Gündem
  • 11.9.2024 22:07

Trump Harris düellosunu kim kazandı

CNN Flash Anketi: Tartışma izleyicileri, sorunlarını kimin daha iyi anladığı konusunda ikiye bölünmüş durumda..

Salı günkü tartışmayı izleyen kayıtlı seçmenler, SSRS tarafından CNN'de yapılan ve tartışmayı izleyenler arasında gerçekleştirilen bir ankete göre, hangi adayın kendileri gibi insanların karşılaştığı sorunları daha iyi anladığı konusunda ikiye bölünmüş durumda. Ankete katılanların %44'ü Harris'in anladığını söylerken, %40'ı Trump'ı seçti.

Bu, Harris'in lehine, tartışmadan önceye göre bir değişim olduğunu gösteriyor. O zamanlar katılımcıların %43'ü Trump'ın sorunlarını daha iyi anladığını söylerken, %39'u Harris'in daha iyi anladığını söylüyor.

Ancak televizyonu açan seçmenler, ekonomi yönetimi konusundaki tartışmanın ardından Trump'ın Harris'e göre %55'e %35 oranında 20 puanlık bir üstünlüğe sahip olduğunu düşünüyor. Bu fark, Philadelphia'daki sahneye çıkmadan öncesine göre biraz daha fazla.

Anketin sonuçları yalnızca izleyen seçmenlerin tartışma hakkındaki görüşlerini yansıtıyor ve tüm oy veren halkın görüşlerini temsil etmiyor. Anketteki tartışma izleyicilerinin Demokratlara göre Cumhuriyetçi yanlısı olma olasılığı 6 puan daha fazlaydı, bu da ülke çapındaki tüm kayıtlı seçmenlerden yaklaşık yüzde 4 daha fazla GOP eğilimli bir kitle oluşturuyor.

Salı günü yapılan tartışmayı izleyen kayıtlı seçmenlerin %82'lik çoğunluğu, bunun başkan seçimlerini etkilemediğini söyledi. Başka bir %14'ü, bunun onları yeniden düşünmeye sevk ettiğini ancak fikirlerini değiştirmediğini söyledi ve %4'ü kime oy verecekleri konusunda fikirlerini değiştirdiğini söyledi. Salı gecesi öncesinde Trump'ı destekleyen tartışma izleyicilerinin, Harris'i destekleyenlere göre tartışmanın onları yeniden düşünmeye sevk ettiğini söyleme olasılığı biraz daha yüksekti.

Metodoloji :  CNN anketi, Salı günü tartışmayı izlediklerini söyleyen 605 kayıtlı ABD seçmenine kısa mesaj yoluyla gerçekleştirildi ve anket bulguları yalnızca tartışmayı izleyenlerin görüşlerini temsil ediyor. Katılımcılar tartışmadan önce katılım için işe alındı ​​ve olasılık tabanlı örnekleme teknikleri kullanılarak işe alınan ulusal düzeyde temsili bir panel olan SSRS Görüş Paneli üyelerine yapılan bir anket yoluyla seçildi. Tartışmayı izleyenlerin tam örneği için sonuçlar artı veya eksi 5,3 yüzde puanlık bir örnekleme hatası marjına sahiptir.


Kamala Harris ve Donald Trump'ın ilk tartışmasını kim kazandı? Panelimiz tepki gösteriyor

Moustafa Bayoumi , LaTosha Brown , Ben Davis , Lloyd Green , Arwa Mahdawi ve Bhaskar Sunkara

 

 

Harris politika konusunda biraz gevşek davranmış olabilir ama 'dengesiz' Trump'ı bir dizi tuzağa çekmeyi başardı

Çar 11 Eyl 2024 10.00 CEST

Paylaşmak

 

Moustafa Bayoumi: 'Trump çırpınıyordu'

Bu tartışmanın tamamı boyunca Donald Trump, Kamala Harris'in adını bir kez bile ağzına almadı; bu, büyük bir saygısızlığın göstergesiydi. Yaptığı şey, Harris'i "sessiz ol lütfen" diyerek susturmaya çalışmak, "Şimdi konuşuyorum. Bu tanıdık geliyor mu?" diyerek susturmaktı (dört yıl önce başkan yardımcılığı tartışmasında söylediği ünlü söze açık bir gönderme) ve Başkan Biden'ın "ondan nefret ettiğini. Ona tahammül edemediğini" açıkça söylemekti.

 

Harris bu gülünç laflara güvenle gülümsedi.

