Gündem
  • 15.7.2024 22:20

Trump'a suikast girişiminin ardından komplo teorileri hızla yayıldı

Cumartesi günü Donald Trump'ın mitinginde gerçekleşen silahlı saldırı, sosyal medya çağında bir ABD başkan adayına yönelik ilk suikast girişimiydi. Eski başkan suikaste uğrar uğramaz, internette olup bitenlere veya olmayabilecek olaylara ilişkin her türlü asılsız açıklama yankılanmaya başladı.

CNN — 

Belirsizlik anları, spekülasyonlar, yanlış bilgiler ve komplo teorileriyle hızla doldurulan bir bilgi boşluğu yarattı.

Aynı zamanda, sosyal medya endüstrisi yanlış bilgilendirmeyi engelleme çabalarından büyük ölçüde geri çekildi. Bu geri çekilme, hem Trump destekçileri hem de muhalifleri tarafından yapılan yanlış ve yanıltıcı iddialar için kapıyı sonuna kadar açık bıraktı.

Sahte söylentilerin ve komplo teorilerinin sosyal medyada hızla yayılma kolaylığı, halkın gerçeği kurgudan ayırma yeteneğini tehdit ediyor. Bazen davranışlarını etkiliyor ve zaten parçalanmış olan Amerika'yı daha da bölüyor.

Trump'ın vurulmasıyla ilgili dezenformasyon seli, bir kez daha, bu sorunun yakın zamanda ortadan kalkmayacağını gösteriyor. Seçim Günü'ne dört aydan az bir süre kala, önde gelen sosyal medya platformları statükonun çürümesine izin vermeye razı görünüyor.

Komplo teorileri çılgınca yayılıyor

Trump, Cumartesi akşamı Butler, Pensilvanya'daki bir mitingde silahlı saldırıda yaralandıktan hemen sonra , suikast girişiminin "sahnelendiği" yönünde bir komplo teorisi ortaya çıktı - Trump ve kampanyasının, kararlı bir Trump'ın hayatına yönelik bir girişimden sağ kurtulduğu ikonik fotoğrafları düzenlemek için bunu ayarladığı. "Sahnelenmiş" terimi, saldırıdan bir saat sonra X'te trend olmaya başladı.

Olay sahnelenmedi. ABD Gizli Servisi şimdi bunu bir suikast girişimi olarak tanımladı ve İç Güvenlik Bakanlığı bunu bir güvenlik "başarısızlığı" olarak kabul etti. Yine de Pazartesi günü, yanlış iddia dolaşmaya devam etti.

"Yani burası Amerika ve tetikçiler işe alınmadıkları sürece ıskalamıyorlar," dedi yaklaşık 4 milyon takipçisi olan bir TikTok kullanıcısı hafta sonu yayınladığı bir videoda, ardından Gizli Servis'in silahlı saldırıyı sahnelediğine dair yanlış bir iddiada bulundu. Pazartesi gününe kadar video 8 milyondan fazla kez izlendi ve 1,2 milyondan fazla kez "beğenildi".

"Sahnelenmiş" komplo teorisini desteklemek için, Trump'ın yardımına koşan Gizli Servis ajanlarından birinin olay sırasında gülümsüyormuş gibi görünmesi için değiştirilmiş bir görüntü dolaşıma girmeye başladı. Platformda yaklaşık 250.000 takipçisi olan etkili bir Trump karşıtı X kullanıcısı, "Buradaki herkes iyi vakit geçiriyor, gülüyor ve kameralara gülümsüyor gibi görünüyor" mesajıyla görüntüyü paylaştı.

Gerçekleri doğrulayan Lead Stories adlı kuruluş, görselin Associated Press'e ait bir görselin dijital olarak değiştirilmiş bir versiyonu olduğunu belirterek görseli kısa sürede çürüttü.

Lead Stories bir blog yazısında , "Memurların, olayın orijinalinde veya başka bir haber kuruluşunun fotoğraflarında görüldüğü gibi dişlerini göstererek gülümsedikleri görülemez" açıklamasında bulundu .

Bu fotoğrafın aldatıcı bir şekilde düzenlenmiş hali, Gizli Servis ajanlarından birinin gülümsüyormuş gibi görünmesini sağlayacak şekilde değiştirilmiş.

Bu fotoğrafın aldatıcı bir şekilde düzenlenmiş hali, Gizli Servis ajanlarından birinin gülümsüyormuş gibi görünmesini sağlayacak şekilde değiştirilmiş.

Evan Vucci/AP

Bu arada Trump'ın bazı önde gelen destekçileri de kendi komplo teorilerini paylaştı.

Bazıları, kanıt olmaksızın, silahlı saldırının Gizli Servis'in kasıtlı ihmali nedeniyle gerçekleştiğini öne sürdü. Seçilmiş Cumhuriyetçi milletvekilleri de dahil olmak üzere diğerleri, Başkan Joe Biden veya yönetiminin suikast girişiminde bir rolü olduğunu yanlış bir şekilde öne sürmeye çalıştı.

Yaklaşık 3 milyon takipçisi olan One X kullanıcısı, ölen tetikçinin videosunu paylaşarak, "Bu CIA görevlisi için zor bir gün" yazdı. Bu, istihbarat teşkilatının suikast girişiminde rolü olduğuna dair asılsız bir imaydı.

Biden, suikast girişiminin ardından Gizli Servis'in güvenlik protokollerinin gözden geçirilmesini emretti ve teşkilat tüm soruşturmalara iş birliği yapma sözü verdi.

