Gündem
  • 29.7.2024 17:15

Trump önce ABD'yi sonra dünyayı şok etti.. Kazanırsam artık seçim olmayacak

Trump, Kasım ayında seçilirse Hristiyan seçmenlere "artık oy kullanmak zorunda kalmayacaklarını" söyledi..

Eski Başkan Donald Trump, Cuma gecesi muhafazakar bir Hristiyan etkinliğinde katılımcılara, Kasım ayında göreve seçilirse "artık oy kullanmak zorunda kalmayacaklarını" söyledi. Hristiyanlardan "sadece bu sefer" oy kullanarak Amerika'yı kurtarmalarını rica etti, böylece başkanlık seçimlerini "hileli olması çok büyük" bir ezici çoğunlukla kazanabilirdi.

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olan Trump, bu açıklamaları, Florida eyaletine bağlı West Palm Beach kentinde muhafazakar savunuculuk grubu Turning Point Action tarafından düzenlenen The Believers' Summit etkinliğinde yaptığı konuşmanın sonunda yaptı.

"Hristiyanlar dışarı çıkın ve oy verin. Sadece bu sefer," diye ısrar etti. "Artık bunu yapmak zorunda kalmayacaksınız. Dört yıl daha. Biliyor musunuz? Düzelecek. İyi olacak. Artık oy vermek zorunda kalmayacaksınız, güzel Hristiyanlarım."


Siyaset

Trump, Kasım ayında seçilirse Hristiyan seçmenlere "artık oy kullanmak zorunda kalmayacaklarını" söyledi

Yazan: Katrina Kaufman , Lucia Suarez Sang

Güncellendi: 28 Temmuz 2024 / 07:30 EDT / CBS Haberleri

 

 

 

 

Eski Başkan Donald Trump, Cuma gecesi muhafazakar bir Hristiyan etkinliğinde katılımcılara, Kasım ayında göreve seçilirse "artık oy kullanmak zorunda kalmayacaklarını" söyledi. Hristiyanlardan "sadece bu sefer" oy kullanarak Amerika'yı kurtarmalarını rica etti, böylece başkanlık seçimlerini "hileli olması çok büyük" bir ezici çoğunlukla kazanabilirdi.

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olan Trump, bu açıklamaları, Florida eyaletine bağlı West Palm Beach kentinde muhafazakar savunuculuk grubu Turning Point Action tarafından düzenlenen The Believers' Summit etkinliğinde yaptığı konuşmanın sonunda yaptı.

"Hristiyanlar dışarı çıkın ve oy verin. Sadece bu sefer," diye ısrar etti. “Artık bunu yapmak zorunda kalmayacaksınız. Dört yıl daha. Biliyor musunuz? Düzelecek. İyi olacak. Artık oy vermek zorunda kalmayacaksınız, güzel Hristiyanlarım.”

Eski ABD Başkanı ve 2024 Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, 26 Temmuz 2024'te Florida, West Palm Beach'te Turning Point Action'ın düzenlediği "The Believers Summit"te konuşma yaptıktan sonra sahnede.CHANDAN KHANNA/AFP via Getty Images

Trump şöyle devam etti: "Sizleri seviyorum Hristiyanlar ve ben bir Hristiyanım. Sizi seviyorum, dışarı çıkıp oy kullanmalısınız. Dört yıl içinde, bir daha oy kullanmak zorunda kalmayacaksınız. Bunu o kadar iyi düzelteceğiz ki, oy kullanmak zorunda kalmayacaksınız."

Trump'ın açıklamalarına sosyal medyada bazı tepkiler geldi; bu açıklamaların otoriterliğe gönderme yaptığı ve seçimi kazanması halinde görevi bırakmayacağı yönünde bir işaret olarak yorumlanabileceği endişesi dile getirildi.

"Demokrasi tehlikede. Bu bir tatbikat değil," diye yazdı, podcast "Jack"in ortak sunucusu Allison Gill ve Trump'ın Hristiyanlara mesajını gösteren bir görseli paylaştı.

Trump, bir saatlik konuşmasının sonunda Demokratların 2020 başkanlık seçimlerinde hile yaptığını söyledi ve Trump'ın Başkan Biden'ı yendiğini iddia ettiği yalanını ortaya attı.