Bu arada Trump, 2020 seçimlerini "kıyı farkıyla" kaybettiği yönündeki kendi açıklamasına önce "Bunu ben mi söyledim?" diyerek, ardından da "alaycı" olduğunu söyleyerek tepki gösterdi. Amerikalılar için sağlık hizmetlerine ilişkin fikirleri sorulduğunda, "Bir planın konseptleri var." diye yanıtladı. 6 Ocak'ta Kongre Binası'na düzenlenen saldırıdaki rolü sorulduğunda, "Bununla hiçbir ilgim yoktu, sadece benden bir konuşma yapmamı istediler." diye yanıtladı.

Trump çırpınıyordu. Baskı altında, geçmişteki eylemlerinin sorumluluğunu almadı ve bunun yerine hakaretler savurdu ve ilerledikçe gerçekleri uydurdu.

Harris galip geldi. Saldırgan bir şekilde ortaya çıktı, saldırılarını Trump'ın siciline yöneltti ve korkuya değil fırsata dayalı bir gelecek sundu. Trump'ı akıllıca "sorunu çözmek yerine sorun üzerinde çalışmayı tercih eden biri" olarak nitelendirdi.

Ancak onun politika pozisyonları da açıkça Demokrat gündeminin sağına doğru eğiliyordu. Sınırda devriye gezen çok daha fazla ajan çağrısı yaptı (gerçek ve kapsamlı bir göç reformu yerine), sıradan bir kadının seçme hakkı yerine aşırı yaralanma örnekleri (ensest gibi) ile kürtaj hakkını savundu ve Filistinliler için ateşkes için "gece gündüz çalışmak" dışında hiçbir politika değişikliği önermedi. Başka bir deyişle, aynı şeyin daha fazlası.

Harris tartışmayı kazandı. Performansı ve fikirleri daha iyi. Ancak her iki parti tarafından paylaşılan bu fikirlerin birçoğunun yeniden düşünülmesi gerekiyor.

Moustafa Bayoumi, Guardian'ın ABD köşe yazarıdır

LaTosha Brown: 'Sabit bir el, pervasız dürtüselliğe karşı'

Bu tartışma, Kamala Harris ile Donald Trump arasındaki çarpıcı karşıtlığın ortaya çıkmasıyla Amerikan halkı için belirleyici bir an oldu. Harris, en başından itibaren sahneye hakim oldu, soğukkanlılığını, hazırlığını ve ülkenin geleceği için net bir vizyonunu gösterdi. Kendini yalnızca Trump'a tanıtmadı; aynı zamanda Amerikan halkına başkomutan olarak görev yapmaya hazır, güçlü ve yetenekli bir lider olarak yeniden tanıttı.

Buna karşılık Trump disiplinsiz ve dengesiz görünüyordu ve görev süresini tanımlayan kaotik liderliği hatırlatıyordu. Performansı hazırlık eksikliğini ve kritik konularda düşünceli bir şekilde yer alamamayı vurguluyordu. Harris yükseltmeye ve güçlendirmeye çalışırken Trump bölücü söyleme başvurdu ve iyileşmeye ihtiyaç duyan bir ulusu daha da yabancılaştırdı.

Amerikan halkı, istikrarlı bir el ile pervasız dürtüsellik arasındaki farkı gördü. Seçim bundan daha açık olamazdı; Trump'ın kendisine göre, bir planı yok. Trump'ın bir planı var ve bizi ileriye taşıyan yeni bir liderlik neslini temsil ediyor. Başkan yardımcısının dediği gibi: Geriye gitmiyoruz.

LaTosha Brown, Black Voters Matter'ın kurucu ortağıdır

Ben Davis: 'Harris pek de bir yönetim gündemi taslağı çizmedi'

Bu tartışma, Biden ve Trump arasındaki, bir gecede seçimi yeniden yönlendiren son tartışma kadar önemli olmayacak. Böyle bir tartışmanın seçmenleri ne kadar etkileyebileceği henüz belli değil. Bununla birlikte, Kamala Harris kolayca kazandı. Trump en narsisist, dürtüsel ve ırkçı halindeydi, tutarsızca saldırıyordu.

Geçmişte, elbette narsisist, dürtüsel ve ırkçı olsa da, en azından mesajında ​​amansızca yer alıyordu, saldırılarla tartışmanın temposunu belirliyor ve rakiplerini kendi çerçevesini benimsemeye zorluyordu. Bu tartışmada savunmadaydı ve baştan sona öfkeli ve kafası karışık görünüyordu. Bunun büyük bir kısmı, açıkça iyi hazırlanmış ve Trump'ı en kötü alanlarına ustaca çeken Harris'e ait. Her seferinde soru, ekonomi, dış politika ve Biden yönetiminin sicili gibi Trump'ın Harris'e karşı anket avantajına sahip olduğu bir konu hakkında olduğunda, onun ve geçmişi hakkında peşinden gitmekten kendini alamadığı bir satır araya sıkıştırıyordu.