Eylemsizliğin sonuçları

İnsanların komplo teorilerini paylaşmasının nedenleri çeşitlidir. Bazıları bunu, siyasi görüşlerini paylaşmayan insanları baltalamak veya onlara saldırmak için sinik bir girişim olarak yapar. Diğerleri ise sosyal medyada nüfuz elde etmek için bu işe karışır; viral gönderiler bazı çevrimiçi etkileyiciler için paraya dönüşebilir.

Meta, YouTube, TikTok ve X gibi sosyal medya şirketleri ise yorum taleplerine yanıt vermedi.

Yanlış bilgi araştırmacılarının uzun zamandır belirttiğine göre, X (eski adıyla Twitter) gibi platformlar, sahte iddiaları paylaşma konusundaki muazzam cazibeyi aktif olarak ödüllendiriyor. Bu platformlarda, sahibi Elon Musk, hesap doğrulama, içerik oluşturuculara yapılan ödemeler ve platforma kimlerin alınacağı konusunda birbiriyle bağlantılı çok sayıda karar alarak, daha gürültülü ve daha az güvenilir bir bilgi ekosistemi yarattı.

Musk, Pazar günü ana akım medya kuruluşlarının olayla ilgili "saf propaganda" yaptığını iddia eden bir paylaşım yaparak yanıltıcı materyallerin yayılmasına katkıda bulundu.

Musk, sözde taraflı haberciliğin kanıtı olarak, mitingde "yüksek sesler" ve "patlama sesleri"nden bahseden olayla ilgili en eski basın raporlarından bazılarını seçti . Bunlar, daha sonra gerçekten bir "ateş etme" gerçekleştiğini yansıtacak şekilde güncellenen, dikkatlice ifade edilmiş ilk bültenlerdi.

Ancak Trump'ın vurulması ve sonrasında yaşananlar, Meta'nın bu yıl küratörlüğünü yaptığı içerik akışlarında haber, siyaset ve toplumsal sorunları tanıtmayı bırakma kararının daha da büyük bir suçlaması olabilir. O zamanlar, bu hareket kullanıcıların algoritmik olarak önerilen tavşan deliklerine düşmesini önlemek için potansiyel olarak yararlı olarak görülüyordu, ancak aynı zamanda politikanın bir seçim yılında sorunlara yol açabileceği tahminlerini de tetikledi .

Cumartesi günkü silahlı saldırı, bu kararın sonuçlarını canlı bir şekilde gösterdi, kullanıcılar olayla ilgili ifadelerin Threads'te hemen bulunamaması nedeniyle hayal kırıklığı yaşadılar, X'te ise komplocu düşünceler serbestçe akıyordu. The Verge Cumartesi günü Meta'nın Facebook arama sonuçlarında silahlı saldırıyla ilgili haber raporları sunmaya başladığını ve olayla ilgili Threads'teki trend konusunun en üstünde komplo teorileriyle ilgili içerikleri tutarsız bir şekilde gösterdiğini bildirdi .

Meta'nın kullanıcı akışlarında haberleri büyütmeyi bırakma hamlesi, yöneticilerin bu tür içerikleri denetlemeyi sürdürülemez bir iş maliyeti olarak görmeye başlamasıyla hissedarlar için doğru bir hamle olabilir, diyor Northeastern Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi yardımcı doçenti ve dijital yanlış bilgilendirmeye odaklanan bir araştırma grubu olan Cybersecurity for Democracy'nin eş direktörü Laura Edelson. Ancak bu, toplumun geneline mal olmuş olabilir.

"Bu, algoritmanın doğası gereği, Threads'te diğer platformlara kıyasla çok fazla yetkili haber veya yetkili olmayan haber olmamasına yol açıyor," dedi Edelson. "Ve sonra insanlar bir şeyler alabilecekleri diğer platformlara geçiyorlar ve Twitter'da olduğu gibi, Twitter algoritması tarafından aktif olarak önerilen bir sürü çılgın komplo teorisi var."

Edelson, TikTok'un şu anda saldırıyla ilgili yanlış bilgilendirmenin önemli bir taşıyıcısı olduğunu, çünkü uygulamanın algoritmasının "insanların sorduğu şeylerle ilgili içerikleri, bunu gerçekten sorumsuz bir şekilde yapsalar bile" desteklediğini sözlerine ekledi.

Meta'nın akışlarda güvenilir haber içeriklerini tanıtmaktan vazgeçme kararı, diğer sosyal medya platformlarında doğrulanmamış ve yanıltıcı iddiaların sürekli olarak yayınlanması ve büyük haber kuruluşlarından doğrulanmış haberlerin nispeten yavaş bir şekilde gelmesi, bir araya gelerek yanlış bilgi girdabı için mükemmel koşulları yaratmış gibi görünüyor.

Edelson, durumun sosyal medyaya yönelik daha sıkı düzenlemeler gerektirdiğini söylerken, aynı zamanda ana akım gazetecilere de bir ders verdiğini söyledi: Sadece bildiklerimizi değil, kamuoyunun gereksiz bilgilerle boşlukları doldurmaması için, henüz cevaplanmamış önemli soruları da bildirelim.

Haber kuruluşları "'İnsanların sorduğu sorular şunlar ve biz bunları nasıl bulmaya çalışıyoruz' şeklinde haberler yayınlamalı. ... Belki insanlar bu haberleri okumaktan hoşlanmıyor olabilir, ancak siz bu haberleri yazmazsanız, o zaman insanlar bir video daha aşağı kaydırıp bu adamın muhtemelen FBI tarafından bilgiyle beslendiğine dair spekülasyon yapacak birine gidecekler."

Güncellenme Tarihi : 15.7.2024 22:27

İLGİLİ HABERLER