik A.Ş. Genel Müdürü İsmail Demir ayrıca, Ankara Esenboğa Havalimanı'nda yaşadıkları sıkıntılar sonucu bir hangar kuracaklarına da belirterek, 2 uçaklık ve 10 milyon dolara mal olacak bir bakım merkezini hayata geçireceklerini ifade etti.
Demir, uçaklarda kullanılmaya başlanması planlanan cep telefonları konusunda THY Teknik A.Ş.'nin gerekli altyapıya 2008 Eylül'ünden itibaren kavuşacağını da müjdeledi. Demir, THY'den şu ana kadar kendilerine bir talep gelmediğini ama isteyen havayoluna sistemi takabilmek için hazır olacaklarını sözlerine ekledi. Demir, "Uçaklarda cep telefonu kullanımına imkan veren sistemler dünyada iki firma tarafından yapılıyor. ARINC ve Telenor firmalarının ortak girişimiyle kurulan AeroMobile firması. Bu firma
öncelikle geniş gövdeli uçaklar için çözüm üretilmektedir. Öteki firma ise ONAIR. Airbus ve Sita firmalarının ortak girişimiyle kurulmuştur. Bu da dar gövdeli uçaklar için çözüm aramaktadır. Biz AeroMobil ile bir anlaşma yaptık" diye konuştu.
İsmail Demir, birkaç saatlik uçuşların yapıldığı uçaklar yerine geniş gövdeli ve 10 saati aşan uçaklarda bu sistemin kullanılmasının daha çok tercih edileceğini öngördüklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Daha çok uzun uçuş yapan geniş gövdeli uçaklar için düşünüyoruz.Bir uçak için 150 bin dolara mal olacak bu sistem için hazırlıklarımızı yapıyoruz.Eylül ayında konuşacak duruma geleceğiz.Ancak THY'den bize resmi bir teklif yok.Ama biz hazırlığımızı yapıyoruz."
Basın toplantısının ardından THY Teknik A.Ş.'de gazetecilere uçak tekniğiyle ilgili kısa bir sunum yapıldı.