Dünya
  • 27.8.2024 14:05

Trump'dan NATO'nun sonunu getirecek talep

Trump: NATO'daki her ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının en az yüzde 3'ünü harcaması konusunda ısrar edeceğim
Eski ABD Başkanı Donald Trump Pazartesi günü yaptığı açıklamada, NATO ülkelerinin yıllardır gayri safi yurt içi hasılalarının %2'sinden daha azını ordularına harcadığını ve bunun Amerikan kuvvetleri üzerinde olumsuz bir etki yarattığını doğruladı.

Trump şunları söyledi: “NATO ülkeleri yıllardır gayri safi yurt içi hasılalarının yüzde 2'sinden daha azını ordularına harcadı, bu da güçlerimizi bitkin bıraktı. Biz açığı kapatmak ve tehditleri caydırmak için aradaki farkı kapatıyoruz.”

Cumhuriyetçi başkan adayı şunları ekledi: "Her NATO üyesi devletin en az %3 harcaması konusunda ısrar edeceğim. Sayılarına baktım ve Ukrayna'da harcadıkları onca para yüzünden azalmaya başlıyorlar."


NATO ülkelerinin geçtiğimiz temmuz ayında ABD'de düzenlenen zirvenin sonuç bildirisinde, gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 2'sinden az olmayacak düzeyde savunma harcaması yapma taahhütlerini teyit etmeleri dikkat çekiyor.


Ayrıca, "boşlukları doldurma zorunluluğu olarak bazı durumlarda harcamaların GSYİH'nın %2'sini aştığını" da belirtti.
NATO'ya üye 32 ülkeden yalnızca 23'ünün bu yıl GSYİH'nın yüzde 2'si oranındaki askeri harcama hedefine ulaşmasının beklendiğini belirtmekte fayda var.


Ukrayna, 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik özel Rus askeri operasyonunun başlamasından bu yana ABD ve diğer Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Batılı ülkelerden büyük mali ve askeri yardım aldı.


Batılı ülkeler, Kiev'e sağladıkları maddi, askeri ve siyasi destekle, Rusya'nın Ukrayna'daki özel askeri operasyonunun hedeflerini engellemeye çalışıyor ancak Moskova, Donbass'taki askeri operasyonların tamamen bitene kadar durmayacağını birçok kez vurguladı. Kendisine verilen görevler yerine getirilir.


Rusya daha önce NATO ülkelerine Ukrayna'ya Batı silahlarının pompalanmasıyla ilgili bir muhtıra göndermişti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Ukrayna'ya silah içeren herhangi bir sevkiyatın Rus kuvvetleri için meşru bir hedef haline geleceğini vurguladı.
 

Güncellenme Tarihi : 27.8.2024 14:13

İLGİLİ HABERLER