Spor
  • 11.10.2005 02:16

'TRABZONSPOR İÇİN DAHA İYİSİ OLAMAZDI...'

Çocukluk yılları yokluk içinde geçen Boşnak teknik adam 28 yaşından sonra gittiği Fransa'da adeta yeniden doğdu. Annesinin tüm ısrarlarına rağmen mühendis olmak yerine kendini futbola veren Halilhodziç, Bosna'dan sonra Fransa'da da el üstünde tutuldu.

Eski Yugoslavya ve Bosna-Hersek'in gelmiş geçmiş en iyi futbolcularından biri olarak kabul edilen Halilhodziç, Fransa'da hem futbolcu hem de teknik adam olarak görev yaptı. 1981 yılında Bosna'nın Velez Mostar takımından Nantes'a transfer olan Halilhodziç, attığı gollerle kısa zamanda Fransız futbolseverlerin beğenisini kazandı. Nantes'ta “gümüş ayakkabı” ile ödüllendirilen Halilhodziç, kendisine önerilen ömür boyu mukaveleyi elinin tersiyle iterek Paris Saint Germain'in reddedilemeyecek kadar cazip teklifini kabul etti. PSG'de de gollerini sıralayan Halilhodziç, burada yıldızını iyice parlattı. Futbola PSG formasıyla veda eden Boşnak çalıştırıcı, ilk antrenörlük deneyimini Velez Mostar'da yaptı. Halilhodziç, 1997-98'te Fas'ın Casablanca takımına Afrika Kupası'nı kazandırınca Fransızların dikkatini bu kez teknik direktör olarak çekti. 1998-99 sezonunda Fransa’nın köklü takımlarından Lille'yi 1. Lig’e çıkaran ‘Vaha’ lakaplı başarılı teknik adam daha sonra sırasıyla Rennes ve Paris Saint Germain'i de çalıştırdı. Bosnalı özellikle de Müslüman olduğunu her fırsatta dile getiren Halilhodziç, kendinden emin tavırları ve sözünü esirgemeyen yapısıyla Fransız medyasında kendine sıkça yer buldu.

Fransız televizyon kanallarının çoğu kez açık oturumlara davet ettiği ünlü teknik adam, yaptığı sert çıkışlarla Fransız Cumhurbaşkanı Jaqes Chirac’ı bile reytinglerde gölgede bıraktı. Fransız futbolseverler tarafından ülkenin “en karizmatik antrenörü” seçilen Halilhodziç, Ronaldinho gibi yıldızları yedek bırakarak uzun süre gündemden düşmemişti. Son zamanlarda PSG Başkanı Francıs Graille ile araları açılan Boşnak çalıştırıcı, Fransız kulübü ile sözleşmesinin feshi ile ilgili bir uyuşmazlığa düşünce mahkemelik oldu. PSG'den tatsız bir şekilde ayrılmak zorunda kalan Halilhodziç, şu sıralar Fransız basınına konu olmaktan kurtulamıyor.

VAHİD HALİLHODZİÇ İÇİN NE DEDİLER?

Todor Veselinoviç - Mükemmel seçim

Vahid, Fransa'daki 1984 Avrupa Şampiyonası'nda Yugoslavya Milli Takımı'nda benim öğrencimdi. Gerek idmanlarda gerekse maçlarda son derece disiplinli, her şeyini ortaya koyan ve en önemlisi golcü bir oyuncuydu. Daha sonra Fransa'ya transfer oldu. Orada da kendini kısa sürede kanıtladı ve teknik direktörlüğe kadar yükseldi. Fransız futbolunda büyük isim yaptı. Trabzonspor yönetimi mükemmel bir seçim yaptı. Çünkü Halilhodziç, ne yaptığını bilen, çalışmayı seven bir antrenör.

Ali Şen - Daha iyisi olmazdı

Vahid Halilhodziç, kardeşi Salem ile Yugoslav futbolunun en önde gelen isimlerindendi. Vahid, kardeşinden daha otoriter olduğu için teknik direktörlüğe terfi etti. Fransa’da çok başarılı oldu. Bence Trabzonspor, Halilhodziç’ten daha iyi bir ismi takımın başına getiremezdi. Ben onlara Rıdvan Dilmen’i tavsiye etmiştim. Ancak kendisini Avrupa’da kanıtlamış olan Halilhodziç’da Trabzonspor’a çok şey katacaktır. Halilhodziç, kısa zamanda çok puan kaybeden Trabzon’u toparlayacaktır.

Saffet Susiç - Futbolcuların işi zor

Kendisiyle uzun yıllar hem Milli Takım'da hem de Fransa'da yan yana oynadık. Hava toplarına hakim, çok iyi bir golcüydü. Fransa'daki antrenörlük geçmişi de oldukça parlak geçti. Disiplinden kesinlikle taviz vermeyen bir yapısı vardır. Bu yüzden Trabzonsporlu futbolcuların işi bence çok zor. Çünkü bundan sonra hiç çalışmadıkları kadar çok çalışacaklar. Fizik-kondisyon bakımından Trabzonspor en üst seviyeye gelecektir. Trabzonspor'un puan olarak liderin çok gerisinde kalması ise Vahid'in dezavantajı.

Erman Şarcı - Karadenizli gibi

Trabzonspor, belki de tarihindeki en kariyerli teknik adamı transfer etti. Halilhodziç, Bosna-Hersek'in Mostar bölgesinde doğup büyüdü. Mostarlılar da tıpkı Karadeniz insanı gibi çalışkan, tuttuğunu koparan ve mücadelecidir. Halilhodziç sahada savaşan bir takım meydana getirecektir. Futbolcu ayrımı yapmaz. Ancak uzun süre Paris gibi Avrupa'nın en modern şehrinde yaşadığı için Trabzon'a adapte olmakta zorluk yaşayabilir. Sezon başında gelmiş olsaydı Trabzonspor için daha iyi olurdu.

/ZAMAN

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:56

İLGİLİ HABERLER