En akılda kalıcı replikleri çoğunlukla tuhaf ve saçma olmaları nedeniyle dikkat çekiciydi. Sonuç olarak, Trump kim olduğunu gösterdi: sağcı bir otoriter ve kafası karışık ve beceriksiz biri.

Bu çok üzücü bir tartışmaydı. Harris, bir yönetim gündemi konusunda pek bir şey çizmedi ve sınır, fracking ve İsrail gibi açıkladığı yönler politik ve ahlaki olarak kötüydü. Politika ve planlar hakkında bir tartışma yerine, gördüğümüz şey Trump hakkında bir tartışmaydı ve Harris, Trump'a karşı davayı ustalıkla yürütmek için kendi sicili ve politikaları etrafında dans ediyordu. Ülke için, bize sunulan seçeneğin tehlikeli bir narsiste yönelik bir referandum olması karanlık bir zamandır. Umarım Amerikalılar Trump'ı Beyaz Saray'a geri koymamayı seçerler, ancak performansı ne kadar kötü olursa olsun, hala kazanma şansı ciddi.

Ben Davis, Washington DC'de siyasi veriler alanında çalışıyor

Lloyd Green: 'Harris akşamı kazandı'

Kamala Harris akşamı ve tartışmayı kazandı. Sonunda, bahis piyasaları yazı tura atmaya geri dönmüştü. Trump artık önde değildi. Başkan yardımcısı hücumda kaldı. Bütün gece çırpındı ve surat astı. Trump konuşma süresinin çoğunu topladı, ancak bu ona hiçbir fayda sağlamadı.

Eski başkan, Harris'e göç ve enflasyon konusunda saldırdı. Onu bir Marksist olarak etiketledi ve mitinglerinin büyüklüğüyle övündü. Macaristan'ın Viktor Orbán'ına övgüler yağdırdı ve göçmenleri Fido'yu yemekle suçladı: "Orada yaşayan insanların evcil hayvanlarını yiyorlar."

Harris, Trump'ı kürtaj ve demokrasi konusunda eleştirdi ve Çin ve Covid konusunda onu yerden yere vurdu. "Aslında Covid sırasında yaptıkları için Başkan Xi'ye teşekkür etti," dedi. "Xi'nin Covid'in kökenleri hakkında bize şeffaflık vermemesinden sorumlu olduğunu bildiğimizde."

Harris savcıyı, Trump'ın kendine acıyan kurbanını oynadı. Ona 6 Ocak'taki sabıka kaydını ve Proud Boys'a olan yakınlığını hatırlattı: "'Geri çekil ve yanında dur.'"

Seçim bir ayak yarışı. Trump ve Harris Pensilvanya'da berabere görünüyor, Demokratlar ise Michigan ve Wisconsin'de dar bir farkla önde. Kongre sonrası heyecan azalıyor. Trump'ın hayatına yönelik girişim tarih oldu. Brat yazı siyasi siper savaşına yenik düştü. Seçim günü iki aydan az bir süre kaldı, siyasette ise bir sonsuzluk.

Lloyd Green, New York'ta avukatlık yapmaktadır ve 1990-1992 yılları arasında ABD Adalet Bakanlığı'nda görev yapmıştır.

Arwa Mahdawi: 'Gerçek yıldızlar moderatörlerdi'

Erkeklerin başkan olmak için fazla duygusal olup olmadıklarını hiç merak ettiniz mi? Çünkü Donald Trump Salı gecesi aşırı duygusaldı. Ve "duygusal" derken dengesiz demek istiyorum.

Buna karşılık Kamala Harris tam bir savcı modundaydı ve hüküm giymiş suçlunun tüm düğmelerine bastı. Trump'ın mitinglerinin büyüklüğüyle alay etti - hassas bir nokta - ve hemen dağıldı. Ciddi politika noktalarından yoksun olduğu için bağnazca saman çöplerine sarıldı. Göçmenlerin köpek yediğine dair çılgın ve asılsız bir söylentiye atıfta bulundu. "Fiyatlar dört katına ve iki katına çıkıyor!" dedi ve Harris'i "komünist" olarak adlandırdı.

Hafif sarsıntılı bir başlangıçtan sonra Harris tartışmaya hakim oldu. Kürtaj hakkındaki yanıtları özellikle önemli bir noktaydı. İzleyen çoğumuz, kürsüde oy pusulasındaki en önemli konulardan biriyle ilgili cümlelerde tökezleyen Joe Biden olmadığı için rahatlayarak ağladık.