Seyirciler onu ayakta alkışladı, "Dövüş, dövüş, dövüş, dövüş, dövüş" diye slogan attı ve Trump'ın iki hafta önce Pensilvanya'nın Butler kentinde düzenlenen bir mitingde suikast girişimi sırasında kulağını sıyıran bir kurşunun ardından yaptığı gibi yumruklarını salladı.

Trump'ın 'artık oy kullanmak zorunda kalmayacağız' açıklamasının hiçbir anlamı yok, Chris Sununu iddia ediyor

New Hampshire Valisi Chris Sununu, Pazar günü Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'ın cuma günü yaptığı, kendisini seçmeleri halinde "bir daha oy vermek zorunda kalmayacaklarını" söyleyen açıklamasını Trump'ın standart söylemi olarak nitelendirdi.

ABC'nin "This Week" programında sunucu Martha Raddatz'a verdiği demeçte, "Bence bu klasik bir Trumpizmdi," dedi. Sununu'nun bu sözlere verdiği yanıt, birçok Demokrat'ın bunu Amerikan kurumlarına yönelik gerçek bir tehdit olarak duymasının tam tersiydi.

Cuma günü Florida'daki Turning Point Action Believers Zirvesi'nde konuşan eski başkan, "Çıkın ve sadece bu sefer oy verin. Bir daha oy vermenize gerek kalmayacak. Dört yıl sonra düzelecek. İyi olacak. Bir daha oy vermenize gerek kalmayacak, güzel Hıristiyanlarım." dedi.

Trump ekledi: "Çıkıp oy vermelisiniz. Dört yıl içinde tekrar oy vermenize gerek kalmayacak, o kadar iyi düzelteceğiz ki oy vermenize gerek kalmayacak."

Cumhuriyetçi Partili Sununu, "düzeltilmiş" kelimesini, gelecekteki seçimlerin belirli bir sonuca ulaşmak için "düzeltilmesi" anlamına gelmesinden ziyade, ülkenin onarılabileceği anlamına geldiğini söyledi.

Sununu, "Elbette herkesin tüm seçimlerde oy kullanmasını istiyoruz, ancak bence o sadece göreve geri döndüğü sürece bunun düzeltilebileceği gibi abartılı bir nokta yaratmaya çalışıyordu" dedi.

Trump'ın açıklamaları, Trump'ın Kasım ayında seçilmesi durumunda gelecekteki seçimlere izin verme niyetinde olmayabileceğinin işaretleri olarak gören ilericiler arasında alarm zillerini çaldı. Harris kampanyası Cumartesi günü şu yanıtı verdi: "Başkan Yardımcısı Harris bu seçimin özgürlükle ilgili olduğunu söylediğinde, bunu kastediyor."

Sözcü James Singer, Trump hakkında şunları ekledi: "Kaybederse şiddete başvuracağını, kazanırsa seçimleri sonlandıracağını ve Amerika'da tehlikeli 2025 Projesi gündemini yürürlüğe koyacak bir diktatör olma yetkisi vermek için Anayasa'yı feshedeceğini vadetti."

Temsilci Daniel Goldman (DN.Y.) Trump klibini X'te yayınladı ve şöyle dedi: "'Artık oy kullanmak zorunda kalmayacaksınız' tek yolu Donald Trump'ın diktatör olması." Ve Temsilci Adam Schiff (D-Calif.) X'te şöyle dedi: "Bu yıl demokrasi oy pusulasında ve onu kurtarmak istiyorsak, otoriterliğe karşı oy kullanmalıyız. Trump burada bize alternatifin bir daha asla oy kullanma şansına sahip olmamak olduğunu hatırlatıyor."

Liberal yorumcu Keith Olbermann konuyu şu şekilde özetledi: "Ah. Trump 2028 seçimlerini iptal etti."

Cumhuriyetçiler durumu çok daha az sorunlu buldular; Senatör Tom Cotton (R-Ark.) CNN'in "State of the Union" programında eski başkanın "açıkça şaka yaptığını" söyledi.

Senatör Lindsey Graham (RS.C.) da Trump'ın demokrasiye yönelik bir tehdit olduğu fikrini reddetti.

Güncellenme Tarihi : 29.7.2024 17:23

İLGİLİ HABERLER