Harris tek yıldız değildi. Sonlara doğru biraz daha hoşgörülü olsalar da, ABC moderatörleri David Muir ve Linsey Davis gerçek zamanlı olarak gerçekleri kontrol etmede harika bir iş çıkardılar ve Trump'ın Demokratların bebekleri doğduktan sonra idam etmek istediklerine dair yalanlarını ortaya çıkardılar. Haziran ayında Trump ve Biden arasındaki tartışmayı "moderatörlük" konusunda korkunç bir iş çıkaran CNN'den Dana Bash ve Jake Tapper'ın not aldığını umuyorum .

Harris'in Gazze'deki katliama verdiği acınası ve saygısız tepki olmasaydı, performansından büyük ölçüde heyecan duyardım. Gazze'deki yıkımı nasıl azaltacağına dair hiçbir işaret vermedi, sadece ateşkese boş laflarla destek verdi. 11 ay geçti; Biden-Harris gerçekten ateşkes isteseydi, şimdiye kadar bir ateşkes olurdu. Açıkça görülüyor ki, konu Gazze olduğunda Harris, Biden'ın yeni ve tamamen gelişmemiş bir versiyonu.

Arwa Mahdawi bir Guardian köşe yazarıdır

Bhaskar Sunkara: 'Harris, Trump'ı gerçeklerden uzak bir elit olarak tasvir ederken en iyi performansını sergiledi'

Joe Biden çok düşük bir çıta koydu - başkanın Haziran ayındaki tartışma performansı o kadar feciydi ki onu yarıştan çıkardı ve Kamala Harris'i koltuğuna oturttu. Harris'in Salı gecesi medya tarafından kutlanmak için yapması gereken tek şey, onu işgal etmek ve genel olarak İngilizce olarak kabul edilen cümleleri bir araya getirmekti. Bunu başardı.

Ancak başarısı sönük kaldı. Harris, Trump'ı sıradan Amerikalılar ve tabanı da dahil olmak üzere umursamayan, temassız bir elit olarak tasvir edebildiğinde en iyi halindeydi. Ancak bu düşünce çizgisini sürdürmek ve onu çalışan insanların çıkarlarına aykırı politikalar izleyen daha geniş bir kuruluşun parçası olarak resmetmek yerine, Dick Cheney ve John McCain gibi isimlerin onaylarını ve Camp David'in "kutsal alanlarını" kutlayarak kendi konumunu zayıflattı.

Trump'ın 2016 popülizm versiyonu, Amerikan işçilerinin karşı karşıya olduğu ekonomik şikayetlere yoğun bir şekilde odaklanmıştı. 2024 versiyonu çok daha dengesiz - seçimle ilgili yalanlar, göçmenlerin evcil hayvanları yediğiyle ilgili yalanlar, kürtaj yasalarıyla ilgili yalanlar, saymakla bitmeyecek kadar çok yalan. Bu, güvenli yolu seçip yetenekli bir kuruluş politikacısı ile tehlikeli bir tiran adayı arasında karşıtlıklar çizmeyi çok kolaylaştırıyor. Ancak, ülkede haklı bir öfkeye hitap etmeden, Harris'in kendisini Hillary Clinton 2.0 olmaya hazırlamasından endişeleniyorum.

Trump'ın sözcüsü CNN'e "Dün gece büyük bir başarıydı" dedi

Trump'ın kampanyasının ulusal basın sekreteri Karoline Leavitt, dün geceki tartışmayı "Başkan Trump için büyük bir başarı" olarak nitelendirdi.

Leavitt, CNN News Central sunucusu John Berman'a daha fazla tartışma olasılığı sorulduğunda Trump'a danıştı ve "Bu kampanya kapsamında duyurduğumuz tüm tartışmalar -ve bunlardan birçoğu oldu- doğrudan Başkan Trump'tan geldi, bu yüzden bu konuda bir açıklama yapmasına izin vereceğim." dedi.

"Başkan bu açıklamaları yaptıktan sonra kendisiyle görüşmedim" dedi.

Leavitt, Berman'ın Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in tartışma sırasında Trump'ın sinirine dokunduğu yönündeki iddiasını, "Böyle bir şey olduğunu düşünmüyorum" diyerek reddetti. Leavitt, eski başkan ve diğer kampanya temsilcilerinin dün geceden beri yaptığı gibi ABC News tartışma moderatörlerini eleştirdi.

Trump'ın "çok uzak olmayan bir gelecekte" bir sağlık planı çıkaracağı iddiası sorulduğunda Leavitt, "Bu sabah sizin için bir tarih veremiyorum, ancak en kısa sürede size kesinlikle geri döneceğim." dedi. Daha sonra Trump'ın planının, "sosyalizm" olarak adlandırdığı "Kamala Harris'in radikal sağlık planının" aksine "serbest piyasa"ya dayandığını sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 11.9.2024 22:20

İLGİLİ HABERLER